Oogjes dicht, snaveltjes toe - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Oogjes dicht, snaveltjes toe

Opinie
‘Dat jullie daar nou weer aandacht aan besteden… Daar zit toch niemand op te wachten?! De Paardenkrant moet eens wat meer goed nieuws brengen! Positief, in plaats van zo zuur!’ Dat kreeg ik onlangs te horen van een goede bekende. Aanleiding was het artikel op Horses.nl over de WDR-documentaire. Die ging over het losrijden van dressuurruiters in Aken. Geen fraaie beelden, geen reclame voor de paardensport.

We horen het meer, de roep om enkel goed nieuws. Emmelie Scholtens zei iets vergelijkbaars in de [email protected] over dit onderwerp: ‘Het is jammer dat zo’n Duitse website dit soort beelden naar buiten brengt. Daarnaast vind ik het spijtig dat zo’n bericht met name op Horses.nl wordt gepubliceerd en ook wordt gedeeld. Ze hadden dat ook niet kunnen doen.’

Natuurlijk kunnen we dat doen. Net doen of we die documentaire niet gezien hebben, snel de andere kant op kijken. Het nergens over hebben. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus kunnen we het maar beter negeren, zal de achterliggende gedachte zijn. Maar daarmee verdwijnt het niet!

Lekker slapen

We zijn toch geen Fabeltjeskrant, waarin we alleen maar schrijven dat ‘we’ (Nederland) zo goed hebben gereden, dat de sector draait als een trein, dat iedereen lief is voor elkaar en nu snaveltjes dicht en oogjes toe en lekker slapen? Helaas ziet de wereld er net wat anders uit. Als er nieuws is – iets wat nog niet bekend was, iets wat ongewoon en afwijkend is, iets wat nabij gebeurt – moeten we daarover schrijven!

Goednieuwsberichten

Die plicht hebben we wat mij betreft ook omdat een ander het niet of nauwelijks doet. Het ís ook veel makkelijker om alleen maar aardige, positieve berichten te publiceren. Het levert veel minder gedoe op en veel meer likes. De goednieuwsberichten komen er wel. Daarvoor zorgen de perschefs, de eigenaren, de bonden en de stamboeken. Prima, maar niet het hele verhaal.

Volwassener

Doordat Paardenkrant-Horses.nl de kritiek op topruiters aan de orde stelt, dragen we bij aan een interne discussie. Dat maakt op de buitenwereld een volwassener indruk dan de oproer over paardensport negeren. Dat wekt de indruk dat we zaken onder het tapijt willen vegen.

Dood & verderf

Vooruit, een kleine kanttekening. Online plaatsen we soms ook nieuws uit een andere categorie. Nieuws is ook: ‘als er sprake is van ophef, conflict, spanning, emotie. Steekwoorden: dood, drama, verderf, verontwaardiging.’ Aldus Wikipedia. Uit ervaring weten we dat juist dat soort berichten heel goed scoort. En hoe meer kliks, hoe beter voor de adverteerder en dus ook voor de uitgever. Als u vindt dat Paardenkrant-Horses.nl hierin doorslaat, is er één zeer doeltreffende oplossing: niet meer klikken op dat soort berichten. Dan houden we er vanzelf mee op.

Esther Berendsen, redacteur
[email protected]

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Oogjes dicht, snaveltjes toe

  • A. van Duinen

    Zolang u kritische berichten blijft plaatsen over de paardenwereld zal ik een vaste lezer blijven want ik wil juist verandering zien in de paardensport. Er moet veel meer vanuit het paard gekeken en gewerkt worden want dan zijn ze op hun best! Smoesjes verzinnen heeft echt geen nut, er zullen altijd wetenschappers/experts zijn die het tegendeel, gelukkig voor het paard, zullen bewijzen. Het item op deze site over het filmpje van WDR op het CHIO in Aken is veel meer geweest dan een uitzending van 8 minuten in dat programma. In die video en rapportage waren echt geen amateurs aan het woord. Waarschijnlijk komen ze volgend jaar gewoon terug naar Aken en dat is hun goed recht.

    Ik wil dat mijn paard trots wordt en zelfverzekerd door de baan gaat maar die weg is lang maar ik heb tijd!

    Fabeltjes hebben we echt al genoeg, feiten zijn belangrijk!

  • eddy crul

    Spijtig dat alle mooie reacties op dit artikel niet wederom opgenomen zijn.In het bijzonder de mooie reactie van Hanneke Paerels. Dit geld ook voor de reacties op alle andere artikels. Ik beschouw dit een beetje als heimelijke gecamoufleerde censuur. Hopelijk doet horses nl hier iets aan. vr gr ec

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook