Ga naar hoofdinhoud

KWPN springfokkers kiezen vaker voor bewezen hengsten

Harley VDL met Jessica Kürten - Foto: Jacquelien van Tartwijk
In tegenstelling tot de fokkers van dressuurpaarden kiezen fokkers er in de springrichting vaker voor om bewezen hengsten te gebruiken voor hun merries. Van de negentienjarige Harley VDL (Heartbreaker x Carthago) werden vorig jaar 133 KWPN-geregistreerde veulens geboren en daarmee is de hengst hoofdleverancier. Grand Prix-hengst Arezzo VDL (Chin Chin x Heartbreaker) is op de tweede plaats in de ranking te vinden.

De preferent verklaarde Harley VDL kreeg vorig jaar drie veulens minder dan in 2017, maar steeg wel van de derde naar de eerste plaats. Die koppositie deelt hij overigens wel met een nieuwkomer in de lijst: Comthago VDL (Comme il faut x Carthago). Met Arezzo VDL op de tweede plaats heeft VDL Stud drie hengsten in de top twee.

Top vijf

De top drie wordt compleet gemaakt door I’m Special de Muze (Emerald x Nabab de Reve). De hengst van Team Nijhof wordt door Zoï Snels uitgebracht in de internationale sport en staat met 112 veulens voor het eerst in de lijst. Cornet Obolensky-zoon Ibolensky kreeg in 2018 106 veulens en neemt daarmee de vierde plaats in. KWPN-kampioen Jardonnay VDL (Kannan x Indoctro) maakt de top vijf compleet.

Totaal

In 2018 werden er 5.600 springveulens bij het KWPN geregistreerd, de dressuurveulens volgen met 4.700. Er werden bijna 600 tuigpaardveulens geboren en net geen 200 Gelderse veulens. Bij de dressuurhengsten was Just Wimphof vorig jaar de hoofdleverancier.

Bron: KWPN

2 reacties op “KWPN springfokkers kiezen vaker voor bewezen hengsten

  • Kirsten

    Sinds wanneer is Arezzo een gp hengst?

  • Istvan

    Als 3-jarige werd Arezzo Kampioen van het voorjaars verrichtingsonderzoek en kreeg o.a. een 9 voor zijn reflexen, vermogen en aanleg als springpaard. Als jong paard was Arezzo reservekampioen van de hengstencompetities klasse L en M en op het NK van de 5-jarige springpaarden won hij de finale en eindigde als 5e in het eindklassement. Op het WK in Lanaken 2012 werd hij 4e in de finale van de 7-jarige springpaarden. Arezzo begon zijn internationale carrière indrukwekkend onder Jessica Kürten. Met haar won hij o.a. de Grote Prijs van Odense en een 1.50m tijdens Indoor Brabant. Nu is hij succesvol in de sport onder Jur Vrieling. Deze combinatie boekte al 8 internationale overwinningen in o.a. Helsinki, Den Bosch en Drammen. Ze waren hooggeplaatst in meerdere Grote Prijzen waaronder een 2e plaats in de Grand Prix van Drammen en Bonheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.