Ga naar hoofdinhoud

Mineralen en sporenelementen: onmisbaar voor je paard

Foto Lonneke Ruesink

Mineralen en sporenelementen hebben een belangrijke functie in het lichaam van het paard, bijvoorbeeld voor botgroei, wateropname en het functioneren van de spieren. De voeding van het paard moet voldoende mineralen en sporenelementen bevatten om alle delen van het lichaam te voorzien in de behoefte. Als de voeding niet goed is afgestemd op de behoefte kunnen tekorten of overschotten ontstaan, met mogelijk schadelijke effecten.

Mineralen zijn bouwstoffen die het lichaam nodig heeft en niet zelf kan aanmaken. Mineralen kunnen dus alleen via de voeding in het lichaam van een paard terechtkomen. Ze zijn onderverdeeld in elementen waar een paard dagelijks een paar gram van nodig heeft, de macro-elementen. Het gaat bijvoorbeeld om calcium, chloor, fosfor, kalium, magnesium en natrium.

Daarnaast bestaan er mineralen waar een paard maar een kleine hoeveelheid per dag van nodig heeft, de sporenelementen. Het gaat dan om micro- of milligrammen. Sporenelementen zijn bijvoorbeeld ijzer, jodium, koper, mangaan en zink.

Hoewel een paard slechts kleine hoeveelheden mineralen en sporenelementen nodig heeft, zijn deze wel heel belangrijk. Zonder mineralen en sporenelementen kan een paard niet leven.

Rantsoen aanpassen

Tekorten of overschotten van mineralen en sporenelementen zijn niet wenselijk, omdat dit tot verschillende problemen kan leiden. Twijfel je erover of je paard voldoende mineralen en sporenelementen binnen krijgt, dan kun je dit middels een voeronderzoek checken. Daarvoor kun je een ruwvoeronderzoek laten doen en het krachtvoer van je paard analyseren. Pas na een analyse is goed te bepalen of een paard tekorten of juist overschotten heeft. Vervolgens kun je de voeding daarop afstemmen en eventuele tekorten aanvullen met krachtvoer, bepaalde producten die specifieke mineralen of sporenelementen bevatten of een supplement bijvoeren.