Ga naar hoofdinhoud

Hengstenhouders schrijven brandbrief aan WBFSH: fraude loopt uit de hand

Praktisch alle grote hengstenhouders in Europa hebben een gezamenlijke brandbrief gestuurd aan de WBFSH en doen een oproep tot het inrichten van een internationale database waar alle bij de WBFSH aangesloten stamboeken hun registraties van dekkingen moeten melden. "Het verkeer van genetisch materiaal is tegenwoordig zo complex dat er internationale regels nodig zijn onder supervisie van de WBFSH. De fraude loopt uit de hand."

“Het nationale en internationale verkeer van vers en diepvriessperma, embryo’s en icsi-embryo’s is tegenwoordig zo complex dat hengstenhouders en merriehouders problemen hebben om het genetische materiaal van hun hengsten en merries te traceren. De fraude die wordt gepleegd met sperma en gestolen embryo’s dreigt uit de hand te lopen als er geen regulering komt onder supervisie van de WBFSH. Sterker nog, het is al uit de hand gelopen.”

Internationale database

De hengstenhouders vragen de WBFSH om een internationale database in te richten waar alle bij de WBFSH aangesloten stamboeken de dekkingen van elke hengst en elke merrie moeten registreren. “Deze data zouden voor iedereen inzichtelijk moeten zijn zoals al het geval is in sommige landen. Dit is de enige manier om de nafok van paarden wereldwijd te traceren en alleen op die manier komt er een eerlijke en transparante registratie van dekkingen en embryo’s waarvoor betaald is.”

Het concrete verzoek van de hengstenhouders is dat de WBFSH een database opent met de aan elk paard gekoppelde levensnummers (UELN) waarbij elk stamboek verplicht wordt om de veulens te koppelen aan de betreffende vader en moeder. “Dit voorkomt dubbele registraties en laat een totaaloverzicht van het aantal nakomelingen per hengst per jaar zien, ongeacht het stamboek waar deze veulens zijn geregistreerd.”

Hulp nodig

De hengstenhouders zeggen dringend hulp nodig te hebben. “We zijn er ons van bewust dat de WBFSH zich niet wil mengen in de zaken tussen hengsten- en merriehouders, maar we hebben regelgeving nodig, gesuperviseerd door de WBFSH.”

Alle grote namen

De brief werd vandaag in een forumdiscussie over traceerbaarheid van sperma overhandigd aan de WBFSH op het General Assembly in Saumur. De brief is ondertekend door praktisch alle grote hengstenhouders in Noord-West Europa: Group Elevage France (GFE), Stoeterij Semilly, Paul Schockemöhle, Team Nijhof, VDL Stud, Joop van Uytert, Newton Stud & Elite Stallions, Blue Hors, Euro Hingste Saed, Helgstrand Dressage, Keros, Zangersheide, Stal  de Muze, Horse of Belgium en Lövsta Stutteri.

Lees de gehele brief hier

Bron: Horses.nl

6 reacties op “Hengstenhouders schrijven brandbrief aan WBFSH: fraude loopt uit de hand

 • steven

  De Sperma-industie heeft jaren lang grof geld gemaakt van de rietjes verkoop. Ondertussen is de inseminatie en opvolging er zo op vooruit gegaan dat je met 1 rietje deftig sperma goede kans op dracht hebt. Hengstenhouders hebben deze rietjes op de markt gezet als er uit deze rietjes nu meer veulens komen dan verwacht is hun probleem. Wie rietjes op een rechtmatige manier verkrijgt heeft het recht ze te gebruiken en papieren te krijgen voor ieder product dat er uit voor komt.

 • Auke

  Gewoon stoppen met icsi en et.
  Dus ki hengst/merrie.
  Zowiezo heeft het icsi/et niets meer met fokkerij te maken. De financieel beter gesitueerden houden zich er mee bezig. Dus weer meer afstand in de fokkerij. De stamboeken moeten per jaar gewoon 1 veulen per fokmerrie registeren.

 • dick de jong

  Het gaat de richting uit zoals bij rundvee al jaren gebeurd. . De inseminator heeft de tank vol met sperma van hengsten uit de hele wereld en er moet per inseminatie betaald worden. De tradionele hengstenhouderij zal dan helemaal verdwijnen.

 • Alex Van Schil

  De hengstenhouders hebben allemaal, zeker onderschreven hengstenhouders,
  hopen geld verdient aan de arme fokkertjes. Als fokker 1000-1500 euro voor wat sperma betalen en als 1) het veulen niet goed geboren wordt, of 2)de kwaliteit van het veulen uiteindelijk niet exceptioneel goed is, in de kou blijven staan is wraakroepend en gewoonweg decadent. Kijk, als je als fokker voor een, niet eens topverever 1000 euro voor wat sperma moet geven, hoelang moet je daarvoor werken?_en hoelang moet je daarvoor sparen tegen dat je dat overhoudt? Wel als dan diezelfde fokker, steeds, -met uitzondering als hij het lotje van de loterij heeft(dus: als hij dat éne uitzonderlijke fenomeen heeft gefokt), tegen zijn benen wordt gepist, zijn kosten niet terugkrijgt en er moeizaam überhaupt wat gebeurt, wel, als dan de hengstenboer iedere laatste euro persé naar zich toe wil scharen dan denk ik en hoop ik dat er veel fokkers mee zullen stoppen! Dat de hengstenboeren en internationale VIP dan zelf hun instroom maar fokken en al die investeringen inspanningen en risico’s nemen, en meer stront scheppen dan ROI.
  Fokkers worden slimmer en gaan geen hopen geld blijven uitgeven om een bepaalde elite, een machtspositie te geven en te laten behouden.

  Los daarvan, rietjes zijn meestal betaald alvorens ze worden opgestuurd, dus op dat gebied mag man al helemaal niet janken.. Een NORMALE economie is er een waar iedereen kans heeft om IETS te verdienen en waar iedereen, of toch het GROOTSTE deel, een stukje van de taart krijgt…Als de taart alleen maar is voor een paar goeroe’s en marketeers, wel dan denk ik dat zij dan hun taart maar zélf moeten bakken en zélf opeten..

  Juridisch druist deze klaagbrief ook in tegen allen beginselen van onze westerse handel. Verkoop is: iets verkopen tegen een bepaalde marktwaarde op dat moment; een overdracht van bezit, tegen een bepaalde prijs. Al wat daaruit volgt is de vrije markt.

  Maar ik zal alle fokkers nu ook aanraden, verkoop geen enkele hengst(veulen) aan eender welke (al dan niet verdoken) hengstenboer zonder een contract dat als hij ooit gaat dekken de fokker nog zoveel % per dekking moet krijgen.. Want dat is precies en exact hetzelfde alleen omgedraaid.

 • dick de jong

  @ Auke, kansloos, de door u genoemde technieken zijn niet te stoppen en geen stamboek zal het wagen maar 1 veulen per merrie/jaar te registreren. De fokker gaat dan al gauw naar een ander stamboek.

 • Auke

  Beste Dick. Tuurlijk zijn die technieken niet te stoppen. Ondertussen doe ik zaken in Duitsland inzake mijn dressuurmerries. O.a. met DLZ Lodbergen. Met die jongens zijn vooraf goede afspraken te maken. En deze worden ook door hun keurig nagekomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook