Ga naar hoofdinhoud

Eric Lamaze voelt dat hij in Rio een kans heeft

Exclusief

Eric Lamaze reed vanmorgen in Rio de Janeiro een oefenronde met Fine Lady, het paard waarmee hij vriend en vijand verraste toen hij bekend maakte dat zij mee zou gaan naar de Olympische Spelen. “Heb je al de Hong Kong-vibes”, vroeg ik aan de man die acht jaar geleden Olympisch kampioen werd met Hickstead. “Dat weet je in onze sport pas na afloop. Ik kreeg ze pas in Hong Kong toen ik gewonnen had.”

Toch voelt de Canadees wel dat hij in Rio een kans heeft. “Dat was vier jaar geleden in Londen wel anders. Ik reed toen een paard (Derly Chin de Muze, red.) dat geen kans had. Maar ik was er om mijn land te steunen. Nu heb ik Fine Lady bij me. Dat is wél een paard met veel kwaliteit, een modern springpaard met instelling.”

Het hart van Hickstead

“Ze is gruwelijk voorzichtig. Maar ze is ook klein. Dus moet ik met haar wel precies de goede lijn pakken die haar past. En ze is enorm vechtlustig. Ik weet dat ze honderd procent zal geven. Fine Lady heeft het hart van Hickstead.”

“Soms heb je wel een paard voor de Olympische Spelen, maar dan zijn er net geen Olympische Spelen. Nu is alles ook nog eens goed getimed. We hebben net twee overwinningen in Aken achter de rug, dus we zitten in een goede reeks.”

Relaxte eerste dag

Een dag voor de competitie begint zit Lamaze er nog relaxed bij. “Dat is het grote verschil met een wereldkampioenschap. Daar telt alles vanaf dag 1 mee. Dan moet je in het jachtparcours al gelijk binnendoor naar een dikke oxer of zo. Op de eerste dag van de Olympische Spelen rijd je alleen voor de startvolgorde en om je te kwalificeren voor het individuele kampioenschap. Je kunt lekker in je ritme komen, want je weet dat je na de eerste dag weer op nul begint.”

Golf en zwemmen

Eric Lamaze benut zijn tijd in Rio om andere sporten te bezoeken. “Golf is mijn grote passie, dus daar ben ik natuurlijk gaan kijken. We zijn ook naar het zwemmen gegaan. Eerst tegen m’n zin, ik dacht dat het saai zou zijn. Maar er heerste juist een geweldige sfeer, met ontzettend enthousiast publiek. Leuk om die Olympische sfeer op te snuivend. En voor mijzelf vond ik het ook heel motiverend.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook