Ga naar hoofdinhoud

Zweden toont spierballen en wint Nations Cup opnieuw, Nederland 3e

Emmelie Scholtens en Apache Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Zweden, Denemarken, Nederland. De uitslag van de tweede FEI Nations Cup-wedstrijd dressuur op Europese bodem, waar overigens niet met het nieuwe format werd gewerkt en de landenwedstrijd alleen bestond uit de Grand Prix en Grand Prix Spécial, is gelijk aan de uitslag van de eerste in Compiègne. Zweden bewijst haar kracht in de breedte: op het concours van Helgstrand kwam een compleet ander team aan de start. Nederland, werd vooral dankzij de sterke prestaties van Emmelie Scholtens met Apache (73,87% GP en 74,745% GPS) derde. 

De individuele winst ging, net zoals gisteren, naar Daniel Bachmann-Andersen met Blue Hors Zepter (v. Blue Hors Zack). De nu 10-jarige ruin uit de eerste jaargang van Blue Hors Zack (in principe het eerste paard van Bachmann-Andersen) heeft een bliksemcarriere gemaakt in de Grand Prix. In oktober vorig jaar liep hij zijn eerste Grand Prix (68,12) en na twee CDI’s dit voorjaar (Dortmund en Hagen) liep Zepter nu twee zeer overtuigende proeven in Uggerhalne. De Grand Prix werd gewonnen met 76,217%, de Spécial met 78,128%. Aan die Grand Prix-score heeft vader Zack nog niet kunnen tippen.

Verder voor Denemarken onder andere de nog wel heel groene Bohemian (v. Bordeaux) van Cathrine Dufour, die op een nationale wedstrijd dit voorjaar al 80% in ontvangst mocht nemen, maar internationaal daar nog lang niet in de buurt komt. 65% in de Grand Prix waarin de onervarenheid duidelijk te zien was en wel een mooie revanche in de Spécial met 72,426% (4e plaats).

Blue Hors Zepter (v. Blue Hors Zack) met Daniel Bachmann-Andersen – Foto: Equitour Aalborg

Zweden ijzersterk

Zoals zich al aftekende in de Nations Cup in Compiègne heeft Zweden de zaken goed op orde in dit WEG-jaar en kan er serieus rekening gehouden worden met het Scandinavische land als medaillekandidaat. Met een compleet ander team (Compiègne: Patrik Kittel, Juliëtte en Antoina Ramel en Rose Mathisen/Uggerhalne: Therese Nilshagen, Tinne Vilhelmson-Silvfen, Jeanna Hogberg en Paulinda Friberg) pakte Zweden opnieuw de winst.

Dante Weltino

In de Grand Prix bezette Zweden 3 (Nilshagen/Dante Weltino), 4 (Vilhelmson/Paridon Magi), 5 (Friberg/Di Lappiona T) én 6 (Hogberg/Duendecillo P). Met uitzondering van de laatste allemaal met scores boven de 70%. In de Grand Prix Spécial had Therese Nilshagen de hengst Dante Weltino OLD er nog net wat beter aanstaan dan in de Grand Prix, daar slopen er nog een paar fouten in de proef. In de Spécial geen onvoldoendes op het protocol en dan zit de hengst, die lekker scoort in de draf- en galopverruimingen, al snel aan de 75%. 75,319% om precies te zijn. De Danone I-zoon verliest punten in het stapgedeelte.

Met Paridon Magi zit Tinne Vilhelmson-Silvfen ook dik boven de 70: 72,304% in de Grand Prix en 72,213% in de Spécial. Alle scores bij elkaar opgeteld (en dus volgens het oude format en niet het nieuwe waar wordt gerankt op plaatsing) kwam Zweden in Uggerhalne 432.418 punten, en daarmee voor Denemarken (429.033) en Nederland (424.377).

Therese Nilshagen en Dante Weltino (v. Danone) Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Apache & Emmelie topcombinatie voor Nederland

73,87% in de Grand Prix en 74,745% in de Grand Prix Spécial. Met die scores horen Apache en Emmelie Scholtens bij het beste dat Nederland op dit moment te bieden heeft in de dressuur en kan ze zich voegen in het rijtje van Edward Gal met Zonik (GP-scores van 73,758% – 77,696% in het afgelopen winterseizoen) en Madeleine Witte-Vrees met Cennin (72,413% – 74,24% in het afgelopen winterseizoen). Apache liep op Jumping Amsterdam en Indoor Brabant ook al naar dergelijke percentages (72-73% in de Grand Prix) en liet zich in Uggerhalne ook van zijn beste kant zien.

Tijdens de Spécial van Emmelie brak de hemel open en stortregende het, maar Apache liet zich niet van de wijs brengen en liep steady door. 74,745% was het resultaat en dat was goed voor de derde plaats. Bondscoach Rien van der Schaft was ook onder de indruk: “Emmelie Scholtens en Apache reden twee hele goede proeven.”

Emmelie Scholtens en Apache Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Heijkoop en Zweistra laten nette Spécial zien

Iets minder steady was de Grand Prix van Daniëlle Heijkoop met Badari, die een keer schrok van de drukte om de ring (67,522%). In de Spécial ging er dik 3 procent bij op (70,723%), goed voor een vierde plaats. Na een aantal wat teleurstellende resultaten van Double Dutch (v. Johnson) en Thamar Zweistra (vanaf november geen B-kaderscores van 70% of hoger in de Grand Prix op internationale wedstrijden), zat ze in de Spécial weer dicht bij die magische grens: 69,234% (5e plaats).

Van der Schaft tevreden man

Nederland had geen wegstreepresultaat omdat Wynton niet door de vet check kwam in Uggerhalne. “Jammer dat we door het uitvallen van Wynton geen streepresultaat hadden”, zegt Van der Schaft. “Dat werkt niet in je voordeel. Door de bank genomen ben ik tevreden. Mijn drie amazones hebben goed gepresteerd en in de Special zelfs nog beter dan in de Grand Prix.”

Uitslag landenwedstrijd
Uitslag Grand Prix
Uitslag Grand Prix Special

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook