Ga naar hoofdinhoud

Applaus voor Westfaalse fokkerijleider Treu na toespraak WFFS

Wilken Treu (midden) - Foto: Rick Helmink
De Westfaalse fokkerijleider Wilken Treu kon gisteren op de keuring in Münster-Handorf een groot applaus in ontvangst nemen nadat hij in zijn toespraak over de nieuwe jaargang stilstond bij het thema WFFS. Het Westfaalse stamboek gaf als enige stamboek echte openheid over de WFFS-status van de te keuren hengsten en publiceerde een lijst met de status. Andere Duitse stamboeken, zoals Hannover, Oldenburg en Trakehnen, kondigden vooraf aan dit ook te doen, maar speelden uiteindelijk alsnog verstoppertje. 

“We hebben de genetische status van de hengsten openbaar gemaakt omdat we er transparant mee om willen gaan. Maar ik wil wel benadrukken dat het maar een onderdeel is. Zoals u gezien heeft hebben we ook enkele hengsten met WFFS geprimeerd en we sluiten deze hengsten niet uit van de fokkerij. Er zijn heel veel criteria om een paard te beoordelen en om een hengst uit te zoeken. WFFS is zeker niet alles waar we rekening mee moeten houden en schroomt u de hysterie een beetje. Focust u zich op de vele dingen die belangrijk zijn bij de aanparing, niet alleen op de uitslag van een gentest.”

WFFS-hengsten voor tonnen verkocht

Het bleef niet alleen bij een applaus voor die toespraak. Duitse hengstenhouders hebben geen moeite om tonnen neer te leggen voor WFFS-hengsten. Zo kocht Rebecca Gutman van Gestüt Bonhomme een van de drie reservekampioenen cat.nr 1 (Apache x Fürst Romancier) voor 400.000 euro. Voor de premiehengst cat.nr 12 (Bon Coeur x Dimaggio) werd door kopers uit Oostenrijk 170.000 euro neergelegd. Voor de niet-goedgekeurde cat.nr 25 (v. Finest) 14.500 euro, de goedgekeurde cat.nr 55 (v. Catoki Boy) 30.000 euro, de goedgekeurde cat.nr 70 (v. Like Angel) 35.000 euro en de goedgekeurde cat.nr 74 (Quidam de Revel x Carthago) 30.000 euro. Van cat.nr 64 (Diamant de Semilly x volle zus Casall) was de uitslag nog niet bekend, dat deerde de koper ook niet. 150.000 euro werd er neergelegd voor de hengst.

Status in Hengstverteilungsplan Oldenburg

In Oldenburg ging het anders. In de wandelgangen op de Oldenburger keuring werd gefluisterd over de positieve WFFS-status van enkele hooggeplaatste hengsten, maar daarover kon fokkerijleider dr. Wolfgang Schulze-Schleppinghof geen uitsluitsel geven. “Ik zou willen dat ik er gewoon open over kon praten, zodat we van WFFS ook niet onnodig iets geheimszinnigs en spannends hoeven te maken. Maar helaas hebben we in Oldenburg enkele hengstenhouders die met alle macht openheid over WFFS proberen tegen te houden.” Dat duurt overigens niet lang meer, want vanaf 2019 wordt de WFFS-status van Oldenburger hengsten die ter dekking staan vermeld in het Hengstverteilungsplan. “Dus ook de hengsten van Schockemöhle”, voegt Schulze-Schleppinghof er aan toe.

Bron: Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Applaus voor Westfaalse fokkerijleider Treu na toespraak WFFS

  • Eugène Reesink

    En zo is het precies. Niet meer en niet minder. De boeren nuchterheid uit Westfalen!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook