Ga naar hoofdinhoud

CK Brabant: Vivaldi-dochter Jorina D dressuurkoningin Brabant

Liveblog
Jorina D (v. Donnerhall) bij de huldiging
In het voorveld werd er niet al te positief gesproken over de Brabantse dressuurmerries, echte uitschieters zouden ontbreken. Maar Jorina D (Vivaldi x Donnerhall x Rosenkavalier) van fokker en eigenaar Jos Derikx uit Maria Heide kan op de NMK waarschijnlijk nog best een stukje meekomen. De Vivaldi-dochter werd door Marian Dorresteijn geroemd om souplesse en haar prachtige exterieur. "Alles klopt aan dit paard."

Jos Derikx plukt nog steeds de vruchten van zijn aankoop bij Bennie Wezenberg, Dorina (v. Donnerhall). Dorina leverde al eerder de kampioen van Brabant met Forina(v. Jazz) in 2013. En nu dus weer met Jorina D. Een charmante bruine, die iets week gekoot is, maar dat maakt dat ze met des te meer souplesse door de baan gaat. Ook in het algemeen kampioenschap was ze de beste. Het is nog niet vaak gebeurd dat een 80/80-merrie kampioen werd in Brabant, maar Jorina D was zonder meer de terechte kampioene.

Everdale en Apache

Een goede tweede werd Just Me (Everdale x Riverman x Gershwin), die misschien een rib te lang is en haar staart wat meer zou kunnen dragen, maar wel steeds op dezelfde manier draafde met veel takt. Daarbij heeft ze al een IBOP afgelegd met 81 punten, hetgeen ook in het voordeel van de merrie van Theo Driessen uit Heelsum werkte. De vosmerrie werd gefokt door H. van de Bogaard uit Aarle Rixtel.

Op de derde plaats kwam Jaisha (Apache x Undigo) terecht van Nico Witte en Tim en Leida Collins die vooral in beweging enorm overtuigde. Zij werd geboren bij T.B. Hassink uit Zeewolde.

13 merries in kopgroep, 9 naar NMK

Marian Dorresteijn roemde de kwaliteit in de breedte, maar merkte ook op dat er maar weinig merries waren waar ze echt kippenvel van op de armen kreeg. In totaal kregen negen merries van de dertien in de kopgroep een NMK-ticket. Naar de NMK mogen ook Joker Sollenburg (Charmeur x Krack C), Jartoga J.T. (Dream Boy x Scandic), Julavanck PP (De Niro x Lord Leatherdale), J’Adore TCS (Franklin x Jazz), Jacharel VZ (Desperado x Ferro), Jarina des Vallees (Everdale x Sandro Hit).

Volle zus Valegro kan niet overtuigen

Een opvallende deelnemer in de gewone groepen was de volle zus van Valegro. Deze Jalegrofleur (Negro x Gershwin) kon niet overtuigen. Qua type leek het er op, maar qua beweging was er weinig aan.

Jabiola (v. Emerald van t Ruytershof) met fokker en eigenaar Ad Smolders

Oom van Harrie Smolders heeft kampioen met Emerald-dochter

Ad Smolders, de peetoom van Harrie Smolders, mocht op de Centrale Keuring van Noord-Brabant in De Mortel naar voren komen als fokker en eigenaar van de kampioene bij de springmerries. Zijn Jabiola, een dochter van Emerald van ’t Ruytershof waar zijn petekind Harrie Nederland mee vertegenwoordigde op de Olympische Spelen in Rio, was volgens het juryteam onder leiding van Cor Loeffen de beste driejarige springmerrie van Brabant en won later ook het algemeen kampioenschap.

Jabiola (mv. Spartacus x Quick Star x Quidam de Revel) is niet de grootste met haar 1,63m, maar daar tegenover staat haar geweldige vrijspringscore van de stamboekkeuring. 95 punten kreeg ze op de stamboekkeuring in Oirschot. “Deze merrie behoort tot de top 5 van hoogst beoordeelde springmerries. Ze is niet te groot, maar heeft wel veel rasuitstraling, is charmant en heeft een goed fundament”, aldus Cor Loeffen over de vosmerrie.

Vijf springmerries naar NMK

De gehele Brabantse kopgroep springmerries mag naar de NMK. Dat zijn Jambalya (Zirocco Blue VDL x Caretino) van W.A.G.M. Vissers uit Gemert en Stal Krol uit Handel, Jazenta du Rona (Vittorio x Centauer Z) van Wim van Hoof en Yvonne Copal uit Biest-Houtakker, Jasmijn (Indoctro x Voltaire) van W. Kuypers uit Breugel en Jolita L (Ustinov x Nabab de Reve) van A. van Laak uit Berkel Enschot.

Matige dressuurveulens in Brabant

De veulencollectie van ‘dressuurprovincie’ Noord-Brabant liet nogal wat te wensen over. De jury nodigde vier veulens uit voor de kampioensring, waar het lint om een zoon van Ghandi werd gehangen. Deze Michelangelo (mv. De Niro x Jazz) kreeg voor de vorm een NVK-uitnodiging, maar daar zal het veulen van C.G.C.M. Awater uit Haarsteeg waarschijnlijk geen potten breken.

Michelangelo (v. Ghandi)

“Een lang gelijnd veulen met veel bloed en uitstraling”, aldus juryvoorzitter Dirk Reijne over Michelangelo. De andere drie veulens in de kampioensring waren My Gladys VZ (Hennessy x Toulon x Landos), Miloniek (Everdale x Johnson,  de volle zus van de goedgekeurde hengst Inverness die door Gertjan van Olst in zijn eerste dekseizoen al niet actief in de fokkerij wordt ingezet) en Maylin (Geniaal x Goodtimes).

Makana Tandhof (v. Up to Date)

Up to Date levert kampioensveulen springen

Makana Tandhof (Up to Date x Hornet Rose) van fokkers J.J. Ansems en G.W. Ansems-Mooy uit Goirle is de veulenkampioen springen van Noord-Brabant. “Een goed ontwikkeld veulen met een mooi front, die makkelijk beweegt”, zei juryvoorzitter Dirk Reijne over het stoere merrieveulen, een kleindochter van de merrie Danielle (v. Almé), die drie 1,60m paarden heeft geleverd. In de matig bezette rubrieken voor springgefokte veulens werden vier veulens uitgenodigd voor de kopgroep en alle vier mogen ze naar de NVK.

Op de tweede plaats werd Milano (Global Express x Iroko) van J.A.M. van Deurzen uit Nuenen gezet. Ook naar de NVK mogen de bijschrijvingen My Big Star Marie LN (Big Star x Heartbnreaker) van Louise Nyberg uit Halmstad en Make My Day (Heathrow x Namelus R) van H. de Roover uit Strijbeek. Dubbel succes voor Reinie Tewis uit het Drentse Westdorp dus, zowel Up to Date als Heathrow staan bij hem ter dekking.

Kampioen 4 t/m 7-jarige dressuurmerries Gursonne (Jazz x Sandro Hit)

Kampioenen van Nabab de Reve en Jazz bij oudere merries

De eerste kampioenen van de Centrale Keuring van Noord-Brabant in De Mortel zijn bekend. Bij de vier tot en met zevenjarige dressuurmerries werd Gursonne (Jazz x Sandro Hit), die werd gefokt door G. de Jong-Bassa uit Leerbroek en in eigendom van J. Bleekman uit Someren. Zij kan helaas nog niet afgevaardigd worden naar de NMK omdat ze nog geen test heeft afgelegd. Bij de springmerries mogen twee merries naar de NMK: het kopnummer Iron Lady (Nabab de Reve x Animo)  en Flowerfee (Namelus R x Burggraaf).

Iron Lady van fokker E. Enzerink uit Heusden scoorde al 80,5 punten in de IBOP en Cor Loeffen beschreef haar als een royaal ontwikkelde merrie met grote partijen. Flowerfee staat op naam van fokker J. Verhaasdonk uit Rijsbergen, is Z-geklasseerd, en mag net zoals haar voorgangster naar de NMK.

Dressuurmerries

Bij de dressuurmerries werd Igilia Dice (Wynton x Ampère) van M.J.J.M. Dobbelsteen uit Heeswijk-Dinther als tweede geplaatst achter de Jazz-dochter, die door juryvoorzitter Marian Dorresteijn werd beschreven als een sterk bewegende merrie die geen snelheid nodig heeft om haar kracht te tonen.

Catalogus
Programma

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “CK Brabant: Vivaldi-dochter Jorina D dressuurkoningin Brabant

  • Tanja awater

    Meneer Helmink wat fijn dat u zo positief schrijft over onze trots, wij zijn er heel blij mee en voor ons is hij heel bijzonder!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook