Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Positiviteit

Opinie
Dressuurruiter Peter de Boer schreef naar aanleiding van de eerder op Horses.nl verschenen bijdrages en columns over het NK dressuur, Aken en het WK voor jonge dressuurpaarden een ingezonden brief: "Ik houd er van als mensen zeggen hoe iets werkelijk is, niet politiek correct zijn of niet met de vriendjes politiek mee doen. Dus de kritische noot op het NK, Aken, WK jonge dressuurpaarden en KWPN juich ik ook hard toe. Maar, wat terecht ook wel gezegd wordt is de negativiteit die het met zich mee brengt. Dat klopt, het constateren is niet genoeg, er moet iets mee gebeuren." 

Ik was op donderdag op de Wereldkampioenschappen in Ermelo. Halverwege de kwalificatie voor zevenjarigen keek ik een een keer om me en dacht ik dit: WK, de beste paarden van heel de wereld komen hier bij elkaar, er is al een massa aan ruiters, eigenaren, grooms, en groupies aanwezig en toch zaten we hier met een man of vijftig te kijken naar de wedstrijd. Dat is toch te triest voor woorden!

Olympische Spelen

Op de Olympische spelen was dit net zo. En dan hebben we het excuus ver weg, gevaarlijk, duur, enzovoorts, enzovoorts. Hij het BMX (kinderfietsje met een volwassen er op) zat de tribune stampvol! Zelfs bij het schermen! En nu lees ik net het dat het WK IJslanders in Oirschot 1000 starts en 50.000 bezoekers  verwacht, het grootste tijdelijke stadion van Nederland. Ik dacht: leuk ga ik zondag met mijn zus en haar kinderen even kijken. Wat denk je? 89 euro entree per persoon.

Kop uit het zand en ego’s uit de deur

Nu kunnen we de schuld overal en nergens blijven leggen en zo door gaan tot er geen sport mee over blijft want daar stormen we mijns inziens nu heel hard op af. Of we kunnen onze kop uit het zand trekken, de ego’s uit de deur, de voetjes op de grond en aanpakken. Het kan niet zo zijn dat in het Mekka van de dressuursport op het NK de een na de ander in de problemen komt door een barbecue, lawaai, rennende kinderen en weet ik wat nog meer en het twee weken later op een WK nog erger is met tribunes waar ik me zelf al niet veilig in voel, laat staan hoe een jong paard zich voelt! Veel onprofessioneler krijg ik het niet bedacht!

Jurering

De jurering is al jaar en dag een ding. We leven in het moderne tijdperk, de KNHS kan zonder al teveel kosten regelen dat er vanuit het juryhok gefilmd word. Ik stel voor dat van iedere wedstrijd laat 5 tot 10 proeven herbeoordeeld worden (zonder de protocollen er bij te geven), zodat men kan bekijken of het enigszins klopt. Iedere combinatie mag vier keer per jaar een proef laten herbeoordelen. Jury’s worden gecontroleerd en bijgestuurd en ruiters kunnen tenminste ergens heen als ze zich benadeeld voelen.

Ook is er in Engeland iemand (Wayne Channon, red.) die een systeem gemaakt heeft om proeven te beoordelen, bel die man op, probeer het uit! Wat maakt het uit? Misschien is het niks, maar misschien ook wel, of kan je het gebruiken voor de opleiding van jury’s. Doe er wat mee!

We blinken uit in heet

Ik heb al eerder met het KWPN om de tafel gezeten wat tot heden zonde van me tijd geweest is dus richt ik me tot de fokkers. In Nederland blinken we uit in hete paarden (meestal op de verkeerde manier heet ook nog) en spectaculair. Het probeem is dat die paarden niet geschikt zijn voor de meeste ruiters en veel van deze paarden ook nog niet eens geschikt zijn voor de Grand Prix omdat ze gewon niet stabiel genoeg zijn in de kop. In Duitsland hebben ze het probleem dat ze doorgaans traag zijn en vaak te traag. Maar die paarden zijn dan tenminste wel nog bruikbaar voor amateurs!

Realistisch zijn

Dan tenslotte, laten we ook realistisch zijn. Er word nu een beetje een beeld geschetst dat in Nederland de paarden door mishandeling en grof geweld opgeleid worden en in het buitenland met suikerklontjes. Zo is het niet in mijn optiek. Ik zag Ingrid Klimke laatst met een bruine ruin in de cross, die was ook niet zo fijn in de voorkant! Dat wil niet zeggen dat ze niet kan rijden of haar paard mishandeld, niet ieder paard is hetzelfde in de mond en sommige paarden zijn zo enthousiast dat je daardoor een probleem in de mond krijgt maar moet je hem dan afstraffen om enthousiast te zijn? Of zichzelf voorbij laten rennen zodat hij zijn nek breekt maar het er wel vriendelijk uit zag?

Peter de Boer

Dressuurruiter en eigenaar Virtual Zone Horses

Ook een bijdrage leveren aan Laat je horen!? Dat kan, graag zelfs! Klik hier voor de overzichtspagina met spelregels, uitleg en alle eerdere verschenen opinies.

2 reacties op “Laat je horen! Positiviteit

 • mj kochx

  Jurering – ik moet zeggen, ik was blij met de positieve grondhouding van de jury, maar wel verbaasd over de 6,9 voor de stap van de vos van Helgstrand, waar we in de basissport niet hoger dan een 4 zouden komen, maar liever zo dan zuur.
  Er wordt -bijv. tijdens het Global Dressage Forum- al jaren gesproken over een ‘code of points’ zoals bij het turnen, maar ik zie daar jammer genoeg nog steeds geen echte initatieven voor invoering door de FEI.
  We blinken uit in heet – en daar moeten we in de fokkerij echt iets mee, want we fokken niet voor de 0,001% die de uiterste top bereiken, die paarden komen toch wel naar boven als we weer gaan mikken op correctheid, rijdbaarheid en goede basisgangen. Als de paarden dan ook nog de tijd krijgen om normaal -zonder direct grijpen naar bijv. slof- en andere hulpteugels- opgeleid te worden, dan zijn we al een heel eind.
  En ja … zelfs een Ingrid Klimke zal tijdens een wedstrijd als haar Hale Bob nogal onbesuisd van start gaat omdat hij als laatste achtergebleven wel graag naar voren de cross in gaat, in moeten grijpen, en dan voor de veiligheid van haar paard en haarzelf, iets minder subtiel.
  Harmonie betekent ook grenzen stellen.

 • art uma

  Op zich heb ik, vanuit mijn luie stoel, met plezier naar het WK zitten kijken. Er zaten zeker aansprekende combinaties tussen en ik kon me meestal wel vinden in het commentaar van de jury. Als je het commentaar van het WK vergelijkt met die van het KWPN, komt de laatste er bekaaid af. Daar heb ik regelmatig het idee ze ergens anders naar hebben zitten kijken. Dat wil niet zeggen dat ik speciaal eens was met de weging van de WK bevindingen, het leek soms wat willekeurig. Wat dat betreft zou het bepalen van de score wel wat inzichtelijker mogen zijn. Andrew McLean heeft daar ook een presentatie over gehouden: http://www.horsemagazine.com/thm/2015/05/andrew-mclean-investigates-objective-dressage-judging/

  Misschien is het KWPN in de basis toch een tuigpaarden volkje, hoe heter en spectaculairder hoe mooier. Dat zit bij een aantal KWPN stammen echt diep verankerd. Nu vindt ik heet niet erg, als het maar meewerkend is. Of misschien verwar ik hier wel fijngevoeligheid met ‘goed te motiveren’ of ‘reactie op hulpen’, er zitten veel aspecten aan een goed karakter voor (top) sport. Ik zou er wel voor zijn als op de een of andere manier het meewerkende karakter ook in de lineaire score naar voren komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook