Ga naar hoofdinhoud

Terugkijktip: Webinar over droes

De zeer besmettelijke paardenziekte droes veroorzaakt geregeld uitbraken en kost soms zelfs paarden het leven. Hoe verloopt deze ziekte en wat zijn de gevolgen ervan? En hoe kun je deze ziekte herkennen, vaststellen, behandelen en voorkomen? In een speciaal webinar op donderdagavond 6 mei, georganiseerd door Paardenkrant-Horses.nl, Royal GD en MSD Animal Health, werden deze vragen door verschillende deskundigen beantwoord. Het webinar is nu gratis terug te kijken.

Droes is een zeer besmettelijke ziekte bij paarden. Het wordt veroorzaakt door een bacterie die een infectie van de voorste luchtwegen veroorzaakt. Het paard krijgt koorts en de bacterie veroorzaakt abcessen in de lymfeknopen. Soms is de ziekte zo heftig dat het paard eraan overlijdt, bijvoorbeeld doordat de inwendige lymfeknopen ook abcessen gaan vormen of doordat het paard erg benauwd wordt door abcessen in de keelstreek of er een longontsteking bij krijgt. En omdat de ziekte zo besmettelijk is, moeten zieke paarden geïsoleerd worden van andere paarden.

Oorzaak en gevolgen van droes

Foto: www.arnd.nl

In navolging van Engeland organiseren GD en MSD Animal Health een Nederlandse Droes Awareness Week om de ziekte en de gevolgen ervan onder de aandacht te brengen bij paardenhouders en dierenartsen. In het kader van deze internationale droesweek, die duurt van 3 tot en met 9 mei, vond gisteravond in de studio van Paardenkrant-Horses.nl een webinar over droes plaats. Het webinar werd gepresenteerd door Paardenkrant-Horses.nl hoofdredacteur Dirk Willem Rosie, die diverse deskundigen aan het woord liet. Prof. dr. Marianne Sloet van de faculteit Diergeneeskunde, dr. Kees van Maanen van de GD en dr. Toine Cruijsen van MSD Animal Health legden uit waar droes door wordt veroorzaakt, hoe de infectie tot stand komt en vervolgens in het lichaam verloopt, wat de klinische symptomen van de ziekte en mogelijke complicaties zijn. Ook gaven ze informatie over de testen en de behandeling, het management eromheen en vaccinatie tegen droes.

Aan het eind van het webinar, dat ongeveer anderhalf uur duurde, werden vragen van de kijkers aan de deskundigen voorgelegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook