Ga naar hoofdinhoud

Exell weer ongenaakbaar in laatste stop voor finale

Boyd Exell, die met een wild card aan de start kwam, was ook in Leipzig weer een klasse apart. Twintig strafpunten bleef de Australiër voor op zijn naaste concurrenten. Dat waren in Leipzig Jerome Voutaz en Rainer Duen. Zowel de Hongaar Jozsef Dobrovitz jr als Koos de Ronde, die in de inloopproef nog respectievelijk tweede en derde werden, kwalificeerden zich niet voor de winning-round.

Voor Dobrovitz Jr bood Leipzig de laatste mogelijkheid zich te plaatsen voor de wereldbekerfinale in Bordeaux begin februari. Met een tweede plaats in de warming-up zagen de kaarten er voor Dobro Jr aanvankelijk goed uit maar in de eerste manche van de wereldbekerwedstrijd vanmiddag lag zijn grondtempo te laag en tikte hij bovendien een kostbare bal van de kegels. Zijn zesde plaats leverde hem nog twee wereldbekerpunten op, maar met slechts elf punten in dit seizoen bij elkaar gesprokkeld viel voor Dobro Jr het doek in Leipzig.

Koos de Ronde, in de inloopproef op vrijdag nog derde, ging vanmiddag als zesde starter de ring in, nadat Duitser Rainer Duen en Zwitser Jerome Voutaz al een foutloze ronde hadden afgelegd. De Ronde was sneller dan zijn beide voorgangers en foutloos tot de laatste poort die hij licht met zijn rijtuig schampte. De vijf strafpunten die bij zijn tijd werden opgeteld zorgden ervoor dat De Ronde met 123.49 achter Duen en Voutaz, maar ook achter Michael Brauchle eindigde. Laatstgenoemde kwam in een tijd van 112,80 over de finish, maar moest daarbij wel tien strafpunten door twee afgereden balletjes optellen.

Boyd Exell legde zijn kwalificatieronde foutloos in 109.12 af en mocht zodoende ook in de winning-round weer vanaf pole-positie starten. Voutaz met zijn span zelfgefokte Freibergers had al eerder in het wereldbekerseizoen laten zien een altijd riskante dark horse te zijn, maar nog niet eerder had de Zwitser zich voor de winning-round gekwalificeerd. Eén bal incasseerde Voutaz in zijn barrage en de klok stopte op 231.73. Rainer Duen werkte twee ballen naar de grond en finishte in 244.70. Voor Exell was het in Leipzig alleen nog maar zaak de bal in te koppen. En dat deed hij met wederom een foutloze rit. Met zijn eindtijd van 211.08 behield hij ruim twintig punten voorsprong op de als tweede geëindigde Voutaz. Die kreeg uiteindelijk wel de volle tien punten die te verdienen waren, vanwege Exells wild card.

Voor de wereldbekerfinale in Bordeaux liggen de tickets voor de zes beste menners van het indoorseizoen klaar. Naast Exell (30), Chardon (27) en De Ronde (21), die al zeker waren van een startplaats leverde Leipzig nog de nodige punten op voor regerend Europees kampioen Michael Brauchle (19), Voutaz (17) en Georg von Stein (13).

Uitslag:

1. Boyd Exell (AUS) 211,08
2. Jérôme Voutaz (SUI) 231,73 (5)
3. Rainer Duen (GER) 244,70 (10)
4. Michael Brauchle (GER) 122,80 (10)
5. Koos de Ronde (NED) 123,49 (5)
6. József Dobrovitz jr. (HUN) 126,47 (5)
7. Georg von Stein (GER) 128,63 (10)
8. Glenn Geerts (BEL) 132,58 (10)

Bron: Horses-De Paardenkrant

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook