Ga naar hoofdinhoud

‘Dit artikel diskwalificeert Leif Törnblad als jurylid’

Exclusief
Rien van der Schaft, bondscoach dressuur. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

In een groot interview met de Australische journalist Chris Hector uit vijfsterren-jurylid Leif Törnblad scherpe kritiek op Nederlandse dressuurruiters en op wat de Deen presenteert als ‘de Nederlandse manier van trainen’. Törnblad heeft het in het artikel over de altijd zeer ‘gespannen’ paarden van Anky van Grunsven en hij vindt het geen goed idee dat Edward Gal binnenkort een clinic geeft in Denemarken.

Het is hoogst ongebruikelijk dat een jurylid zich in het openbaar uitlaat over ruiters en hun trainingsmethoden. Het artikel op www.horsemagazine.com stuit dan ook op felle kritiek van bondscoach Rien van der Schaft.

Zeer ongepast

“Als ik het artikel goed heb gelezen kan het maar zo zijn dat ik technisch op één lijn zit met meneer Törnblad”, zegt Rien van der Schaft. “Maar het lijkt mij zeer ongepast dat een jurylid zich op deze manier uitlaat over ruiters. Het lijkt mij voor hem heel moeilijk om vol te houden dat hij onbevooroordeeld is als hij de volgende keer Edward Gal of Hans Peter Minderhoud in de ring krijgt.”

Onverbloemde aanval

Van der Schaft vindt de onverbloemde aanval op de Nederlandse dressuurtop goedkoop. “Leif Törnblad is getrouwd met Anne-Grethe Jensen, die met Marzog bekend stond als de koningin van de lichtheid. Ik was destijds een onervaren Grand Prix-ruiter en stond elke seconde die ik over had op het voorterrein om te kijken en om te leren van de bekende ruiters. Ik heb heel vaak gezien hoe Marzog ’s morgens door haar toenmalige echtgenoot Toni Jensen werd klaargestoomd voor de proef later op de dag. Dit was toen nog toegestaan. Dat had – om het netjes te zeggen – helemaal niks met lichtheid te maken.”

Niveau van trainen

“Het is mijn taak om in Nederland het niveau van trainen te verbeteren. Daar ben ik mee bezig, dat is niet een karwei dat in één keer klaar is. Maar zoals Törnblad nu de Nederlandse dressuurtop wegzet lijkt helemaal nergens op. Waarom zegt hij niks over de beelden die er van andere internationale én Deense ruiters op het internet hebben gecirculeerd? Volgens mij diskwalificeert Törnblad zich als internationaal jurylid.”

Lees hier het hele artikel op Horsemagazine.com

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

2 reacties op “‘Dit artikel diskwalificeert Leif Törnblad als jurylid’

  • Boons

    Hij is bang, dat edward en hans peter, zijn baantje inpikken, dat zal het zijn.

    Ouwe snoeperd, gauw met pensioen laten gaan als jurylid.

  • Hans

    Wie de reactie van Van der Schaft interpreert, kan slechts stellen dat Van der Schaft niet de bondscoach is die recht voor zijn team gaat staanen zijn team uit de wind wenst te houden. Dat zegt iets over de bondscoach, niet over het team. Of je als bondscoach zo draagvlak krijgt binnen je team is te betwijfelen en of je daarmee nog de juiste man op de juiste plek bent, is daarmee een terechte vraag geworden.
    Tornblad noemt Anky als voorbeeld van een amazone met een gespannen paard, maar met zijn mening denkt hij een hele schare juryleden te mogen diskwalificeren die tijdens 3 olympiades Anky het goud toekende. Van der Schaft stemt met de mening van Tornblad in, zegt dat er nog werk aan de winkel is in Nederland en dat HIJ eraan werkt. Toch apart dat een bondscoach met heel wat minder wapenfeiten dan Anky, zijn visie en kunde zo boven de ander denkt te moeten verheffen. Over training van paarden zal altijd discussie blijven bestaan, maar of de reactie van de bondscoach een bondscoach waardig is, daar hoeven we denk ik geen discussie over te voeren. Hij dsikwalificeert zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook