Column Dirk Willem Rosie: Een vreemde regeert Opinie

KWPN-voorzitter Siem Korver. FOTO: WWW.ARND.NL

Verenigingen gaan zich steeds meer gedragen als bedrijven. De KNHS ziet in de wedstrijdresultaten van paarden een verdienmodel. Ff 5 euro dokken en je weet meteen of die knol ergens de kont tegen de krib heeft gegooid.

Het doet me denken aan de FEI. Die ziet een verdienmodel in betaal-tv. Terwijl zo’n club maar één ding moet doen: de paardensport wereldwijd promoten. Dat gaat echt niet door een betaalpoort te zetten voor de livestream van door de FEI toegeëigende evenementen.

Slot en grendel

Het KWPN gaat nog een paar stappen verder: uit deze vereniging ontwikkelt zich straks een prachtige kerstboom van een holding met dichtgespijkerde BV’s. Tegenspraak uit regio’s en Ledenraad is niet te verwachten. De ondernemingsgeest waart rond en de bijbehorende risico’s moeten natuurlijk achter juridisch slot-en-grendel.

Laat ons met rust!

Een vereniging (met leden, u weet wel, de individuen die het binnen zo’n club officieel voor het zeggen hebben) zou natuurlijk ook het standpunt kunnen innemen: we wíllen geen geld verdienen, we wíllen niet blootstaan aan de risico’s die daar nu eenmaal aan verbonden zijn, we willen gewoon een vereniging die de statutair afgesproken diensten verleent: fokdieren selecteren en hun producten registreren. En laat ons verder met rust!

Leden zeggen niks

Maar nee, die vereniging (althans haar leden) zegt helemaal niks. En laat zich verrassen door het bestuur dat met een plan op de proppen komt. En met prof. mr Marjan Olfers. Als rechtgeaarde jurist waarschuwt zij de Ledenraad voor de risico’s, die de vereniging aangaat door jonge paarden te testen en een database te publiceren. Eigenlijk zou je deze activiteiten tegenwoordig niet moeten ondernemen. Tenzij, uiteraard, met een vernuftige constructie.

Meer thuis bij BWP

Ik heb hier geen Zwitserleven-gevoel bij. Ik zou mij als lid veel meer thuis voelen bij een club als het BWP. Met precies dezelfde doelstelling als het KWPN: toppaarden fokken. Maar met een rechtstreeks contact tussen leden en bestuur. En met een verenigingsstructuur die de leden nog gewoon de baas laat zijn.

De dialoog tussen Belgische fokkers en hun bestuur gaat ongeveer zo:
‘Wat brengt ons samen?’
‘Uhh, het selecteren van fokdieren en het registreren van hun nakomelingen’.
‘Awel, laat ons dit ter hand nemen. Waar zullen we de keuring doen plaatsvinden?’
‘Uhh, is de Azelhof wellicht een idee?’
‘Uitstekend. Gaan we doen! Maar wie keurt dan de paarden?’
‘Maakt ons niet veel uit. Zolang ze er maar overheen springen.’

Weinig glitter en glamour bij onze zuiderburen. En in het verleden ging ’t daar wel eens rommelig aan toe. Maar in je eigen huis heb je liever chaos dan het gevoel dat een vreemde er regeert.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

d.rosie@eisma.nl

Lees ook: 

KWPN wil naar nieuwe structuur met BV’s

KNHS introduceert Watkanditpaard.nl

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
6 reacties op Column Dirk Willem Rosie: Een vreemde regeert
 1. 1

  Beetje vreemd bericht vind ik dit. Wat is erop tegen om belangrijke informatie betreffende de wedstrijdgegevens niet vrij te geven.?? We weten allemaal dat de Nederlandse Handel in paarden het niet al te nauw neemt met de waarheid. Fantastische verhalen over hoe het paard heeft gepresteerd heb je niets aan. Het oprichten van de Vereniging van Handelaren heeft hier niets aan bijgedragen. Heb net een rechtszaak lopen tegen 2 ” hoogheden”, en zijn beiden vaak in het KNHS centrum in Ermelo te vinden om “belangrijke’ beslissingen te nemen. Waarom denkt U anders dat deze site is opgericht, teveel mensen zijn al opgelicht door aankoop van waardeloze paarden.
  Misschien zou een reactie op dit bericht wel prettig zijn. Alleen protesteren op een openbare site is wel makkelijk, er zit toch wel een gedachte achter.

 2. 2

  De KNHS en het KWPN doet het op een hele slimme wijze. Ze communiceren achteraf, je krijgt geen mail dat er een vergadering is. Dus ga je ook niet heen.
  Wat betreft de resultaten van je paarden. Wat mij betreft vraag ik het op als iemand een paard van ons wil kopen, open en eerlijk zaken doen. Vind het niet nodig dat men zonder reden deze info mag opvragen. En ik vind dat de KNHS dit gratis moet verstrekken, want ik betaal lidmaatschap en betaal mijn startpassen.

 3. 3

  Ik vraag mij serieus af of dit juridisch wel standhoudt bij een rechter aangezien hier zonder toestemming van de ruiters hun gegevens verkocht worden.
  Het is gewoon het zoveelste melkkoetje van de KNHS, daar hebben ze nooit genoeg geld voor al hun kekke geldverslindende plannen.

 4. 4

  alles voor de muntjes, waarbij je je dan moet afvragen, waar blijven die muntjes. Straks gratis lidmaatschap?

 5. 5

  Beste Dirk Willem, wat het KWPN gaat doen, kan ik inhoudelijk niet op waarde schatten. Het maakt me ook niet zoveel uit, als de leden er maar beter van worden. En natuurlijk hoort daar een stuk inhoudelijk voorlichting bij: inclusief de voors- en de tegens. Ik heb er alle vertrouwen in dat de discussie met de leden van het stamboek wordt gevoerd. De KNHS is een ander verhaal. Wat er met de officials vorig jaar is gebeurd,(de gedragscode die tegen de grondwet en de eigen statuten ingaat en nu via een omweg is opgenomen in de licentieregeling) lijkt nergens op. Maar, zoals jij schrijft, de leden laten het zelf gebeuren! Zelfs gerenommeerde advocaten hebben dit decreet ondertekend om maar ‘te mogen blijven jureren’. Dus hippische Nederland: je verkwanselt je grondrechten als je dit soort zaken allemaal laat gebeuren! Nu weer de verkoop van sportregistraties! Dom, dom, dom. Dus Dirk Willem: dank voor deze waarschuwing!

 6. 6

  Beste H.Hegeman, u slaat de spijker op zijn kop en ben blij dat u mijn gedachten heeft vewoord.
  Alle respekt voor dhr. Rosie, die durft ten minste zijn mond open te doen! Veel meer mensen zouden ook dat lef moeten hebben.