Ga naar hoofdinhoud

Hoe is het met… Status Quo

Exclusief
Status Quo (v. Stedinger) Foto: Equitaris.de/Tanja Becker

De machtige Status Quo (Stedinger x Quattro B) werd in 2006 kampioen van de Oldenburger Hengstenkeuring. Zo spectaculair als hij verscheen in dat jaar, zo geruisloos verdween hij een paar jaar later van het toneel. Nu loopt de inmiddels dertienjarige hengst internationaal in de Lichte Tour onder de Russische Victoria Ladoshkina. 

De Oldenburger hengstenkeuring 2006: de gloriedagen van Sandro Hit. Van de 10 geprimeerde hengsten op de keuring stamden er 6 direct of indirect af van de grootverdiener van Paul Schockemöhle. In totaal werden er dat jaar 5 directe Sandro Hits goedgekeurd en vier geprimeerd. Als grootvader stond hij drie keer op het papier.

Status Quo

Zo ook bij kampioen Status Quo, die er niet uitzag als een 2,5-jarige hengst, maar een 6-jarige volgroeide buffel. De hengst uit de eerste jaargang van Stedinger stal de harten van het publiek met zijn sterke optredens in draf en ook de keuringscommissie zag in hem de kampioen.

De door Clemens Fleming gefokte hengst uit de merrie Tiara (Quattro B x Landor S) en werd op de keuring voorgesteld door Gestüt Tenterhof. Chef Dietmar Knaup, die Tenterhof 2011 verkocht, wilde Status Quo destijds niet verkopen. Hij kwam ter dekking bij Gestüt Böckmann.

4e in verrichtingstest

Status Quo slaagde in 2007 voor zijn verrichtingstest in Schlieckau (4e met een dressuurindex van 132,04) met een 10 voor de rittigkeit van de testruiter en een 9 voor de galop, maar ook een onvoldoende voor de stap (5,13).

In jonge paardenkampioenschappen werd hij als driejarige onder Andrea Müller-Kersten onder andere 2e op het Oldenburgs kampioenschap in 2007, in 2008 won hij onder Lukas Fischer verschillende A-proeven en vanaf 2010 werd het stil rondom de hengst.

Hij liep een paar proeven in 2009 en 2010 en dook in 2012 op in Zwitserland. Daar debuteerde hij onder Ralf Hannöver in de Lichte Tour.

Rusland

Vervolgens werd Status Quo als dressuurpaard naar Rusland verkocht. In 2014 startte Margarita Sotnikova hem twee keer op Lichte Tour-niveau, waarbij hij krap aan 60% scoorde.

Vanaf eind 2016 is Status Quo weer terug in de ring. De jonge amazone Viktoria Ladoshkina (23) rijdt hem en scoorde een paar weken geleden bijna 70 procent in de Intermediaire I (69,00%).

Fokkerij

In de fokkerij heeft Status Quo het verschil tot op heden nog niet kunnen maken. Opvallend is dat zijn best presterende nakomeling in Nederland werd gefokt. Deze Donnatella-H (Status Quo x Clavecimbel x Wolfgang) loopt onder de Brit Daniel Watson internationaal Lichte Tour. Donnatella-H werd geboren bij S. van der Heijden uit Heesch. Bij het KWPN zijn er overigens zes nakomelingen van Status Quo geregistreerd.

In Duitsland lopen er volgens de gegevens van de FN 45 nakomelingen in de sport, het merendeel daarvan in de dressuur. Tot op heden loopt er een op S-niveau. Springen welteverstaan. Deze Söhnlein Brilliant ST (mv. Fiano) sprong met Nina Arndt in totaal al bijna 2.000 euro aan prijzengeld bij elkaar in de basissport.

Status Quo heeft twee goedgekeurde zonen: de bonte Swiss Made (mv. Samico, ZfdP) en Semper Fidelis (mv. Wolkentanz I, Rheinland-Pfalz-Saar).

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook