Ga naar hoofdinhoud

Kriebels

De KNHS is een vereniging met 160.000 leden. Of toch 121.893? Laat het er tussenin zitten, zo’n 141.000 leden. Van die 141.000 leden hebben zich er 6.025 (als dat al allemaal KNHS-leden zijn?) verzameld in een Facebook-groepje, de KNHS ledengroep.

Ik lees daar af en toe wat mee, om in veel gevallen mijn schouders op te halen, me druk te maken over de digitale megafoon van deze relatief kleine groep mensen en me af te vragen hoe de andere 135.000 leden er over denken.

Niet zo veel

Bij elke vereniging, groot of klein, is er een groep mensen die het niet eens is met het beleid. Bij een club met de omvang van de KNHS, vind ik zo’n 6.000 ontevreden mensen nog niet eens zo veel.

Toch kon ik vorige week vrijdag mijn schouders niet langer ophalen, ik kreeg namelijk de kriebels. En dan niet die van de goede soort. Ene Menke Steenbergen meldde zich aan het front.

Dossier I&R

Deze mevrouw, die blijkbaar door de KNHS is uitgenodigd voor een gesprek met de vertrouwenscommissie, serveert in eerdere berichten het gehele zittende KNHS-bestuur af als een stel bobo’s en deed afgelopen vrijdag een oproep aan Facebookers om hun wensen kenbaar te maken.

Want veranderingen worden NU gemaakt en niet wanneer je al zit, weet Menke uit haar tijd in Den Haag. Ze was daar senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Economische Zaken en had onder andere ‘Identification and registration of horse’ in haar portefeuille, leert haar Linkedin-profiel me. U weet wel, dat dossier waarin Den Haag al sinds jaar en dag schittert door gebrek aan activiteit.

Extreme democratie

Gewapend met de 67 reacties op haar post zal Menke het met de KNHS vooral hebben over verlaging van de kosten. Maar ook over zweepjes verbieden, welzijn, welzijn, welzijn!, openheid, niet meer star en ouderwets zijn, het jurysysteem, meer geld voor juryleden, algehele klantvriendelijkheid en de angstcultuur.

Ik ben nog niet zo oud, maar door het lezen van oude Paardenkranten voor de serie ‘Uit de oude doos’ snap ik steeds beter hoe de boel bij het KWPN zo op slot is gegaan. Dat komt door precies dit soort van extreme democratie. Vanaf 1992 komt er een soort hippietijd bij het KWPN, waarin de ontevreden leden het voor het zeggen krijgen. Dat mondt uiteraard uit in chaos en daaropvolgend, heftiger ingrijpen van bestuur en in plaats van meer, minder zeggenschap voor leden.

Het zal best dat het huidige bestuur dingen niet zo slim heeft aangepakt, maar geef mij Theo Ploegmakers maar in plaats van Menke Steenbergen.

Rick Helmink, freelance medewerker
[email protected]

Deze column verscheen woensdag 21 februari in De Paardenkrant

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook