Ga naar hoofdinhoud

Mario van de Polderdijk boekt zowel zege bij dressuur als tuigen in Pavo Fryso bokaal.

Harmina Holwerda met Mario van de Polderdijk Foto: Karin Sevink

Met maar liefst 100 punten wist Mario van de Polderdijk met het maximaal aantal punten de Pavo Fryso Bokaal dressuuraanleg te winnen bij de 5/6 jarige hengsten. Bij de vierjarigen was de titel voor de onlangs goedgekeurde Ulbrân 502. De zege bij de merries waren voor Vajen T. Horsea en Setske fan Oostenburg. Naast zijn zege in de dressuurrubriek won Mario ook de bokaal bij het tuigen. Bij de merries was deze titel voor Merle van de Waelhoeve.

De finale van de Pavo Fryso Bokaal werd vrijdagmiddag tijdens de Centrale Keuring verreden en is de afsluiter van een hele zomer fokdagvoorrondes én een halve finale op donderdag 13 september. De beste drie hengsten/ruinen uit elke leeftijdscategorie werden tijdens de finale gereden door de ervaren Benjamin Maljaars, die twee jaar geleden voor het laatst op een Fries paard zat. ‘De Friese fokkers verdienen een groot compliment. De looplust, het rijtype en het uithoudingsvermogen van het Friese paard zijn verbeterd. Ik heb genoten.’

Mario en Ulbrân

“Naar zo’n paard ben je als dressuurruiter op zoek’, complimenteerde gastruiter Benjamin Maljaars Mario. De zesjarige Mario (v. Jasper 366) en zijn amazone Harmina Holwerda horen bij de selectie van MGPNGP en maakten tijdens de halve finale indruk door de hoogste scores te noteren.

Voor Ulbrân gold dat niet. De zoon van Reinder 452 eindigde onder Laura Zwart in de halve finales achter Theun fan Henswoude met Leonie Evink. Tijdens de finale was het oordeel van Maljaars bepalend en hij roemde de ‘power’ van Ulbrân.  “Ik stapte op, hij nam me mee en is blijven lopen.”

Vajen en Setske

Gastruiter Jean-René Luijmes kwam woorden tekort om de kwaliteiten van winnares Vajen T. Horsea (v.Tymon 456) te beschrijven. ‘Een droompaard: ze is scherp, heeft balans en het vermogen te schakelen. Mag ik nog een rondje?’ Vajen haalde met haar eigenaar en amazone Isabelle Vroomans in de halve finale ook al de hoogste score.

Bij de 5/6-jarige merries wist Setske fan Oostenburg (v. Tsjalle 454) gastruiter en jurylid Luijmes het meest te overtuigen. ‘Ze heeft een heel lichtvoetige draf en veel balans’, noemde hij als meest opvallend aan de kroonmerrie die door Ingeborg Klooster werd gereden.

Nog een zege voor Mario

Super bewegend en vol ‘schwung’ liep Mario van de Poldersdijk overtuigend naar de overwinning van Pavo Fryso jonge paarden met tuigpaardaanleg. De alleskunner is een zoon van Jasper 366 en werd door Jolanda Schreuder rond gestuurd: ‘ik heb zo genoten, hij ging zo goed dat ik niet het idee had dat er andere mensen in de baan waren.’
Het reservekampioenschap gaat naar Melcher fan de Pikestjelp (v.Wimer 461) van A. Minkema uit Houtigehage en gefokt door A. Bouma uit Boelenslaan. Albert Minkema reed Melcher met prachtig voorbeengebruik naar het reservelint.

Merle kampioen bij de merries

Marcel van Bruggen stuurde zaterdagmiddag tijdens de Centrale Keuring Merle van de Waelhoeve (v. Uldrik 457) naar het merrie kampioenschap bij de Pavo Fryso bokaal voor jonge Friese paarden met tuigpaardaanleg.
De juryleden zetten Neeltsje (v.Maurus 441) van L. Folkertsma uit Molkwerum en rijder Erik Kuperus op de tweede plaats. Derde werd Tooske van Diphoorn, een dochter van Alke 468 van en gereden door Jan Raaijmakers uit Geffen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KFPS

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.