Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe techniek voor herstel bij botbreuken

Het gebruik van compressieplaten (LCP's) bij botbreuken bij paarden biedt nieuwe mogelijkheden en meer kans op herstel, zo luidt de uitkomst van een onderzoek naar botbreuken bij paarden. Nu worden paarden veelal ingeslapen wanneer het dier een bot breekt. Dokter Bejamin Ahern is van mening dat bepaalde breuken tegenwoordig goed kunnen genezen met het gebruik van LCP's.

“In de afgelopen 20 tot 30 jaar hebben we grote stappen gemaakt als het gaat om het behandelen van botbreuken. Eigenaren waarvan een paard wat gebroken heeft hebben nu ook de mogelijkheid te kiezen voor een chirurgische ingreep waardoor de overlevingskans groter is geworden. Euthanasie is in sommige gevallen dan niet meer nodig”, aldus Ahern.

“Deze LCP’s, die vast op het bot zitten, zijn absoluut een verbetering en vernieuwend omdat ze het genezingsproces beïnvloeden. Daarnaast zijn ze vier keer sterker dan de dynamische platen die nu soms ingezet worden. Stabiliteit rond een breuk is belangrijk en daar zorgen deze nieuwe platen voor”.

Ahern benadrukt dat het post-operatieve proces ook van invloed is op de overlevingskansen met name gezien de kans op infecties. “Een gesloten breuk dient zoveel mogelijk gesloten te blijven om de kans op infecties te minimaliseren”.

“De implantaten zijn voorzien van een speciale coating waardoor de kans op een bacteriële infectie wordt beperkt. Tegenwoordig kunnen we veel gerichter behandelen. Antibiotica kan bijvoorbeeld ook specifiek op één plek worden toegediend in plaats van het hele lichaam. Door de snelle communicatiemiddelen van tegenwoordig is er ook veel meer mogelijk om de juiste middelen wereldwijd te kunnen versturen waardoor een paard minder gauw ingeslapen hoeft te worden”.

Bron: Horsetalk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook