Ga naar hoofdinhoud

Balans

Wat doet de mens als het jaar voorbij is? De balans opmaken! Die ziet er voor dressuur niet best uit. In 2015 bereikte deze sport nieuwe dieptepunten op het gebied van de jurering. Een kreupel paard kreeg op het EK in Aken vette voldoendes en voor het eerst op een internationaal kampioenschap trad een noodprotocol in werking om een extreem afwijkend jurylid te corrigeren.

Tot mijn grote verbazing drong er toch iets van een alarmbel door tot het fort van gewapend beton dat de ivoren dressuurtoren streng tegen modernisering bewaakt. FEI-dressuurvoorman Frank Kemperman repte op het Global Dressage Forum zowaar van het risico dat dressuur van het olympische menu zal verdwijnen. Maar kwam prompt met de oplossing: kleurige rijjasjes!

Op de drempel van oud en nieuw maakte Cameron Hanley weinig reclame voor het springen. Na drie springfouten van een in matige vorm stekende Antello Z groette de Ier de jury van de Mechelse Wereldbekeromloop. Ik dacht: die gaat over een paar weken weer op concours om zijn paard in het 1,30 weer goede moed te geven. Maar hij reed bijna linea recta door naar Liverpool om daar twee dagen later in de barrage met diezelfde Antello Z voor de winst te gaan.

De fokkerij dan. Daarvan maakte Rick Helmink de balans op. Hij keek op HorseTelex Results naar de winsommen van individuele paarden, hun vaders en hun stamboeken (zie de Paardenkrant van deze week). Het KWPN wint in zowel de spring- als de dressuurrichting. Maar doet dat met het grootste aantal paarden. Vooral bij het springen geeft dat een scheef beeld. Met een veel hoger gemiddeld bedrag aan prijzengeld doen kleinere stamboeken als BWP, Holstein, SBS, maar vooral het AES het een stuk beter.

Prijzengeld is geen ideale graadmeter. Ondanks al zijn gouden medailles is SFN Zenith N.O.P. in geen velden of wegen te bekennen. Maar alles is beter dan de manier waarop de FEI de punten voor de wereldranglijst vergeeft en de wijze waarop de WBFSH tot zijn ranglijsten komt. Eén en dezelfde 1,45 m-rubriek levert de ene keer wel punten op en de andere keer niet. Het verschil is dan puur of zich voor die wedstrijd een sponsor heeft gemeld. Bizar is ook het feit dat steeds de zestien hoogst geplaatste combinaties punten krijgen. Of er nou twintig meedoen of zestig.

Zoals ook de WBFSH alleen maar kijkt naar de beste zes paarden van elk stamboek. Met 5607 paarden in de internationale sport – precies tien keer zoveel als het AES – kon het KWPN de titel niet ontgaan.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 6 januari 2016 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “Balans

 • Michel

  DWR, als je nou alles denkt te weten, weet je ook dat Antello zijn hele leven al wisselend presteerd, Cameron Hanley is een van de beste ruiter van de wereld die heeft jouw expertise niet nodig om een passend wedstrijdschema te maken voor z’n paarden, ook al gaat het dan soms fout.

 • Peter

  @ Michel ; Topsport bedrijven is het spel tussen belasting en rust, om zo op momenten te pieken. Ik kan niet zeggen dat deze combinatie daar echt rekening mee heeft gehouden

 • Brigitte de Graaf

  … en in Liverpool klapte Antello Z in een oxer en werd ingeslapen als gevolg van de verwondingen….. dat mag er dan wel bijgezet worden. Het hoeft niet met elkaar te maken te hebben, maar het zou zomaar wel kunnen.
  Dag winst. Arme paarden en het doet de sport geen goed en de fokker geen moed.

 • Ben Verheij

  @ Michel: alvorens je DWR hier anoniem (zucht… alweer)op zijn vingers meent te moeten tikken had je misschien eerst eens naar de feiten moeten kijken. Een beetje research brengt volgende feiten aan het licht: Antello Z werd in 2015 ingezet in 50 proeven, waarvan het merendeel 1.55m/1.60m. Bij 18 proeven moest ook nog eens barrage worden gereden. Antello hoorde dus 68 de startbel luiden in 2015.Woensdag 30 december gaf zijn ruiter na 3 balken op in de wereldbekerwedstrijd in Mechelen. Het paard maakte een uitgebluste indruk. Twee (!!) dagen later crashte Antello Z in Liverpool omdat hij “werd afgeleid door het publiek”. Als jij dan nog spreekt over een “passend wedstrijdschema” voel ik mij vrij om te constateren dat jij blijkbaar “ook niet alles weet”. Waarvan akte.

 • Brigitte de Graaf

  Dank u Ben Verheij, dank u! U heeft helemaal gelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook