Ga naar hoofdinhoud

Royale opbrengst op eerste dressuurdag

Cat.nr 619 Spielberg x Florencio. Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Maar liefst 27 hengsten kregen op de eerste dressuurdag van de eerste bezichtiging van de KWPN hengstenkeuring een doorverwijzing voor Den Bosch. Naast nakomelingen van bewezen verervers, mogen ook hengsten, die kunnen zorgen voor de bloedspreiding, zich in de tweede bezichtiging opnieuw bewijzen. 

De hengstenkeuringscommissie stemde zich na afloop tevreden. “Ik denk dat we van een vruchtbare dag kunnen spreken”, aldus juryvoorzitter Bert Rutten. “We hebben veel grootramige paarden kunnen doorverwijzen, die met veel afdruk en bergopwaarts bewegen. Daarbij hebben we ook echt gekeken naar de galop van de paarden. Het is daarbij zaak dat ze voldoende voorbeentechniek en buiging in de gewrichten hebben.”

Negro x Jazz geliefd

Negro was met dertien nazaten vandaag de topaanvoerder. Zeven daarvan kregen een uitnodiging voor de tweede bezichtiging. Opvallend is dat drie hengsten Jazz als moedersvader hebben. “Blijkbaar een goede combinatie”, zegt Marian Dorresteijn, lid van de hengstenkeuringscommissie, lachend. Cat. nr. 590 gefokt door en in eigendom van A.J. van Os uit Sprang-Capelle was daarvan het meest aansprekend. De grootramige hengst beweegt met veel souplesse en ruimte in draf.

Jazz blijft populair

Ook Jazz had met drie doorverwezen zonen een behoorlijk aandeel in het aantal tickets voor Den Bosch. De correct gebouwde cat. nr 578 (mv. Totilas) gefokt door en in eigendom van C.A.A. Backx in Breda waardeerde zich door zijn goede bewegingen op en liep zo naar de tweede bezichtiging.

Goedgekeurd in Hannover

Spielberg leverde met cat.nr 619 (mv. Florencio), gefokt door L. van Aalken uit Wintelre en in eigendom van G & L.J. Röst uit Stroe, een van de betere paarden van de dag. Ook het buitenlands bloed zorgde voor interessant gefokte paarden die groen licht kregen. Zo viel de bij Hannover goedgekeurde en op de keuring door Theo Driessen aangekochte cat. nr. 614 (Sir Donnerhall x De Niro) positief op. De Sir Donnerhall-nakomeling bewoog met veel souplesse waarbij hij goed kan schakelen.

Sezuan

De bij DWB en Oldenburg goedgekeurde hengst Sezuan liet met twee aansprekende nakomelingen zijn visitekaartje achter waaronder cat.nr. 611 (mv. Wynton) gefokt door en in eigendom van W.L. Plaizier uit Heerjansdam die met zijn ruime bewegingen de jury kon bekoren.
Met nakomelingen van H-Ekwador (cat.nr 572), Vincent Maranello (cat. nr. 624), Millenium (cat.nr. 589) en San Amour (cat.nr. 608) die naar de tweede bezichtiging zijn doorverwezen zette de hengstenkeuringscommissie de deur op een kier voor ‘nieuw’ bloed binnen de fokkerij.

Fleau de Baian naar derde bezichtiging

Adelinde Cornelissen reisde vandaag naar Ermelo af met haar zevenjarige Lichte Tour-paard Fleau de Baian (Jazz x Ulft). De Jazz-zoon presenteerde zich vanochtend op het straatje voor de hengstenkeuringscommissie. Volgens de reglementen hoeven oudere hengsten die zich al bewezen hebben in de sport zich niet in de kooi te laten zien. Bij het rondstappen was de vos wel aanwezig en zag Cornelissen, samen met mede-eigenaar G.A.M. Korbeld, de hengst naar de derde bezichtiging doorverwezen worden.

Klik hier voor de overzichtspagina.
Klik hier voor de liveblog van de eerste dag.
Klik hier voor de fotoserie.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook