‘Dierenleed op paardenmarkten enorm overdreven’

Hoe gaat het met het dierenwelzijn op paardenmarkten? Daar wordt verschillend over gedacht. Zowel de politie als de dierenbescherming hebben tegen de Tubantia, het regionale dagblad van Twente, verklaard dat er veel dierenleed heerst op paardenmarkten. De Markelose manegehouder, Henk Hietbrink, is onder meer een andere mening toegedaan: “Zoveel dierenleed is er niet op paardenmarkten. Het wordt enorm overdreven”

De paardenhandelaar en eigenaar van manege De Barlo komt al meer dan vijftig jaar op de paardenmarkt in Goor. Het is volgens hem één van de best georganiseerde paardenmarkten en een prachtige traditie, die volgens hem, voort moet blijven bestaan. Hietbrink twijfelt aan de deskundigheid van de controleurs en dierenactivisten. Hij vraagt zich af: “of die mensen weten hoe ze met paarden moeten omgaan. Ik weet dit wel door mijn ervaring. Ze hebben bijvoorbeeld kritiek omdat de paarden op de markt te kort stonden aangebonden. Maar als je ze lang aanbindt, dan kunnen ze verstrikt raken in het touw en stikken.”

Mishandeling

Een voorbeeld van het overdrijven van de critici is, volgens Henk Hierbrink, dat paarden worden geslagen. Paarden krijgen, volgens hem, wel eens een licht tikje om voorwaarts in beweging te komen, dat wel, maar ze worden niet echt hard geslagen. “En als dit wel een keertje gebeurt, dan wordt het meteen uitvergroot tot een groot probleem. Terwijl op de markt allemaal liefhebbers bij elkaar komen. Die slaan hun eigen dieren toch niet”, aldus de Markelose manegehouder.

Openheid van zaken

Henk Hietbrink doet een voorstel om meer wederzijds begrip te creëren tussen de paardenmarkt liefhebbers en de critici. Hij benadrukt daarbij dat, vooral samenwerking, wederzijds begrip en kennis kan vergroten. “Ik nodig de mensen van de dierenpolitie graag uit, dan geef ik ze gratis een cursus omgaan met paarden, en ga ik graag het gesprek aan om van elkaar te leren” geeft de Markelose manegehouder aan.

Bron: Tubantia

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
2 reacties op ‘Dierenleed op paardenmarkten enorm overdreven’
  1. 1

    die paarden markten is niks mee,laat het toch blijven bestaan en de handel is er gebaat mee !!!!!!

  2. 2

    Ik kom op bijna elke markt,maar zie dat er veel verbeterd is op markten,ik heb zelden mis standen gezien,en zag ik iets dan zei ik er wat van,omdat ik niet bang uitgevallen ben.Men overdrijft,en meestal zijn dit mensen die niks met dieren hebben,maar wel thuis een hond of vogel in een kooi op een flat heeft zitten.Hoe meer media hoe erger.En er zal overal wel iets niet aan de haak zijn ,dat zal in elke branche of bedrijf ook zo zijn.

    Laat de markten mooi blijven,dan komen de mindere paarden ook wellicht bij een hobby mens terecht,ipv de slager,want die ziele poten die protesteren beseffen niet dat dan meer paarden het noodlot wacht AMEN.