Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! ‘Een utopie om te denken dat alleen welzijn en mooie plaatjes regelgeving beïnvloeden’

Geert-Frans Wasserberg van Pensionstal De Kawei voelde zich genoodzaakt om te reageren op de laatste column van KNHS-directeur Theo Fledderus. Die column ging over duurzame paardensport en -houderij (lees 'm hier helemaal). Lees de brief van Wasserberg, waar hij pleit voor meer professionalisering in plaats van mooie plaatjes en praatjes over welzijn, in onze ingezonden brieven-rubriek 'Laat je horen!'.

Geachte heer Fledderus,

Het motto zoals u noemt: evenwicht met de natuur in de eigen regio!

Prachtige woorden waar iedere boer achter staat en dit zal onderschrijven. Ook de ‘boeren’ die nu onder druk gezet worden omdat ze stikstof uitscheiden.

Inderdaad is het een mooi plaatje: koeien en paarden in een mooi weidelandschap. Vanwege de scherpe regelgeving rondom stikstof voor melkveebedrijven zien we steeds minder koeien in de wei.

Welzijn en mooie plaatjes

Het is een utopie om te denken dat we met alleen welzijn en mooie plaatjes van paarden in een wei, waar burgers en onze medestanders van genieten, de regelgeving vanuit Den Haag beïnvloeden.

Laten we eerst de paardenhouderij professionaliseren op regelgeving die bestaat en dit vooral beter en praktischer invullen, met de nadruk op de regelgeving voor de mineralenboekhouding.

In deze column schetst u het beeld dat de paardenhouderij een sector is die het landschap opnieuw gaat invullen. Dat we dit moeten doen door burgers achter ons te krijgen.

Zelfde behandeld als de koeienboer

Onze paardenhouderij gaat en wordt hetzelfde behandeld als de koeienboer die nu onder druk staat.

Een paardenbedrijf moet een omgevingsvergunning en Natuurbeschermingswetvergunning hebben, I&R bijhouden, voldoen aan de gecombineerde opgave en een mineralenboekhouding sluitend maken. In mijn ogen zijn dit allemaal zaken die lijken op het bedrijf van de koeienboer. Onze paarden mesten en urineren toch ook in de wei, onze stallen stoten ook ammoniak uit).

Huidige regelgeving klopt niet

De huidige regelgeving klopt niet, ook niet voor de paardenhouderij. Een heel simpel voorbeeld is dat een paardenbedrijf met een beetje grond die alle mest van de paarden netjes volgens de regels afvoert bijna geen dierlijke mest mag aanvoeren omdat ze de norm dan overschrijdt van 170kg N per hectare.

Vragen

De eerste vragen die bij mij als hippisch ondernemer naar boven komen zijn de volgende:

– Hoe laten wij ons gras groeien om de paarden te voeren?

– Hoe lang mogen onze paarden nog in de wei?

– Hoe moet ik dierenwelzijn zonder weidegang interpreteren?

– Hoe krijgt de paardenhouderij de mineralenbalans op orde?

Duurzaam en welzijn

Vaak komt het woord duurzaam en welzijn aan de orde omdat het hip is. Wat betekent dit voor onze kostprijs? Kunnen onze KNHS leden dit allemaal betalen? Ondernemers zullen namelijk de prijzen gaan verhogen vanwege stalaanpassingen, stijgende kosten voor aankoop van voer en andere zaken om het bedrijfsvoering uit te mogen oefenen. 

Kunnen het nooit goed doen

Ik wil hierbij echt niet aangeven dat we onze ogen moeten sluiten voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Echter wel met de kanttekening dat dit door een klein clubje mensen op de kaart gezet wordt en waar we het nooit goed voor kunnen gaan doen.

We staan er goed op

Als de gehele sector eerst voor welzijn en duurzaamheid wil gaan en de rest uit het oog verliest gaan we eraan en worden we over een paar jaar hetzelfde behandeld als de koeienboer. Bij het grootste gros van de burgers staan we er goed op, vergeet dat niet!

Met vriendelijke groet,

Geert-Frans Wassenberg

Eigenaar Pensionstal De Kawei

4 reacties op “Laat je horen! ‘Een utopie om te denken dat alleen welzijn en mooie plaatjes regelgeving beïnvloeden’

 • jan jonas

  Dierenwelzijn, zal nooit de vraag wat is dierenwalzijn, beantwoorden. Meeste mensen snappen daar niets van en zwaaien in het rond. Ieder land heeft zijn eigen, tussen aanhalingstekens, wijsheid. Dus de meeste mensen snappen het niet, zeker in Europa of de hele wereld. Wij kunnen alles afspreken, maar handhaven…. geeft veel gedoe, dus veel door de vingers zien. Er zal niet veel veranderen. Het is een papieren winkel niets meer.

 • Heer van de Wassenberg, schot in de roos. Ik pleit al jaren om de paarden bedrijven inzicht te geven waar ze aan moeten voldoen. Ik heb bij mest verwerkers aangegeven dat ze hun klanten moeten informeren dat zei niet de mestboekhouding doen, maar alleen de opgehaalde mest registreren. Dit wast zeker teveel werk denk ik. Ik heb de KNHS een compleet artikel aangeleverd, in overleg met hen, maar dat is summier in een ander artikel verwerkt zodat niemand het gelezen heeft. Op het gebied van wet en regelgeving lopen de paarden ver achter op “de boeren”en zullen makkelijke slachtoffers zijn voor de overheid om dat ze vaak geen NB vergunning hebben
  Peter van de Pasch

 • E.H. de Bruijn

  Beste Heer Wassenberg,

  Ik heb mij ook groen en geel geërgerd aan de Collumn van dhr. Fledderus, alsof de paardenhouderij veel beter is dan de andere agrariërs. (Verre van) Hij schets een beeld waarin de paardenhouderij wel eens even zal laten zien hoe het wel moet, ik zou zeggen wie maakt deze man even wakker of zet hem met beide benen op de grond. Als ik met makelaars spreek dan is bij vele paardenhouderijen de milieuvergunning niet up to date laat staan dat er een NB-vergunning aanwezig is. Deze man wil dan in het gat springen die Minister van de Wal wil creëren, geen kans want daar komen huizen of nog meer gemaakte natuur waar geen voedingswaarde vanaf te halen valt. Dus ook ongeschikt voor de paardenhouderij. Een man die zover af staat van de werkelijkheid moet dan leiding geven aan de KNHS en dan in zijn column populair lopen praten. Nogmaals aan iedereen wordt wakker dit treft ons allen zo wordt de paardensport een elitesport. Vr. gr. Chris de Bruijn (Paardenhouder te Wijk bij Duurstede)

 • Maarten

  en na dat kolencentrale bericht van gisteren moet er nog meer gecompenseerd worden dus zijn ‘Wij’sws. aan de beurt.
  ik vindt dan ook dat wij om te beginnen mee moeten demonstreren met de boeren,woke praat van hr.Fledderus gaat ons idd.niet helpen.
  overigens de boeren zouden met de tractors van hun opa moeten demonstreren mijn eerste
  moest je starten op benzine en als die warm was liep ie verder op Petroleum kan woke nederland meteen zien welke stappen er al gemaakt zijn qua milieu.(en wat dat de Boer allemaal al gekost heeft)
  ook op het malieveld demonstratie houden met oude giertank en met moderne met injectoren mischien gaat er dan ooit nog eens een lichtje branden bij stadsmensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook