Ga naar hoofdinhoud

Geboren Cornet-embryo inzet kort geding

Exclusief

Wanneer een embryo verkocht is en er na een jaar geen draagmerrie dragend is, maar de donormerrie een gezond veulen aan de voet heeft staan, kan de embryokoper dit veulen dan opeisen of behoort dit veulen toch toe aan de eigenaar van de donormerrie? Dat is de vraag waar de rechtbank van Breda zich over moet buigen. Middels een kort geding eisen embryokopers Intermaison en Yacelo jaarlingmerrie Coco Ice Z op. 

Eigenaresse van donormerrie Annina Z, Loeske Veenendaal, peinst er niet over haar merrieveulen af te staan. In de koopovereenkomst staat immers dat het verkochte embryo van Cornet Obolensky x Annina Z uit een draagmoeder geboren wordt en niet uit de donormoeder.

Intermaison en Yacelo spanden een kort geding aan tegen de paardenfokster uit Chaam. Bijgestaan door Mr Zitman betoogden zij donderdagmiddag dat zij in 2014 met Veenendaal zijn overeengekomen dat zij uit haar merrie Annina Z een embryo zouden ontvangen. Hierop betaalden de twee Belgische bedrijven direct 15.000,- euro.

Zes pogingen

Twee jaar later hebben Intermaison en Yacelo nog steeds geen veulen van de combinatie Cornet Obolensky x Annina Z. In 2014 zijn namelijk zes pogingen gedaan tot embryotransplantatie waaruit geen drachtigheid bij een draagmerrie is ontstaan. Na de zesde poging besluiten beide partijen om het dat seizoen voor gezien te houden en in het dekseizoen van 2015  de draad weer op te pakken.

Groot was dan ook de verrassing toen bleek dat Annina Z begin 2015 geen eisprong liet zien, maar een kloppend hartje. “Mooi”, oordeelden de Belgen, “dat veulen is dan voor ons.” “Nee”, riposteerde Veenendaal, dit veulen behoorde toe aan haar. Het was immers haar donormerrie Annina Z die ongepland, maar niet ongewenst, drachtig was.

Gehecht aan Coco Ice Z

“In de overeenkomst staat duidelijk dat het gekochte embryo uit een draagmoeder komt”, legt de advocaat van Veenendaal, Mr Stephan Wensing, aan de voorzieningenrechter uit. Daarnaast, zo blijkt ook uit de emoties die Veenendaal in de rechtszaal toont, is zij inmiddels erg aan het merrieveulen Coco Ice Z gehecht geraakt. “Wij verkopen nooit veulens, alleen maar embryo’s, omdat ik daar geen band mee heb”, licht ze desgevraagd toe.

Pogingen van de voorzieningenrechter om te bemiddelen liepen donderdagmiddag op niets uit. Het wachten is dus op de uitspraak over veertien dagen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook