Ga naar hoofdinhoud

Van Erp, Meijer, Michels, Nieuwenhuis en Morssinkhof winnaars KNHS Jeugdcompetitie springen 2016

Amber Meijer met Carrera. Foto: Tamara van de Krol

Jarno van Erp, Amber Meijer, Iris Michels, Pam Nieuwenhuis en Paris Morssinkhof wonnen de titels in de KNHS Jeugdcompetitie springen 2016. Zij werden vandaag in Equestrian Centre de Peelbergen gehuldigd als winnaars.

Young Riders

De dagwinst ging bij de Young Riders naar Jens van Grunsven en Cika (v.Can Cun La Silla). “Dit is de eerste keer dat ik mee rijd in de competitie. Ik heb me bewust iets meer op de twee sterren concoursen gefocust, maar het is mooi dat ik hier de bevestiging krijg dat ik qua niveau goed op kan met de overige Young Riders.”

Van Erp, die als tussenklassementsleider de finale in ging nam het met Bon Giorno Go (v.Tygo) op tegen Aniek Jansen en stond zijn voorsprong niet meer af. Met de enige een nulronde was de negentienjarige ruiter dik tevreden. “Soms gaat het toevallig heel goed”, lachte Jarno, die met zijn winst de competitiezege bemachtigde. “Toen ik Bon Giorno vorig jaar te rijden kreeg moesten we wel even aan elkaar wennen, maar nu zijn we echt een combinatie. Hij is niet alleen heel groot, maar ook heel gevoelig en sensibel. Hij was in deze proef iets minder scherp, maar hij doet altijd goed zijn best.”

Junioren

In de Juniorenproef hielden slechts drie combinaties de teller op nul. Mel Thijssen bleef met de elektrisch springende Zsa Zsa (v.Colander) in de barrage als enige van het hout en eigende zich de winst toe. “De proef stond best moeilijk en hoog, maar ik heb veel vertrouwen in Zsa Zsa. Ondanks dat ze heel heet is, werkt ze altijd fantastisch mee. En als ik een keer een foutje heb, weet ik dat ik zelf beter moet rijden”, aldus de vijftienjarige Mel.
In de finaleproef ging Amber Meijer in een vier dames tellende barrage met KM Carrera (v.Clearway) aan de leiding. Met een aanvallende rit klopte ze de tijd van Mel Thijssen met Batistuta (v.Emilion). “Ik heb risico genomen, maar niet te gek.” De VWO-6 amazone klom daarmee van een vierde tussenpositie ook naar de uiteindelijke winst in de competitie. “Carrera is absoluut geen makkelijk paard, ze is heel heet,maar doet altijd haar best. Hier zat er in de finale gelijk het ritme goed in en het liep lekker. Fijn als het zo uitpakt”, aldus Amber.

Children

De dagoverwinning in de Children-rubriek was voor de pas dertienjarige Iris Michels. Met Danique (v.Corland) kwam de jonge amazone als laatst van de drie barragisten in de ring. “Ondanks dat degene voor mij een fout hadden, heb ik toch niet langzaam gereden. Ik wist dat ik foutloos moest blijven, maar als ik niet vlot genoeg zou zijn en toch nog een balk kreeg had ik alsnog niet gewonnen. Ik rijd Danique sinds december en ze luistert heel goed. Daarnaast zijn we allebei niet zo groot, dat past samen fijn”, vertelde Iris.

In de finale ging Madée Schuttenbeld met Bonheur (v.Riverman) aan kop. De frêle amazone stuurde haar grote ruin knap rond, maar moest de competitiewinst uiteindelijk uit handen geven aan Iris Michels.

Bondscoach Luc Steeghs had voor alle deelnemers, maar zeker voor de Children lovende woorden. “Er werd ongelofelijk sterk gereden. Het is heel mooi deze jonge ruiters te zien groeien. Ze hebben een hele positieve indruk achtergelaten en nu is het afwachten wat het outdoorseizoen gaat brengen.”

Pony’s Lichte Tour

Pam Nieuwenhuis was streng voor zichzelf: “Eigenlijk hoor je niet te winnen met een fout”, zei de winnares van de pony’s Lichte Tour ‘s morgens. Pam was hekkensluiter in de drie combinatietellende barrage, maar wist net als haar voorgangsters de balken niet boven te houden. Met de knappe hengst Zeppe Van de IJsseldijk kreeg ze een fout op de dubbel, maar genoeg snelheid leverde haar alsnog de zege op. “Ik baal wel als ik zo’n fout maak, ik ging eigenlijk voor een foutloze ronde. Ik heb voor mijn gevoel niet te gek hard gereden, maar hard genoeg om de snelste te zijn. Van zulke momenten leer je en we hebben straks nog een herkansing in de finale.”

In de finale ging de zege naar na een gedurfde rit naar Doris van de Oetelaar. Met haar vospony Mr James nam ze de winst over Lysanne Kruizinga en Kumano B, die door een balk genoegen moest nemen met de tweede plaats. “Bij het parcourslopen dacht ik al, dat is een fijne proef. Wat meer op hoogte springen ligt Mr James wel. Ik rijd hem nu vier jaar en we zijn samen naar dit niveau gegroeid. Het plan was om eigenlijk in de barrage op safe te rijden, rustig en foutloos. Maar hij voelde zo goed aan en dus heb ik er toch wat risico bij genomen”, glimlachte de contente winnares die hoopt een bijdrage te kunnen leveren aan het EK. De competitiezege in de LT ging welverdiend naar Pam Nieuwenhuis die de eer ook aan haar moeder toekende. “We trainen de pony’s thuis samen, zodat ik me ook op school kan concentreren. Het is een gezamenlijke winst!”

Pony’s Zware Tour

In de Zware Tour ging het eerste winnaarslint naar Rowen van de Mheen. De nuchtere zestienjarige reed met Quaprice d’Astree ruim een seconde onder de tijd van Paris Morssinkhof. “Quaprice lijkt op het eerste gezicht wat taai, maar in een proef als deze kan je hem lekker motiveren. Er stonden niet teveel lange lijnen in en ik kon fijn doorgalopperen”, aldus de competitiewinnaar van vorig jaar.

De runner-up in deze proef kwam volledig tot haar recht in de finale. Als enige foutloze schreef Paris zowel deze proef als de competitiewinst op naam. “Ik denk dat ik nul ben gebleven omdat het nu allemaal samenkomt. We zijn super aan het trainen, we hebben meer ervaring en we zijn echt een eenheid. Het stond hier wat zwaarder in de finale, maar Carrick is super eerlijk. Vanaf het eerste moment hadden we een klik en het is een eer om hem te mogen rijden. Als hengst is hij soms wat lastiger, maar het liep hier zo lekker vloeiend en omdat we ver achterin moesten starten wist ik waar de rest in de problemen raakte. Daar heb ik rekening mee gehouden en dan is zo’n uitkomst een fijn begin van het jaar”, aldus een zeer contente Paris.

Bondcoach Edwin Hogenraat was ook tevreden: “Degenen die erover konden, die kwamen er ook over en met glans. Er stonden zware proeven en er werd goed gereden. De ervaring die ze opdoen, daarmee zie je dat ze vooruit kunnen en gaan, persoonlijk en in de rijderij. Ze hebben het goed gedaan.”

Einduitslag KNHS Jeugd Competitie 2016

Young Riders
1. Jarno van Erp, Bon Giorno Go (v.Tygo), 40
2. Berber Dijkman, Darville (v.Quasimodo Z), 28
3. Emiel Richter, Cash Jr (v.Cash). 26

Junioren
1. Amber Meijer, KM Carrera (v.Clearway), 48
2. Britt Wiefferink, Brunetti (v.Briar), 46
3. Mel Thijssen, Batistuta (v.Emilion), 38

Children
1.Iris Michiels, Danique (v.Corland), 34
2. Pam Nieuwenhuis, Athene (v.Quattro), 29
3. Madée Schuttenbeld, Bonheur (v.Riverman), 28

Pony’s Lichte Tour
1. Pam Nieuwenhuis, Zeppe vd Ijsseldijk (v.Zodiak), 41
2. Cheyenne van Gog, Orchid’s Lambada (v.Kanshebber), 38
3. Madée Schuttenbeld, Giorgio (v.De Mensinghe’s Rinaldo), 35

Pony’s Zware Tour
1. Paris Morssinkhof, Carrick (v.Calato), 41
2. Hessel Hoekstra, Casanova (v.Cyriac), 26
3. Jamie Schlief, Tamar (v.Onb.), 24

Bron: KNHS

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook