Ga naar hoofdinhoud

KVTH spant kort geding aan tegen coupeerboete

Het bestuur van de Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger (KVTH) werd onlangs geconfronteerd met een brief van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) aangaande het coupeerbeleid. In deze brief dreigt het NVWA met een boete van 15.000 euro per keuring bij het schenden van het coupeerverbod. Middels een nieuwsbrief, gericht aan haar leden, laat de KVTH weten een kort geding aan te spannen tegen deze 'last onder dwangsom'.

De NVWA constateerde eerder dit jaar op tentoonstellingen dat bij een aantal trekpaarden de staart is gecoupeerd, zonder dat daarvoor een diergeneeskundige noodzaak bestaat. Volgens de instantie een verboden ingreep.

Verbaasd

Het bestuur van de KVTH geeft aan ‘verbaasd’ en ’teleurgesteld’ te zijn over de melding van de NVWA. De vereniging laat weten dat er in 2002, naar aanleiding van een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), een communicatieplan is opgesteld.

Handelen tegen de wet

In dit communicatieplan wordt fokkers verzocht te stoppen met het couperen van staarten. Ook is daarin uiteengezet dat gecoupeerde paarden enkel onder strikte voorwaarden mogen deelnemen aan keuringen. De KVTH stelt dat de NVWA nu eist dat zij tegen de huidige wetgeving handelt. Daarom heeft de vereniging besloten een kort geding aan te spannen tegen de dwangsom.

Voorlopige voorziening

Het bestuur van de KVTH heeft een voorlopige voorziening aangevraagd bij de voorzieningenrechter. In afwachting van meer duidelijkheid is besloten om de centrale keuringen in Limburg, Gelderland en Noord-Brabant uit te stellen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Nieuwsbrief KVTH

4 reacties op “KVTH spant kort geding aan tegen coupeerboete

 • Sandra

  Het probleem zit hem dus in onjuiste wet- en regelgeving en een relatief kleine groep ‘liefhebbers’ die hun persoonlijke voorkeur verkiezen boven het welzijn van het dier.

  Wat mij wel verbaast is dat bij de wedstrijden van de KNHS en de Power Horse Competition korte staarten wel verboden zijn. Is dit dan ook niet rechtsgeldig of is er nog nooit iemand op het idee gekomen om hier een zaak tegen aan te spannen?

  Kortom, regel het nou voor eens en altijd goed in de wet en klaar er mee!

 • Arie

  In welke eeuw leven die mannetjes van de KVTH?? Ze snappen er helemaal niks van.En die botte domheid straalt af op de gehele paardensector.

 • Irene

  Alleen in het kader van dierwelzijn moet de rechter het verbod handhaven.

 • Tineke.

  Het is niet moeilijk hoor: het is dierenmishandeling.
  Het gaat niet om wat mooi of niet mooi. Daat mag ieder zijn eigen mening over hebben.
  Maar een paard wordt geboren met een staart en die heeft die niet voor de lol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.