Ga naar hoofdinhoud

Nafok Contendro I imponeert op SF-keuring

Fibonacci de Lessac (v. Carinjo HDC) (c) Selle Français
Waar de Duitsers een overheersend stamboek per deelstaat hebben, zit dat in het uitgestrekte Frankrijk wel even anders. Het Selle Français is immers het overheersende (en enig WBFSH-erkend) stamboek als het op springen- en dressuur aankomt, hun collega's van het Anglo-Arabische stamboek niet te na gelaten. Dat impliceert een enorme hoeveelheid hengsten die geboren worden en vervolgens op twee- en driejarige leeftijd een gooi doen naar goedkeuring op het "Championnat des Étalons" in St Lô. De editie 2018 gaat alvast de boeken in als de editie waarin Contendro I twee driejarige zonen goedgekeurd kreeg.

Twee goedgekeurde zonen klinkt niet als een indrukwekkend aantal, maar het moet vermeld worden dat het SF uiterst restrictief is als het op goedkeuren aankomt. Slechts tien tweejarige en tien driejarige hengsten mogen zich goedgekeurd noemen, al is ook dat voorlopig. De tweejarigen moeten zich volgend jaar nogmaals bewijzen bij de driejarigen en de driejarigen zijn goedgekeurd onder voorbehoud van deelname aan een twee weken durende zadelproef, een soort verrichtingstest zeg maar.

Gousstavv Courcelle

De hengsten die een score van 15,4/20 hadden behaald op een van de acht regionale voorselecties in Frankrijk, mochten in St Lô aantreden voor de grote finale, waarin er gesprongen werd op woensdag en donderdag. 45 tweejarige hengsten traden aan, de eerste tien in het klassement ontvingen de goedkeuring en de beste onder hen was Gousstavv Courcelle (Vagabond de la Pomme x Apache d’Adriers), die mede dankzij de ex-aequo hoogste score voor vrijspringen (17,62) een gemiddelde score van 16,90/20 realiseerde. Enkel op beweging moest Gousstavv iets toegeven op de nummer twee: Gentleman d’Elle, een zoon van Balko d’Elle uit een moeder van Natif de Corday. Gentleman scoorde gemiddeld 16,67/20. De Canturo-zoon Gandhi Savoie (mv. Indoctro II) stond op drie met 16,38/20.

Vagabond de la Pomme

sBs’er Vagabond de la Pomme had nog een tweede troef in de top tien. Grand Prix (mv. Caesar van de Helle) eindigde op plek negen en mag zich dus ook voorlopig goedgekeurd noemen. Nog meer Belgische invloed via BWP’er Cornet Obolensky, al kon diens nafok de Franse jury niet helemaal overtuigen. Zes nazaten waren ingeschreven voor de finale, maar slechts een van hen werd goedgekeurd. Het gaat om de nummer 231 van de catalogus: Generation Ixe (mv. Diamant de Semilly), die uiteindelijk achtste eindigde. De Nederlandse inbreng werd verzorgd door Big Star (geboortenaam: What A Quickstar K), die Gus Star d’Esclain zag goedgekeurd worden op plaats zes.

Nieuwe kans

De overige goedgekeurde tweejarigen zijn de nummers 210 Ginseng Boideville (Mylord Carthago x Couleur Rubin), 208 Graal de Treho (Taquin de l’Extase x l’Arc de Triomphe), 227 Girolata Mont Oger (Up To You x Made in Semilly) en 241 Gerfaut du Mandois (Volnay du Boisdeville x Paddock du Plessis). De niet goedgekeurde hengsten kunnen natuurlijk volgend jaar nogmaals hun kans wagen bij de driejarigen.

Contendro I

Eveneens tien driejarige exemplaren mogen zich goedgekeurd noemen indien ze deelnemen aan de zadeltest de komende weken. Dat aantal kan evenwel nog uitgebreid worden aangezien de nummers 11-45 van de klassement ook mogen deelnemen aan de zadelproef die uiteindelijk zal beslissen over al dan niet goedkeuring en ook de beste tien van het kampioenschap voor tweejarigen, editie 2017, zullen hun opwachting maken onder het zadel.

Haras des Couvains

Carinjo HDC, de voormalige topper van Patrice Delaveau, leverde de kampioen, luisterend naar de naam Fibonacci de Lessac (mv. Bright Silver xx). Een bekende naam op plaats twee, namelijk Funky Music Semilly, de volle broer van onder andere Marlon Modolo Zanotelli’s Rock ’n Roll Semilly en dus het resultaat van de kruising Diamant de Semilly x Apache d’Adriers. Faust des Orcets bezette de derde plaats. Faust is een Type Top du Monteil uit een moeder van Le Tôt de Semilly.

Eric Levallois van Haras des Couvains had met Fighter Semilly (Bisquet Balou vd Mispelaere x Le Tôt de Semilly) nog een twee goedgekeurde hengst in de collectie. Contendro I had als enige twee zonen bij de eerste tien, meer bepaald een uit een moeder van Kannan en een uit een moeder van Andiamo Z. De andere goedgekeurde driejarigen stammen af van Ogrion des Champs (mv. Socrate de Chivre), Crown Z (mv. Olisco), Vigo d’Arsouilles (mv. Numero Uno) en Canturo (mv. Limbo).

Aaldering

In totaal zullen 45 hengsten hun opwachting maken voor de zadeltest. Onder hen liefst zes nazaten van Contendro I, drie van Cornet Obolensky, twee van Vagabond de la Pomme, twee van Kannan en twee van Qlassic Bois Margot. De Nederlandse invloed komt van Joop Aaldering die liefst vier hengsten voorstelt: Fogerty (Paddock du Plessis x Cook du Midour), Firenze du Cedre (Toulon x Diamant de Semilly) en twee zonen van Cornet Obolensky (mv. Chellano Z en Royal Feu).

Bron: Paardenkrant-horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.