Ga naar hoofdinhoud

Paulien Alberts: “Passage is under construction”

Enkele weken geleden op de subtop in Vlagtwedde eindigde Paulien Alberts met BB King als eerste en tweede in de Prix St. Georges en Intermédiaire I. Vandaag in Ontwedde herhaalde ze dit kunstje, alleen nu werd ze eerste in de Intermédiaire I en tweede in de Prix St. Georges met percentages van 66,45% en 64,67%. Zoë Schipper won met Venice de Prix St. Georges met 65,60%.

“Zoë reed een hele harmonieuze proef”, vertelt jurylid Veronique Roerink enthousiast. “Ze zit er keurig op, er was sprake van een hele mooie verbinding, een fijne aanleuning, echt een hele mooie proef om te zien. Als je heel kritisch bent, zou het beeld her en der nog iets meer bergop mogen, maar overall was het allemaal zo mooi gedoseerd en gecontroleerd. Echt goed!”

Puntenverschil verklaard

Paulien Alberts werd tweede achter Schipper en ze won de Intermédiaire I. “Dat was ook de proef die we als eerste reden, en die was in vergelijking met de Prix St. Georges iets flitsender”, vertelt Alberts. “Wel had ik een flink puntenverschil in de Prix St. Georges.” Veronique Roerink kon dit goed verklaren. Ze had in de pauze even met haar collega dit verschil besproken, en het bleek dat de juryleden iets verschillend de bergop intentie van BB King, die nog in zijn geheel meer bergop mag blijven gaan, hadden beoordeeld. Roerink had dit strenger meegerekend in elk onderdeel waardoor logischerwijs er een verschil ontstond. “En ik moet zeker zeggen dat Paulien gewoon hele nette, gedegen proeven liet zien en handig rijdt. Ook de actieve wissels vielen positief op”, aldus Roerink.

Ruimte voor verbetering

Alberts kent de sterke en iets minder sterke punten van haar paard, en weet waar nog verbetering mogelijk is. “BB King is inderdaad iets overbouwd en heeft daarbij nog eens een heel krachtig achterbeen, waardoor het beeld soms nog meer bergop mag. Dat gaat al steeds beter. Ook de verzamelde stap moet nog beter. Voorheen kregen we hier een vier voor, inmiddels een 5. De uitgestrekte stap is daarentegen heel goed. Hij stapt heel groot en in het verzamelen kan hij nog weleens op wedstrijd iets spanning krijgen waardoor dit ten koste gaat van de zuiverheid. Thuis lukt het steeds beter, maar op concours blijft dit zeker een aandachtspunt.”

Rustig op weg naar de Grand Prix

In de training werkt Alberts in alle rust naar de Grand Prix toe. De wissels om de pas doet hij al, net als piafferen. De passage is under construction”, lacht ze. “Hier moet het kwartje nog wat beter gaan vallen. Ik heb in het verleden twee keer in Duitsland met een paard Grand Prix gestart. Dit paard had niet het laatste aan talent voor de piaffe en passage, maar dan had ik in ieder geval maar een keer Grand Prix gereden was het idee en Duitsland is voor mij korter rijden dan de meeste subtopwedstrijden hier in Nederland, dus vandaar de keuze destijds voor Duitsland. Wanneer ik nu weer Grand Prix ga rijden, wil ik de passage en piaffe gewoon echt goed, niet meer zoals toen net voldoende om een proef door te komen, dus vandaar dat we nog lekker even thuis door oefenen”, aldus Alberts.

Winnend debuut Kouwenhoven en Floyd

Linda Kouwenhoven debuteerde vandaag met Superhorse Floyd in het ZZ-Zwaar en wist te overtuigen door beide proeven te winnen. Veronique Roerink is enthousiast: “Linda reed twee hele mooie proeven! De eerste proef mocht iets meer gesloten, daar liet ze Floyd nog net wat te loperig worden soms. De tweede proef drukte ze hem net wat meer bij elkaar en was het beeld meteen veel meer gesloten. Floyd springt mooie, rechte wissels en goed bevestigde series. Het beeld is heel harmonieus. Er is een mooie aanleuning met een heel correct stanggebruik. Er was gewoon sprake van een hele fijne verbinding en dat zie je in het hele paardenlijf terug. Het basisbeeld was goed van de hand, mooi op lengte en Linda reed er lekker aan. Daar houd ik van en dat miste ik wat bij de andere combinaties.”

Bron: De Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook