Ga naar hoofdinhoud

Ernes: ‘Kampioen ging in veiling zelfs nog beter lopen’

Foto: Melanie Brevink- van Dijk
Kampioen Handsome O (Johnson x Rousseau) werd zojuist in de KWPN Select Sale afgeslagen op een megabedrag van 300.000 euro en juryvoorzitter Wim Ernes was laaiend enthousiast over de kampioen. “Echt een heel sterk paard. Iedere ronde werd hij beter en beter. Voor de veiling is hij zelfs nog gelongeerd en toch ging hij weer beter lopen!”


“De Johnson heeft een echte motor achter en hij lijkt de mogelijkheden te hebben om zichzelf te verzamelen”, vertelde Wim Ernes enthousiast. “We hadden een mooie groep in de kampioenskeuring, waarvan een aantal hengsten zich juist opwaardeerden en anderen iets tegen vielen.”

De focus van de hengstenkeuringscommissie lag ook dit jaar weer op het welbekende ideaalbeeld: “We zoeken lang gelijnde, hoogbenige paarden die bergop gebouwd zijn en drie goede gangen hebben. Ook zoeken we paarden die aansprekend en gezond zijn en over een goed karakter beschikken, maar dat komt pas in het verrichtingsonderzoek naar boven”, legt Ernes uit.

Hansome O heeft als overgrootvader de Roemer-zoon Boy B en is gefokt uit een lijn waar hoofdzakelijk springpaarden uit voortkomen. “We proberen de meest complete hengst te vinden, maar overal kan je wat van zeggen. Springbloed is over het algemeen niet slecht, want het brengt kracht, bravoure en vaak een goed karakter.” Collega Marian Dorresteijn stond Ernes foktechnisch even bij. “De moeder van de kampioen heeft een zeer goede test gedaan met hoge punten voor de basisgangen. Daarbij was Boy B een hengst met een goede galop en was zijn vader Roemer een hengst die zeer goede dressuurpaarden heeft gebracht, ondanks dat hij niet veel gebruikt is.”

Lees woensdag meer in De Paardenkrant.

Bron: Horses

3 reacties op “Ernes: ‘Kampioen ging in veiling zelfs nog beter lopen’

 • Karel de Lange

  Ik vraag mij af waarom Ernes nota bene als FEI-jurylid en met hem in zijn kielzog het hippisch journaille het handelsjargon in plaats van de voorgeschreven FEI-criteria hanteren om de bewegingen van een goed dressuurpaard te beschrijven. Het moderne en populaire handelsjargon is wellicht goed voor de verkoop maar dekt bij lange na niet de noodzakelijk en functionele kwaliteiten waaraan een dressuurpaard dient te voldoen.
  “FEI Article 404 The trot.
  1. The trot is a pace of ’two time’ on alternate diagonal legs (left fore and right hind leg and vice versa) separated by a moment of suspension.
  2. Working trot
  This is a pace between the collected and the medium trot, in which a horse, not yet trained and ready for the collected movements, shows himself properly balanced and, remaining “on the bit”, goes forward with even elastic steps and good hock action. The expression “good hock action” does not mean that collection is required quality of working trot. It only underlines the importance of an impulsion originating from the activity of the hind quarters.
  3. The quality of the trot is judged by the general impression, the regularity and elasticity of the steps –originating from a supple back and well engaged hind quarters – and by the ability of maintaining the same rhythm and natural balance, even after a transition from one trot to another.
  4.4 Extended trot.
  The horse covers as much ground as possible, maintaining the same candance, he lengthens his steps to the utmost as a great result of great impulsion from the hind quarters. The rider allows the horse, remaining “on the bit” without leaning on it, to lengthen his frame and to gain ground. The fore feet should touch the ground on the spot towards which they are pointing. The movement of the fore and hind legs should be similar (parallel) in the forward moving of the extension.”
  Over het voorgeschreven zweefmoment hoor je Ernes niet en over de tact en ritme al evenmin. Ernes schermt liever met de niet functionele kretologie uit het handelsjargon. “De Johnson beweegt met kracht en heeft de mogelijkheid om te sluiten. Hij beweegt met een mooi voorbeen, altijd bergop en beschikt over veel schakelvermogen. Ook in galop toont hij veel kwaliteit”, oordeelde commissievoorzitter Wim Ernes.
  De “deskundige” Peter van Pinksteren van de Hoefslag gaat nog een stukje verder en noemde nummer 431 de meest opvallende hengst van de dag. “De meest opvallende hengst van de dag was 431. Handsome Boy (foto), een aansprekende zwarte die met veel houding en techniek door de baan ging en zich een atleet toonde.” En ook Peter van de Waaij van de Paardenkrant ruilt de voorgeschreven balans in voor een ongebalanceerd krachtspektakel op het voorbeen (zie foto http://www.dehoefslag.nl/laatste-nieuws/dressuur/hk-kwpn-weinig-hengsten-kunnen-pieken.html) Hij schrijft zonder blikken of blozen: “De interessant gefokte krachtpatser Handsome Boy (De Niro x Jazz) sloot de kampioenskeuring af.”

 • Mathijs

  Karel, geef het op en kom terug als je zelf een eigen okproduct op GP niveau hebt volgens je boekje

 • Karel de Lange

  @Mathijs. Het boekje komt van de FEI en daar moeten jij en ik maar ook Ernes, als FEI-jurylid, het mee moeten doen. Als al deze “eenpoters” GP worden hebben jij en Ernes recht van spreken.
  Dat de geprojecteerde foto geen moment- of toevalsopname is laat deze foto duidelijk zien waarbij het voorbeen niet alleen te schuin onder de massa staat maar ook veel zwaarder (zie kootstand) belast wordt dan het diagonaal dragende achterbeen en waarbij het diepste (zwaarte) punt niet in het midden maar tussen de voorbenen ligt.http://www.horses.nl/fotos/fotoserie-kampioenskeuring-dressuur/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.