Ga naar hoofdinhoud

Geen WFFS-check bij eerste of tweede bezichtiging KWPN hengstenkeuring

Exclusief
Foto: Paardenkrant-Horses.nl

Waar verschillende grote Duitse stamboeken (Hannover, Oldenburg, Trakehnen en Westfalen) een WFFS-check hebben ingebouwd voor toelating tot de hoofdkeuring, doet het KWPN dat niet bij de hengstenkeuring 2018/2019. Het stamboek dat dit voorjaar alle actieve goedgekeurde hengsten liet testen en daarmee voortvarend met het gendefect aan de slag ging, vraagt eigenaren pas naar de WFFS-status van de hengsten bij aanlevering voor het verrichtingsonderzoek. 

“Bij aanlevering voor het verrichtingsonderzoek dient de status van de hengst bekend te zijn volgens de door het KWPN gehanteerde procedure. Bij goedkeuring wordt de status vermeld in de KWPN database”, meldt KWPN-woordvoerder Charlotte Dekker.

Gemiste kans

Daarmee mist het stamboek een kans om het gendefect breder in beeld te brengen. Voor de eerste bezichtiging van de KWPN hengstenkeuring worden jaarlijks zo’n 600 hengsten aangemeld. Daarvan worden er de laatste jaren zo rond de 100 aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Niet al die honderd hengsten worden ook daadwerkelijk aangeleverd, waarmee slechts een klein deel van de hengsten wordt getest.

KSS: beleid later deze maand bekend

De Duitse stamboeken, waar het merendeel van de hengsten verkocht wordt op keuring, willen met de verplichting van de test niet alleen het gendefect breder in beeld brengen, maar testen ook met het oog op de verkoop. De stamboeken willen kopers kunnen informeren over de WFFS-status van de te verkopen hengsten. Het KWPN faciliteert ook verkoop met de KWPN Select Sale (KSS). WFFS-beleid voor de in de KSS te verkopen hengsten is nog niet vastgesteld. “De KSS organisatie stelt later deze maand beleid vast inzake WFFS”, aldus Dekker.

WFFS

Het is nu ongeveer een half jaar geleden dat WFFS in beeld kwam in de Europese fokkerijwereld.

Lees komende week in De Paardenkrant over hoe de verschillende stamboeken er mee om gaan. Nog geen abonnee? Klik hier

Lees ook:

https://www.horses.nl/fokkerij/westfalen-en-oldenburg-verplichten-wffs-test-voor-hengstenkeuring/

https://www.horses.nl/fokkerij/wffs-test-onderdeel-van-keuringsprotocol-trakehnen/

 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

2 reacties op “Geen WFFS-check bij eerste of tweede bezichtiging KWPN hengstenkeuring

  • jehannes Andela

    goudmijn, eerst twee ronden doorlopen en kostten maken en de derde ronde word je er uit geflikkerd wegens WFFS. Dus dan zelf eerst maar zelf testten.

  • Mathijs

    Ze worden er niet ‘uitgeflikkerd’ , gewoon goedgekeurd en krijgen status in rapport. Aan de fokker de keuze, zoals het hoort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook