Ga naar hoofdinhoud

Van Olst biedt aan WFFS-test voor merriehouders te betalen

Everdale met Charlotte Fry- Foto: Equitaris.de/Tanja Becker
Zoals Gertjan van Olst eerder aan Paardenkrant-Horses.nl liet weten, dekt Everdale (Lord Leatherdale x Negro) voorlopig gewoon door. Dat in tegenstelling tot een bericht dat gisteren naar buiten werd gebracht waarin werd vermeld dat de hengst voorlopig niet vers beschikbaar zou zijn. De hengstenhouder uit Den Hout biedt merriehouders wel aan om de kosten van een WFFS-test op zich te nemen. 

Op zijn website schrijft van Van Olst dat hij denkt ‘dat de omvang van dit probleem relatief klein is, omdat er in al die jaren en na bijna 1000 veulens die er van Everdale geboren zijn, nooit iets van deze problemen vernomen is.’

Standpunt KWPN

Het bericht vervolgt: “Toch neemt Van Olst dit zeer serieus en wil graag meer te weten komen over de invloed van dit WFFS gen op de fokkerij. Van Olst  gaat inventariseren waar het precies om gaat en wat de gevolgen zijn van een en ander. Ook zal belangrijk zijn welk standpunt het KWPN zal gaan innemen in deze, want vermoedelijk is Everdale zeker niet de enige drager in het Europese hengstenbestand.

Kosten van de test

Om meer kennis te vergaren biedt Van Olst de fokkers die in 2018 bij Everdale willen dekken aan om de kosten op zich te nemen voor een test op hun merrie op het WFFS gen. “De fokker zal zelf moeten zorgen dat er haren en een buisje bloed bij Van Olst Horses in Den Hout komt. Van Olst zal ervoor zorg dragen dat dit voor onderzoek naar een laboratorium in Engeland gaat. ( De test word tot nu toe nog niet in Nederland uitgevoerd. ) De kosten van deze test neemt Van Olst Horses op zich.”

Keus aan de fokker

Als de merrie na onderzoek geen drager blijkt te zijn, is er geen probleem‘, schrijft Van Olst. ‘Mocht de merrie wel drager zijn, dan is er een verhoogd risico , en is de keus aan de fokker om dit risico te nemen of voor een hengst te kiezen die geen drager is.’

Lees ook

https://www.horses.nl/fokkerij/universiteit-utrecht-bericht-over-wffs/

https://www.horses.nl/fokkerij/everdale-drager-van-wffs-gen/

https://www.horses.nl/algemeen/nederlandse-dierenartsen-niet-bekend-met-warmblood-fragile-foal-syndrome/

 

Bron: Van Olst Horses

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook