Ga naar hoofdinhoud

Natuurlijke opstand

Opinie
Oostvaardersplassen

Het is een hot item, het dierenleed in de Oostvaardersplassen. In het moerassige gebied tussen Almere en Lelystad lopen zo’n 2.500 edelherten, 1.000 konikpaarden en enkele tientallen heckrunderen. Al jaren is er veel kritiek op het dierenleed tijdens barre kou, als er gewoonweg niets te eten is voor de grazers. Dertig procent sterft in de winter door kou en een beperkt voedselaanbod. ‘Natuurlijke selectie’ moet dat rechtvaardigen.

Bijvoeren is volgens beheerder Staatsbosbeheer juist nadelig voor de dieren, maar het zijn er gewoon te veel. De vreselijke foto’s van het leed aldaar spreken voor zich. Met behulp van sociale media en echte dierenliefhebbers die zich niet van de wijs lieten brengen door boetes of dreigementen is dat nu opnieuw doorgedrongen tot de autoriteiten en op last van de Provincie Flevoland wordt er een tijdje bijgevoerd en zijn de dieren voorlopig gered van een vreselijke lijdensweg.

Grote balen hooi

Maar hoe kan het toch zover komen? Ik val van de ene in de andere verbazing. De filosofie van een nu gepensioneerd ecoloog Frans Vera kreeg voet aan de grond. Volgens hem is er in Nederland genoeg ruimte voor wildernis die zichzelf in stand houdt. Ja er wordt zelfs beschuldigend gewezen naar de landbouw die in deze situatie alleen maar zou denken aan het verlies aan land en geen winst van natuur. Maar is het niet juist de agrarische sector die meewerkt aan allerlei beheersovereenkomsten? Wat vond ik het mooi te zien dat boeren met trekkers al dan niet symbolisch grote balen hooi kwamen brengen. Ja het leven in een natuurgebied is anders dan op een boerderij of manege, maar negens mag dierenleed getolereerd worden.

Niet te pruimen

Hoe kun je in vredesnaam denken dat je de wildernis ongecontroleerd terug kunt brengen? Je kunt toch op je klompen aanvoelen dat je in een door mensen gecreëerd omheind natuurgebied niet alles aan het lot kunt overlaten? Dat Staatsbosbeheer dat niet wil inzien en zelfs de Partij voor de Dieren daarin meegaat is voor mij niet te pruimen.

Hulde

Gelukkig is er in Nederland nog wel wat boerenverstand. Hulde aan die initiatiefnemers, boeren en BN’ers als Anky en Britt die publiekelijk een duidelijk standpunt innemen. Ook aan het Glock-team dat zich liet zien in de demonstatie afgelopen zondag. En de boodschap is duidelijk. Er moet structureel een oplossing komen. Ik prijs de natuurlijke opstand, waarbij de echte dierenliefhebbers op een nette manier duidelijk maken dat het zo niet kan. Nu niet én in de toekomst niet.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur

 

 

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Natuurlijke opstand

  • Bertine

    Helemaal met bovenstaande eens! Het is een groot drassig weiland met veel te veel grote grazers die nergens heen kunnen want er staat een hek omheen. Een melkveehouder die zo voor zijn koeien zou zorgen, zou de ene boete na de andere krijgen wegens de mestwetgeving en dierenleed. Maar het Rijk hoeft zich blijkbaar niet aan de eigen wetten te houden. Dames en Heren Ministers: hier is GEEN draagvlak voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook