Ga naar hoofdinhoud

Lang leve het geld

De dressuur heb ik opgegeven. Neem nu Anne Gribbons. Dit Amerikaanse dressuurjurylid gaf op het EK 79,3% voor de Grand Prix van Matthias Alexander Rath en ze beweert nu op een Amerikaanse website dat het gemiddelde van 75,91%, waarmee de hinkende Totilas afscheid nam van de dressuursport, eigenlijk wel een prima uitslag was. Let op: in Rio de Janeiro gaan we afscheid nemen van de dressuur als olympische sport.

Maar gelukkig hebben we nog het springen. Dat heeft zich zó ontwikkeld dat je daar zelfs kunt kiezen tussen twee stromingen. Je hebt een Jeroen Dubbeldam die zich specialiseert in gouden medailles. En je hebt een Scott Brash die kiest voor de poen. Er zijn sportievelingen die zich richten op de landenwedstrijden en de internationale kampioenschappen. En je hebt de moneymakers die de Global Champions Tour en de Rolex Grand Slam afstruinen. En – helaas – er zijn enkele sukkels die proberen om zowel miljonair als wereldkampioen te worden….

Toen hij in mei van dit jaar in Aken zijn tweede Rolex-Grand Prix had gewonnen, zei Scott Brash dat ‘ie nog niet wist of hij later deze zomer opnieuw in Aken zou zijn voor het EK. Dat wisten wij wel. Het EK was drie weken voor Calgary, de plek waar een miljoen euro op Brash lag te wachten. Waar zou de koele Schot nu eens de voorkeur aan gaan geven? Aan een vetleren EK-medaille? Of aan de cash van Rolex?

Maakt geld de sport kapot? Nou, nee. Volgens mij hebben we met z’n allen genoten van een geweldig EK. De Britse bondscoach Di Lampard zal wel hebben gegromd over de keuze van Scott om naar Calgary te vliegen. Maar de rest van de wereld heeft Scott op het EK niet gemist. Op zijn beurt werd Scott Brash met zijn ongekende reeks Genève-Aken-Spruce Meadows niet alleen miljonair, hij piloteerde zichzelf ook in de Hall of Fame van de springsport, wat mij betreft op een plekje achter Jeroen Dubbeldam.

Paardensport gaat niet zonder (heel veel) geld. Leve het hanengedrag van Rolex en Longines. Leve de Qatari die de Saudi’s met paarden overtroeven. Leve Bill Gates, Bruce Springsteen en Michael Bloomberg. Mogen hun dochters (die overigens écht goed kunnen paardrijden) lang van hun hobby genieten.

Wereldwijd gaat er steeds meer geld om in paardensport, daar profiteert de hele hippische branche van. Er is maar één kanttekening. De FEI moet toch eens kijken naar een limiet aan het aantal starts op topniveau. Zodat Conrad de Hus van Gregory Wathelet niet zowel EK als Spruce Meadows hoeft te lopen.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 16 september 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

18 reacties op “Lang leve het geld

  • Tom Goethals

    Gregory bewijst net dat het wel kan! Zilver in Aken en ik denk 6’de in Spruce meadows. Ik stel me meer vragen hoe het komt dat Jeroen Dubbeldam er niet in slaagt om het ganse jaar door vooraan mee te draaien. Paarden zijn topsporters, en weldegelijk in staat om langer dan 4 dagen een piek aan te houden.

  • A

    Als Rio inderdaad de laatste Spelen voor de dressuursport zijn, is dat waarschijnlijk de redding van de sport. Alleen zo’n beslissing kan genoeg impact hebben om echt voor een wake-up call te zorgen.

  • Martina

    Hr. Rosie, toen ik enkele weken geleden in mijn commentaar op een van uw collums zei dat de sport vornamelijk nog om geld draaide kreeg ik veel verontwaardigd tegen commentaar. Vooral van de HR. Dufour !!! Maar als u het nu zegt: is het dan wel waar ?? En ja…geld maakt de sport (zowel de dressuur als het springen) WEL kapot, en de paarden !!!Want geld gaat immers voor ?????

  • lita

    <>

    IS this an opinion or a fact?
    Thank you (bedankt!)

  • lita

    <>

    Is this an opinion or a fact?
    bedankt.

  • lita

    last time to try. apparently yuou do no0t like it if someone direct quotes you copy/paste ???.

    You say that in Rio, we say goodbye to dressage as Olympic sport.
    I ask if this is opinion or fact?

  • peter

    als paarden het land verlaten omdat ze duur verkocht zyn, zeurt ook iedereen, als ze veel geld winnen ook.. wanneer is het nu goed… die springruiters weten precies waar ze mee bezig zyn…dat scot brash voor het geld gaat is zyn eigen besluit…als zyn paard morgen verkocht word heeft hy nog zyn gewonnen pryzen geld, of zeker een deel ervan…

  • marcel dufour

    Over het algemeen kan ik me wel in meer of mindere mate vinden in de schrijfsels van Rosie maar in dit geval in z’n geheel niet. Zijn conclusie dat Scott Brash heeft gekozen voor het geld en niet voor de eer van het EK, is de zijne en zal door geen enkele topruiter bevestigd worden. Brash heeft namelijk juist wel gekozen voor de sportieve eer!
    De kans dat je in je carriere als springruiter de grote prijzen van Aken, Calgary en Geneve in één jaar wint is minimaal. Het is te vergelijken met een wielrennner die in één jaar de Tour, Giro en Vuelta kan wint. Europese kampioenschappen kan Brash er normaal gesproken nog een stuk of 8 tot 12 rijden en dus is zijn keus voor Calgary een zeer logische die waarschijnlijk (bijna) iedere springruiter zou hebben gemaakt.

    Bij de opmerking over Conrad de Hus van Gregory Wathelet dat die niet zowel EK als Spruce Meadows zou hoeven te lopen gaat Rosie helemaal uit de bocht.
    De laatste proef op het EK liep dit paard op 23 augustus, het concours Calgary begon op 9 september. Dat is een rustperiode van 17 dagen! Bovendien liep dat paard daar in Calgary de 1ste, 3e en 5e dag en had deze de 2e en 4e dag rust.
    Als we dat vergelijken met bijvoorbeeld de paarden die EK hebben gelopen en vorige of deze week ook hebben deelgenomen aan een Global Champions Tour, dan is dat zeer vergelijkbaar.
    Hoeveel dagen rust alvorens deel te nemen aan een volgend groot evenement is dan wel acceptabel?

  • Dirk Willem Rosie

    @ Lita: het is mijn mening dat de dressuur zichzelf aan het vernietigen is. De FEI laat doodleuk manke paarden aan wedstrijden meedoen, deelt daar hoge cijfers aan uit en na afloop praat men dit alles nog goed ook! Het jurysysteem op zich is al zo slecht dat het de sport langzaam kapot maakt, daar komt dan ook nog dit onverantwoorde gedrag van de hoogste FEI-officials bij. Hoe zelfdestructief wil je het hebben?
    @ Marcel: Christian Ahlmann trok vorig jaar zijn paard halverwege het EK terug vanwege Spruce Meadows. Scott Brash liet nu het hele kampioenschap aan zich voorbij gaan. Er komt geen raketwetenschap aan te pas om hieruit te concluderen dat het EK en het nog steeds ouderwets lompzware Calgary geen ideale opeenvolging vormen. Mijn oproep aan de FEI is om te midden van steeds toenemende prijzengelden de begeerte van topruiters enigszins te beteugelen.

  • H. Paerels

    Geachte heer Rosie, daar wil ik graag even op reageren.
    Ik ben het ten dele met u eens.
    Zouden wij echter niet terug moeten gaan naar de bron om te kijken waar en wanneer de aftakeling van de dressuur is begonnen?
    Met de komst van de omstreden trainingsmethode -in het leven geroepen “ter modernisering en ter vervanging” van het al zo lang bestaande trainingssysteem weergegeven in het Skala der Ausbildung- zijn de problemen begonnen.
    Nog nooit kregen juryleden, van basis- tot topniveau, zoveel onregelmatig bewegende paarden voorgeschoteld in de ring.
    Zolang u combinaties als een Gal, Minderhoud en vele anderen met hun paarden de hemel in prijst, doet u dus net zo hard mee aan de zelfdestructie van de dressuur.
    Een leek kan nog de onregelmatigheden constateren in stap, piaffe, passage, verzamelde en uitgestrekte draf. De galop “verdoezelt” nog het meest.
    Zolang u met het vingertje blijft wijzen naar buitenlandse combinaties, maar ondertussen onze eigen oranje helden niet objectief durft te bekijken, draagt u als journalist mede bij aan deze zelfdestructie.
    Zolang u met twee maten blijft meten zal er dus ook niets veranderen in het denken van de lezer door gebrek aan objectieve berichtgeving.
    Wellicht een gebrek aan kundigheid op rijtechnisch gebied uwerzijds. Dit is niet erg, ieder mens heeft zo zijn kwaliteiten, maar dan mag u wel uw toon matigen naar anderen.
    Pak de problemen bij de bron aan!

  • marcel dufour

    @Dirk Willem Rosie.

    Ik zou juist het tegendeel willen beweren. Des te meer concpursen er zijn met hoge geldprijzen des te beter kunnen ruiters nog hun programma uitstippelen omdat het aanbod groter is en de mogelijkheden dus ook.
    Het is inherent aan de media dat de hoogste geldprijzen de meeste aandacht trekken. Dat zag men nu wel weer met de bonus van 1 miljoen voor Scott Brash, dat werd vermeld en genoemd in media die normaal geen of nauwelijks aandacht schenken aan de paardensport. Vergeet namelijk niet dat niet alleen het prijzengeld de laatste jaren fors omhoog is gegaan,de prijs voor aanschaf van toppaarden is dat ook.
    Als een topruiter verzekerd wil bblijven van topsport dan heeft die heel erg veel geld nodig om dat doel te bereiken. Of dit nu een rijkse sponsor, grote stoeterij of kapiaalkrachte papa is, feit blijft dat iemand de miljoenen op tafel moet leggen om die topsport mogelijk te maken.
    Ook Jeroen Dubbeldam is afhankelijk van een (groep) investeerder(s) die een groot bedrag neerleggen om diverse paarden aan te schaffen opdat een paard als Zenith eruit naar voren komt. Zoals je weet is niet iedere klap raak en zijn voor Zenith een x-aantal andere paarden al niet goed genoeg bevonden.
    Veel prijzengeld betekent veel topruiters, veel media aandacht en veel investeerder die ook deel willen nemen aan het grote geldcircus.
    In Vergelijk met andere topsporten is het ook niet buitensporig wat in de springsport verdiend wordt.

  • DaGu

    Ik zie het tegenwoordige paardrijden als een circus en in het circus zijn de dieren ook al verboden, hoe lang duurt het tot je met de paarden niet meer op concour kunt en paardrijden verboden wordt?
    Gaat niet lang meer duren en is door de mensen zelf kapot gemaakt!

  • eddy crul

    Natuurlijk “lang leve het geld”. Wat zouden we in deze wereld doen zonder geld?? De wereld draait nml om de 5 G’s. G G G G G In orde van belangrijkheid, waar je GELD makkelijk aan de eerste of tweede G kan toewijzen. Geld maakt op zich niets kapot, integendeel. Maar het zijn de MENSEN die over te veel geld beschikken, die in alle activiteiten van onze samenleving de macht van het geld misbruiken en daardoor het nobele doel van de betreffende activiteit kapot maken. Met als enig doel, nog meer geld of nog meer prestige. Er was eens…. een tijd waar sport een zuiver hobby was. Sport voor de sport. Niemand dacht toen aan geld verdienen met zijn sport. Zelfs de olympische spelen waren in die tijd enkel voor amateursporters toegelaten. Ondertussen heeft de macht van het geld overal in de sport haar wetten gesteld. Ook het olympisch comité heeft zich laten verleiden door de geldstromen. Weg met de zuivere amateursport. Men doet niet meer aan sport voor de sport maar men doet aan sport om geld te verdienen of om de hoogste status te verkrijgen. En ja ,net zoals een democratie zichzelf na verloop van tijd zal vernietigen, zo zal een sport zichzelf vernietigen van zodra de ziel van die sport aangetast wordt door de macht van het geld. Met geld verdienen is niets mis, geld misbruiken is een andere zaak .Erger wordt het nog als het gaat om belastinggeld ,als bepaalde groepen grote sier maken met geld van een ander. Maar daar wil ik hier niet dieper op ingaan. Bij dressuur is de ziel van de sport aangetast, waardoor deze sport inderdaad zichzelf aan het vernietigen is. Alleen een oerknal kan de tellers op nul zetten om clean te proberen opnieuw te beginnen. Het hoogste FEI bestuur moet die lont voor die oerknal aansteken. En dan zal deze geschiedenis zich waarschijnlijk herhalen. Als het FEI het niet doet, wat heel waarschijnlijk is, dan hoop ik dat er een paar vermogende paardenliefhebbers zijn ,die in extremis toch nog de pure, natuurlijke, paard vriendelijke dressuur willen redden. Als je ziet hoe Alizee Froment met haar paarden rijdt, dan kunnen we toch niets anders besluiten dan dat deze dressuur het redden waard is. Gewoon mijn mening vr gr EC

  • A.

    Nou ja, dat gezeur over geld heeft natuurlijk wel meerdere gezichten.
    Is de paardensport inderdaad beter af als het een pure amateursport is? Echt?
    Diegene die dat beweert, is zelf iemand die over een goed gevulde bankrekening beschikt.
    Immers, deze allejezus dure sport is las pure hobby alléén dan de bekostigen wanneer er een zeer goede inkomstenbron is. En die mag ook nog niet te veel tijd in beslag nemen, want deze sport is niet alleen verschrikkelijk duur, ook nog eens heel erg tijdrovend. Wil je deze sport puur als hobby beoefenen, maar dan wel op topsportniveau hè. We willen amateurs op de Olympische Spelen! Dan betekent dat, dat je een ieder van deze sport uitsluit die NIET een uitpuilende bankrekening heeft.
    Het is al zo’n elitaire sport waarin succes zo makkelijk gekocht kan worden. Maar als het weer een amateursport moet worden, dan wordt het weer een puur elitaire sport voor de Linsenhofs, de Barbancons en de Max Theurers. Of het niveau van de sport daar beter van wordt, is maar de vraag. Bovendien blijven deze rijke elitairen training inkopen bij professionals die zich dan via een andere weg moeten etaleren.

  • Sanne

    Hoe luid het spreekwoord ook al weer…”je moet niet gaan vechten als je van tevoren weet dat je gaat verliezen”. Zo ook met deze wedstrijden en ruiters. Als een ruiter weet dat er financieel niets te halen valt, dan lijkt het mij logisch dat juist van wegen de reeds gemaakte onkosten er geld/brood op de plank moet komen en men voor de een alternatief kiest. Sommige ruiters stoppen ook al na 1 balkje om het paard verder te sparen, is dit dan onsportief of juist logisch en diervriendelijk. Dit gaat hem niet meer worden…op naar de volgende wedstrijd. Deze ruiters rijden deels voor hun plezier maar vooral ook als broodwinning en dan is de keuze voor het grotere geld snel gemaakt. In de mensport ken ik ook rijders die alleen naar de wedstrijden van het grote geld gaan om zo proberen de onkosten te dekken. In de dressuursport is het ook niet anders zie het laatste nieuws over de afmeldingen wegens het niet kunnen rond krijgen van het “Transport”. Tja, ieders eigen keus zou ik zo denken….

  • Ko

    Afscheid nemen van dressuur als olympische discipline in (of na) Rio ? Ja dat denk ik ook, Maar niet vanwege het geld of de soms lachwekkende jury’s (er zijn zat jury sporten) maar meer vanwege LDR/RK beelden (wat overigens een aanmerkelijk verschil is, dat terzijde) en de macht van de social media.
    Als social media een regering omver kan werpen dan kan het zeker en vast zorgen voor het stoppen van een kleine elitaire sport discipline die teveel opzichtig dierenleed met zich mee brengt en waar die “happy few” niets tegen doet. Dus (conclusie) het kennelijk allemaal prima of heel normaal vindt.
    Omdat de eenvoudige conclusie wordt getrokken “als een topruiter dit (LDR/RK etc) al doet op het losrij terrein van een grote wedstrijd, bewust, in het zicht van tientallen camera’s ……..dan zal het er thuis (onbespiedt) zeker niet vriendelijker aan toegaan”.
    Of dat terecht is…..mwah…..maar dat is op social media en in de publieke opinie namelijk niet relevant. Het gaat om beeldvorming.
    Perception = reality. En de FEI afdeling dressuur ? Die doen “glas,plas was”.

  • Frans Berings

    @Sanne
    Hoe is zit het dan met de verantwoordelijkheid van de ruiters jegens het betalende publiek?
    Op het WK zaten de tribunes tjokvol, en deze mensen hadden hoge kosten moeten maken om de wereldtop te zien optreden, vervolgens laat een gedeelte van deze top het publiek en de TV kijkers in de steek om naar Calgary te gaan!

  • Frank Bouman

    Beste Dirk Willem,
    Volgens mij weet jij zelf wel waar t om draait in de paardenwereld. En dat is om het beste uit je paard en uit je zelf te halen. Met het optimale respect voor het paard. De wereld zit op dit moment vol met top wedstrijden. Waardoor topruiters genoodzaakt worden om keuzes te maken. Want zij weten als geen ander hoe vaak ze hun toppaarden kunnen vragen om topprestaties te kunnen leveren. En dat is dus alleen maar mooi en goed voor het paardenwelIjn. Nationale belangen kunnen best wel eens in strijd zijn met het belang of het individu. Zoals je meer dan eens kunt zien bij andere sporten als B.v. Voetbal. Gelukkig kunnen wij ons prijzen in het feit dat we geen enkele andere keuze hebben dan kiezen voor de sportieve prestatie en het welzijn van het paard. En volgens mij hebben we daardoor veel minder last van blessures dan bij die over in gezette voetballers. En hoewel ik Arjan Robben iedere dag wel wil zien spelen en scoren; de praktijk leert nu eenmaal dat ondanks zijn tomeloze inzet en prestatiedrang dat nu eenmaal niet vol te houden is.
    Dus koester je in de gedachte dat wij als paardenmensen veel meer bezig zijn met het welzijn van het paard. Al is t maar omdat wij gebonden zijn aan de 0 optie. Maar vooral ook doordat wij weten dat het minste teken van t paard dat t ietsje minder met hem gaat voor ons al een teken is om er voorzichtig mee om te springen.
    Ik geloof er heilig in dat de passie voor paarden, het fokken er van, het trainen, het uitbrengen op wedstrijden en het begeleiden er van Nederland als natie aan de top van de wereld heeft gebracht. En de resultaten van het afgelopen WK en EK laten zien dat we tot de mondiale top behoren. Wat mij betreft is het nu de uitdaging van de vaderlandse paardensport journalistiek om ook dat begrip maar eens door te laten dringen tot de gehele vaderlandse pers. Want als jullie daar daar als de vaandragers van de branche niet in slagen dan kondigen jullie wat mij betreft daarmee jullie eigen deficit volledig mee aan..
    Met overigens volledig respect voor al jullie goede werk inzake het weergeven van hetgeen zich in de hippische branche voordoet. Maar het wordt nu tijd om buiten ons eigen kringetje te treden en de wereld wereldkundig te maken dat paardensport echte sport is. En dat het niet alleen gaat om hard rennenof snel te scoren, maar om duidelijk te maken dat onze sport zoveel meer bijzondere kwaliteiten vergt om (internationaal) te kunnen scoren. En als je dan een mondiaal topland bent. Dan is het toch uitermate vreemd dat dat in eigen land niet wordt erkend!

    Hartelijke groet,

    Frank Bouman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.