Ga naar hoofdinhoud

AQHA breekt wetten door het weren van klonen

Foto: Lonneke Ruesink
De American Quater Horse Association (AQHA) heeft volgens een rechter in Texas de staats- en federale wetten gebroken, door gekloonde paarden te weren uit het stamboek. De jury kwam gisteren tot die conclusie. De uitslag werd vorige week al verwacht, maar toen kwam de jury er niet uit. De jury heeft geen schadevergoeding toegekend aan de eisers. Het duurde tien uur gedurende drie dagen voordat de jury tot een beslissing kwam.

Op 16 juli jl. moest de American Quater Horse Association (AQHA) voor de rechter verschijnen. Een aantal leden van het stamboek is het oneens met de regel dat gekloonde paarden of nakomelingen van deze paarden niet in het stamboek worden opgenomen.

De rechtszaak werd vorig jaar aangespannen door Gregg Veneklasen & Jason Abraham. Zij hebben een aantal klonen gefokt, die zij graag opgenomen willen hebben in het stamboek. Het AQHA weigerde dit. Veneklasen & Abraham vinden dat het AQHA op een monopolistische manier bezig is en bewust prijzen opdrijft door het weigeren van gekloonde paarden en hun nakomelingen. Daarom heeft Abraham op basis van de Antitrust wetgeving het stamboek aangeklaagd.

De jury heeft hen deze week gelijk gegeven. Hun advocaat Nancy Stone in een verklaring: “We zijn blij met de uitspraak en hopen dat het AQHA de klonen en hun nakomelingen zal registeren. We gaan er vanuit dat de gekloonde paarden van Veneklasen en Abraham ook opgenomen zullen worden in het stamboek. Het opnemen van deze paarden ondersteunt de missie van het stamboek. De integriteit van het ras blijft gewaarborgd.”

Uit een verklaring van het AQHA stamboek blijkt dat het stamboek moeite heeft met de uitspraak. “We zijn teleurgesteld. Het blijft ons standpunt dat het weren van klonen redelijk is en binnen de wet valt. Als mensen met gelijke interesses samenkomen in een vrijwillige vereniging, hebben zij het recht om de regels op te stellen die gelden voor de vereniging. De meeste mensen binnen onze vereniging zijn tegen het registeren van klonen en het registeren van hun nakomelingen.”

Het AQHA overweegt om in beroep te gaan.

Bron: Horses / Amarillo

2 reacties op “AQHA breekt wetten door het weren van klonen

 • Karel de Lange

  Waarmee nog maar eens weer duidelijk is geworden dat deze jury van fokken geen kaas heeft gegeten.

 • Marian Raven

  Er zijn organismes die zich van nature voortplanten door middel van klonen. Paarden vallen hier niet onder. Wat mij betreft heeft een stamboek het recht om gekloonde paarden te weigeren.
  Mijn overtuiging is: Nature is always right.
  Ik wil zelf bijvoorbeeld graag eerlijk voedsel eten, maar het is tegenwoordig niet zo makkelijk om eten te kopen waar géén genetisch gemanipuleerde elementen in zitten; juist omdat dit soort organisaties legaliteit afdwingen (bv Monsanta).
  Als de mensen die wel willen klonen zo overtuigd zijn van hun gelijk, laat ze dan een eigen stamboek oprichten. Dan weet iedereen precies waar hij aan toe is en kan iedereen kiezen of ze meegaan in deze nieuwigheden of niet. Misschien hebben ze wel gelijk, maar de kennis is nog zo nieuw, laten we eerst maar eens kijken hoe het uitpakt en de boel voorlopig nog maar even gescheiden houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook