Ga naar hoofdinhoud

Jurylid Plewa: ‘We hebben met een open mind gejureerd’

Exclusief
Hermès (v. Easy Game) met Dinja van Liere Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Er zijn jaren geweest dat de jurering absoluut niet te volgen was op de Wereldkampioenschappen voor jonge dressuurpaarden. Dat lijkt verleden tijd. Vorig jaar ging het al goed met de Grand Prix-juryleden en dit jaar is er ook weinig aan te merken op de jurering. De Duitser Dietrich Plewa, voorzitter van de jury in de de finale voor zesjarigen, vertelt dat ze er met een open mind zijn ingegaan, extra gelet hebben op de natuurlijkheid van de gangen en op het schakelvermogen van de paarden. 

“We zijn daar echt met open mind gaan zitten en hebben beoordeeld wat we zagen. Niet wat de juryleden voor ons gedaan hebben, resultaten uit het verleden boden hier geen garanties. Neem nu bijvoorbeeld Hermès, die kwam als 12e uit de kwalificatie en staat nu 3e. Heel terecht mijns inziens, want dit is gewoon een Grand Prix-paard in de dop.” De Duitser keek de paarden ook nog even goed aan in de ereronde: “Daar zag je al een prachtige aanzet tot passage.”

Natuurlijkheid van de gangen en schakelvermogen

Deze finale werd volgens Plewa extra streng gejureerd op de natuurlijkheid van de gangen. “We wilden geen paard die getrokken of geschopt in een bepaalde houding liepen of waarbij het lopen er gemaakt uit zag. Daarnaast hebben we bij deze zesjarigen ook echt gelet of ze al gewicht opnemen met de achterhand en kunnen dragen. We wilden schakelvermogen zien, waarbij terug misschien nog wel belangrijker is dan vooruit. Met een grootloper alleen kom je er niet.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Jurylid Plewa: ‘We hebben met een open mind gejureerd’

  • eddy crul

    Dit hoor ik een jurylid graag zeggen.Ook als ik naar de beelden kijkt zie je hier en daar verandering in de richting van goed paardrijden.(Skala). De oude garde heeft nooit beseft of willen beseffen dat ze de dressuur om zeep hebben geholpen.En hier bedoel ik niet alleen de ruiters en amazones.Ik heb de indruk dat dit besef bij sommigen stilaan begint door te dringen.Daarom is het absoluut noodzakelijk dat we gerechtvaardigde kritiek blijven geven,en dit op alle vlakken van het dressuurgebeuren.Want we zijn er bijlange nog niet.Voornamelijk op het gefavoriseerd jureren zie ik weinig of geen verbetering.Hopelijk ziet de komende generatie dit in en gaan zij op een kordate manier de scheefgroei rechtzetten. vr gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook