Ga naar hoofdinhoud

Twaalf springhengsten door op eerste dag

Cat.nr. 227 (Modesto x Calido). Foto: Melanie Brevink-Van Dijk
De eerste dag van de KWPN hengstenkeuring heeft van de 33 kandidaten 12 hengsten opgeleverd voor de tweede bezichtiging. “Het was niet zo’n lange dag, maar we hebben een aantal fijne paarden zien springen en er zitten toch een stel complete hengsten bij. Als we er elke dag zo een stuk of vijf à zes bij hebben, kunnen we tot een heel mooie collectie komen voor Den Bosch”, aldus juryvoorzitter Cor Loeffen.

Het beleid van de jury en de uitleg was over het algemeen goed te volgen, met hier en daar wat kansen voor interessante hengsten die nog niet nu zo konden overtuigen. Daar waar het exterieurmatig niet kon, werd er ook geen water bij de wijn gedaan.

Harley en Kannan

Het was de dag van Harley en Kannan, waarvan meerdere zonen werden voorgesteld en beide lieten een wat wisselende collectie zien. Van Kannan viel de scherpe 219 (mv. Numero Uno x Baloubet du Rouet) op over het hout. De hengst uit de stam van Garavola begon heel erg elektrisch achter, maar bleef achter steeds goed uitklappen en oogstte zelfs een klein applaus.

Jeugdig

Zijn halfbroer 220 (mv. Landsieger), een halfbroer van het GP-paard Willink (v. Twister) en Uppie de Lis (v. Andiamo) is nog erg jeugdig en wat gespannen. Hij toonde snelle reflexen en veel handigheid.

Modesto

Ook een goede indruk met springen maakten de twee zonen van Modesto met 227 (mv.Calido I x Nimmderdot) uit de Sinaa-stam als een heel complete met een goed sportmodel, een goede galop en veel go. Op de sprong toonde hij snelle reflexen en lijkt heel voorzichtig.

Extra voorbeentechniek

Uit de laatste groep was 242 (Quasimodo Z x Lancelot) een goed gemodelleerde scherpe hengst die een extra voorbeentechniek heeft en met veel gemak steeds hetzelfde sprong.

Oplettend

De hoogbenige langgelijnde en charmante 114 (Don Diablo HX uit het GP-paard Wimette v.Karanasj) liet goede dingen zien op de sprong waarbij hij goed oplet, een goede techniek toonde en voorzichtig is. Hij sprong niet spectaculair, maar deed wat hij moest doen.

Klik hier voor de overzichtspagina.

Klik hier voor de fotoserie.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

2 reacties op “Twaalf springhengsten door op eerste dag

  • Harm Hartlief

    Dus hengsten die interessant gefokt zijn en minder overtuigend springen worden automatisch wel sterwaardig, terwijl een op papier ogenschijnlijk minder interessante bloedlijn met dezelfde springcapaciteiten geen sterwaardigschap in Ermelo kan krijgen. In humane termen spreken we dan over discriminatie.

  • Sanne

    @Harm, tja of het nou gaat om de naam van de fokker of om de bloedlijnen, daar waar mensen jureren blijven meningen bestaan. Of het nou gaat om de stijlpunten bij het B springen, de dressuursport of zoals hier de keuring. Het zou eeuwig zonde zijn als er alleen door een naam, de punten vooraf al verdeeld zijn. Volgende x geen afstammingen/namen meer bekend maken en puur op beeld beoordelen. Maar voor het zover is zal deze manier van jureren alleen door een computer vervangen kunnen woorden want vooroordelen en meningen blijven zolang de mens bestaat………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.