Ga naar hoofdinhoud

Column Esther Berendsen: American style

Opinie
Afgelopen zaterdag vond op het hoofdterrein van de KNHS een springwedstrijd plaats. B tot en met ZZ, klassiek met barrage en direct op tijd, pony’s en paarden, drie ringen. Felgekleurde hindernissen, muziek, alles erop en eraan. Bomvolle rubrieken, dus de vaart moest er wel in blijven. Twee combinaties tegelijk in de ring, direct door met de barrage en liever niet teveel voltes tussendoor. Go go go!


De manier van rijden, na de B niet meer direct van belang voor de prijzen, varieerde nogal. In het Z zag ik een amazone die wel heel hard aan de rem trok voor ze van start ging. Meerdere keren. In de L een paar pony’s die het parcours zo’n beetje over geduwd werden, met de oren in de nek. En ruitertjes met maar één doel: de snelste tijd halen.

Blije pony’s

Met alle gevolgen van dien. Zoals pony’s die op hun kop krijgen omdat ze stoppen – terwijl ze er zo schuin voor geparkeerd worden, dat ze met de beste wil van de wereld niet kunnen springen. In de jurywagen wordt dan wat gemopperd, maar daar blijft het bij. De ruiters in kwestie krijgen het niet te horen en niemand krijgt een gele kaart. Waarom hebben we die eigenlijk niet? Gelukkig waren er ook hele mooie rondjes. Jongens en meisjes van een jaar of tien die rondsturen alsof ze hun hele leven niks anders gedaan hebben. En hele leuke, blije pony’s. Geweldig om te zien.

Rust en grote linten

Dat een springwedstrijd ook anders kan, werd een stukje verderop gedemonstreerd. Daar was de allereerste wedstrijd van Hunter-Jumper Equitation Holland. Alsof je Amerika of Engeland binnenliep: beige en gele rijbroeken, ingevlochten staarten, super chique. En rust! Hier geen gescheur, maar kinderen en volwassenen die hun pony of paard zo netjes mogelijk proberen voor te stellen. Bijna dressuur, maar dan zonder de stress en het gepluk. Want een zachte hand en lichte zit zijn de eerste vereisten voor wie in aanmerking wil komen voor de prijzen. En die prijsuitreiking – met hele grote linten – is te paard. Voor iedereen!

Serieus beoordelen

Ok, niet iedereen zal hier blij van worden. Misschien is het iets te Amerikaans voor een deel van ons nuchtere Nederlanders. Maar deze hunter- en equitationklassen hebben zeker een aantal elementen waar de Nederlandse springsport wat mee kan. Zoals jeugdige en beginnende ruiters écht serieus beoordelen op hun manier van rijden. Door juryleden die hiervoor opgeleid zijn en die het belang hiervan inzien. Die ook eens een twee durven te geven als dat nodig is. Dan komt het met die snelheid later vanzelf wel goed.

Esther Berendsen, redacteur
[email protected]

5 reacties op “Column Esther Berendsen: American style

  • Frans Berings

    De andere kant van het verhaal uit de paardenkrant van 5 jaar geleden!
    https://www.horses.nl/opinie/hunters-volgepropt-met-drugs-en-supplementen/

  • Beste Frans, jammer dat u dit nieuwe initiatief meteen in een ander daglicht probeert te stellen. Ik begrijp ook niet wat uw doelstelling hiervan is, want dat schrijft u er niet bij. De mensen achter HJE Holland werken hard achter de schermen en investeren enorm door Amerikaanse juryleden in te vliegen en Nederlandse juryleden in Amerika op te leiden. Zij zien het hunter/equitation rijden als een nieuwe optie voor ruiters die het leuk vinden om zich vanuit alle rust te concentreren op hun rijstijl en hun paard. Zij distantiëren zich uiteraard wat er in Amerika gebeurt m.b.t de link die jij deelt. Drugs/doping toedienen aan je paard of pony is in Europa uit den boze. Wie ‘gesnapt’ wordt, is hier in Nederland/Europa ook nog lang niet jarig. Ik heb een hoop ruiters in Ermelo zien genieten van de Hunter Jumper Equitation Holland wedstrijd en daar gaat het om. Laten we het initiatief omarmen en een kans geven in plaats van meteen bekritiseren.

  • Frans Berings

    Beste Wendy,
    Als trouw abonnee van de Paardenkrant lees ik alle artikelen die maar iets met de rijkunst te maken hebben, en dit artikel van de hand van Dinette Neuteboom kreeg ik meteen in herinnering toen ik las over het HEJ initiatief.
    Dinette de amerika correspondent van de paardenkrant is zelf een uitmuntende stijlamazone en werkzaam in de beste springstallen van Amerika waaronder o.a. die van George Morris.
    Dit is een eerlijk artikel!
    Zelf zit ik bijna 60 jaar in het paardenvak, 40 jaar ervaring als parcoursbouwer en heb de hele ontwikkeling van de naoorlogse rijderij in Nederland meegemaakt.
    Al wat de HEJ propageert over houding en zit, balans regelmaat enz. ben ik uiteraard voorstander van, en het is niet mijn bedoeling dit nieuwe initiatief in een ander, maar wel in een breder daglicht te stellen, zodat ieder zijn eigen mening kan vormen.

  • Beste Frans, je bent geheel vrij om dit in een breder daglicht te zetten maar dan kunnen we dezelfde kanttekeningen maken bij alle andere discipline en sporten. Er zijn altijd valsspelers, of dat nou in de paardensport is of in het wielrennen, schaatsen of tennis. Helaas zijn er altijd wat mensen bij die hier heel bedreven in zijn, maar houdt het gros zich wel aan de spelregels. Ik ben er niet bang voor dat die ‘Amerikaanse toestanden’ mee komen overwaaien, ook al omdat er hier in Nederland veel meer toezicht en controles gehouden worden.

  • Hallo Frans en Wendy,
    Volgens mij zitten we alledrie op één lijn hoor; het initiatief van HJE Holland juichen we alledrie toe, stijlvol en correct paardrijden streven we alledrie na en de manier waarop sommige stallen in Amerika hun equittionpaarden trainen of hun hunters “rustig” proberen te krijgen en “beter” proberen te laten bewegen, stuit ons zeker weten alledrie tegen de borst.
    Als HJE de hunter- en equitationachtige manier van rijden promoot, daarmee de springsport laagdrempeliger en breder toegankelijk maakt en daardoor ook veel meer paarden, pony’s, ruiters en amazones aan het springen krijgt en houdt (waarvoor de reguliere springklassen te hoog of te moeilijk zijn of die op een gegeven moment hun limiet bereikt hebben, maar door het winstpuntensysteem wel een klasse hoger móeten gaan uitkomen, met narigheid als gevolg), dan is dit toch een geweldig initiatief?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.