Ga naar hoofdinhoud

‘Vijfdubbel’ succes

Nico Witte

De hengstenkeuring 2013 was voor ons een doorslaand succes. We reden naar huis met drie kampioenshengsten, de kampioen van de nieuwe jaargang en Desperado en Charmeur die de hengstencompetitie wonnen. Nu, een paar dagen na de keuring, realiseer je je pas hoe mooi het allemaal is.

Bij de nieuwe jaargang hadden we eigenlijk een vijfdubbel succes. Drie hengsten goedgekeurd, twee in de kampioensring, eentje daadwerkelijk kampioen, zoveel succes voor Ampère als vaderdier die wij de eerste jaren in bezit hadden en eigenlijk zijn we in zekere zin niet alleen eigenaar van de kampioen… De dekking van moeder Warkle M met Ampère is namelijk op advies van mij gebeurd. Denis Musterd had in het voorjaar van 2009 de Ferro staan en hij vroeg mij om advies voor de dekking omdat hij toch meer een springpaardenman is. Ik heb toen Ampère geadviseerd, die toen nog hier op stal stond. Uit die dekking is de kampioen gekomen en hij is ook hier geboren. Dus wat dat betreft ben ik ook een beetje de fokker van de kampioen.

Het was me al snel duidelijk dat het een heel aparte was. Toen hij drie weken was namen we hem en de moeder mee naar de keuring in Boxtel – om de Ferro ster te krijgen – en toen liet hij zich fantastisch zien. Kopers stonden in de rij. De moeder heb ik verkocht, maar hem wilde ik houden.

Toch besloot ik onze goede vrienden Tim en Leida Collins mee te laten doen bij de kampioen en de Ampère x Jazz, die vierde werd. Tim kwam in 2010 naar me toe en vertelde dat hij graag wilde investeren in een paar goede dressuurveulens. Ik heb toen de twee Ampère’s uitgekozen en het is fantastisch dat het dan zo uitpakt. Tim heeft flink geïnvesteerd en veel vertrouwen in mij getoond, het is mooi dat dit dan nu beloond wordt.

De twee hengsten doen in mijn ogen niet veel voor elkaar onder en zijn een bijzonder stel. Het komt niet vaak voor dat je twee dusdanig aparte hengsten hebt en ik ben ook heel zuinig met ze geweest. Ze hebben niet in de grote groep gestaan, maar afgezonderd omdat ik al was overtuigd van de bijzondere kwaliteiten.

Voorlopig wil ik zorgen dat ik de twee hengsten voor de Nederlandse fokkerij behoud. Er is heel veel navraag naar de beide hengsten, maar áls ik wat verkoop, is het maar een klein deel en zal ik zorgen dat ze de komende jaren in Nederland kunnen blijven.
De Ampère x Ferro zal waarschijnlijk het voorjaarsonderzoek lopen en de Ampère x Jazz het najaarsonderzoek. Ik hoop dat ze daarna de KWPN-fokkerij kunnen dienen, omdat ze in mijn ogen zeker wat kunnen betekenen voor de fokkerij. Het bloed van Ampère heeft in binnen- en buitenland bewezen enorm waardevol te zijn en deze twee hengsten zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Ze kunnen de fokkerij vooruit brengen net zoals Ampère dat zelf nu aan het doen is.

De lijnenteelt in de kampioen zie ik als voordeel: hij heeft al het goede van Flemmingh en Ferro in zich verankerd en ik heb dan ook veel vertrouwen in hem als fokhengst. Hopelijk kan hij qua fokkerij in de voetstappen van zijn vader gaan treden. De eerste stap, de kampioenstitel, is al gezet.

Nico Witte, handelaar en hengstenhouder
Deze column verscheen woensdag 6 februari 2013 in De Paardenkrant.

Eén reactie op “‘Vijfdubbel’ succes

  • Aimée Albers

    Ik mag hopen dat de Ampère-zonen wel in een kleine koppel zijn opgegroeid en niet letterlijk afgezonderd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook