Ga naar hoofdinhoud

Harrie Smolders weergaloos naar zilver, Fredricson goud

Liveblog
Harrie Smolders met Don VHP Z Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Wat een ontknoping!!! H&M All In moest met heel Zweden op zijn rug zijn laatste ronde springen en komt met een balk en een tijdfout, het maximaal toegestane resultaat voor goud, over de finish. Peder Fredricson wint zeer verdiend goud in eigen huis en Harrie Smolders, die met Don VHP Z als negende aan de finale begon, kaapt met twee nulritten het zilver. De Ier Cian O'Connor legt  met Good Luck (v. Canturo)beslag op het brons.

Vanaf de negende plek begon Harrie Smolders vandaag aan zijn opmars naar het podium, vooraf als lastige opgave bestempeld door velen. Maar Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) sprong weergaloos en reageerde tot het einde toe geconcentreerd op de aanwijzingen van zijn ruiter. Het werd wachten op de fouten van ander grote kanshebbers en die werden volop gemaakt. Een welverdiende medaille als beloning op een goed seizoen dat nog niet ten einde is.

Harrie Smolders met Don VHP Z Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De 12 finalisten

H&M All In moet met heel Zweden op zijn rug zijn laatste ronde springen en komt met een balk en een tijdfout, het maximaal toegestane resultaat voor goud, over de finish.

Peder Fredericson met H&M All In Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Don VHP Z blijft opnieuw op superieure wijze foutloos. Medaille is zeker voor Smolders, nu afwachten wat de kleur wordt !!!! Cian O’Connor maakt fout op hindernis 5, de steilsprong, en dat brengt Smolders op zilveren positie!!

Shane Sweetnam duikelt in klassement als zijn vermoeid ogende Chaqui Z een fout maakt op de insprong van de driesprong.

Cornetto K laat de balk op hindernis 5 trillen op de lepels, maar Alberto Zorzi herpakt zich, en weet met een tijdfout zijn laatste ronde te eindigen en neemt voorlopig de leiding over van Devos. Philipp Weishaupt verspeelt zijn kansen op een medaille als zijn Colman-zoon LB Convall er de brui aan geeft.

All Star en Denis Lynch letten niet goed genoeg op bij hindernis 1, de balk valt en weg is de topklassering voor de Ier.

Danielle Goldstein sluit haar derde EK af met een balk in de afsluitende ronde, maar kan terugkijken op een mooi resultaat en beloont haar Lizziemary (v. Cabri d’Elle) alsof ze wereldkampioene geworden zijn.

Marcus Ehning en de ervaren Pret A Tout doen goede zaken voor het eindklassement door zonder fouten op 8,59 strafpunten te blijven staan. Druk  op de volgende ruiters

Jérôme Guery kan terugkijken op een fantastische invalbeurt. Grand Cru van de Rozenberg raakt alleen de balken op het middelste element van de driesprong en komt uit op een eindtotaal van 13,22.  Landgenoot Niels Bruynseels rijdt voor België een ronde zonder hindernisfouten maar Cas de Liberte komt net iets buiten de tijd over de streep.

Voor de 12 ruiters in de tweede en alles beslissende ronde staat er een parcours met 10 hindernissen. België en Ierland zijn met drie ruiters in de slotronde vertegenwoordigd, Duitsland met twee ruiters. Harrie Smolders gaat vanaf voorlopig brons aan zijn laatste ronde beginnen.

Eerste ronde

Peder Fredricson weerstaat alle druk en weet met H&M All In zonder fouten aan het eind te komen, al moest de ruin beduidend harder zijn best doen om de balken te laten liggen. Cian O’Connor voorlopig op twee en Harrie Smolders staat voorlopig op de derde plaats, na een indrukwekkende foutloze opmars vanaf de negende plek. Straks komen de beste 12 ruiters terug voor een tweede ronde.

Shane Sweetnam zakt twee plekken door fout op uitsprong driesprong. Ook Martin Fuchs verliest zicht op het podium door twee springfouten van Clooney.

Cian O’Connor heeft zijn Good Luck er nog fris op staan, en rijdt aanvallend richting misschien wel een tweede medaille.  Cornetto K  maakt een ongebruikelijke fout op hindernis 2, als Alberto Zorzi teveel de binnenkant van de oxer aanhoudt.

Cian O’Connor met Good Luck Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ook Danielle Goldstein gaat in de fout op de middelste van de driesprong en Pieter Devos ziet zijn medaillekansen in rook opgaan door met 4 strafpunten op 8,05 strafpunten uit te komen

Harrie Smolders deed precies wat nodig is om zicht op een goede klassering te houden. Smolders wees Don VHP Z perfect de weg en bleef zonder fouten op 5,52 strafpunten staan. Door dure fout van Marcus Ehning op de steilsprog 10B zakt hij met 8,59 strafpunten vier plekken in het klassement

Philipp Weishaupt ondervindt geen enkel probleem met LB Convall en houdt zijn eindtotaal op  6,73 strafpunten Sergio Alvarez Moya helpt Niles Bruynseels de tweede ronde van de finale in, door een fout te maken op het B-element van de driesprong. Met 10,86 staat hij nu achter beide Belgen

Denis Lynch, is één van de drie Ierse finalisten, en weet met All Star een mooie foutloze rit neer te zetten. Een belangrijke stap richting de top van het klassement. met 7,76 strafpunten en zeker van de volgende ronde.

Jur Vrieling met VDL Glasgow v. Merelsnest Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

VDL Glasgow van ‘t Merelsnest moet even op gang komen en noteert al op de eerste steilsprong een fout. Met 8 strafpunten komt Jur Vrieling over de streep, waarmee hij op 16,66 komt en zijn EK zonder medaille wordt afgesloten. Ook Gregory Wathelet, winnaar van het EK-zilver in 2015, maakt twee springfouten met Coree.

Jur Vrieling Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Belgen zijn in topvorm. Als ‘invaller’ levert Jérôme Guery ook in de finale een topprestatie door met Grand Cru van de Rozenberg opnieuw foutloos en binnen de tijd te blijven. Zijn totaal blijft staan op 9,22. Niels Bruynseels volgt het goede voorbeeld van zijn landgenoot en komt nergens in de problemen. Zijn totaal blijft 8,84

Voor Steve Guerdat is het afwachten of hij mag terugkeren in ronde twee. Bianca tikt de voorste balk van de oxer (H2) nar het zand en komt uit op 13,84 strafpunten.

Ondanks de aanmoediging van het Zweedse publiek weet Henrik von Eckermann zijn plek in het klassement niet vast te houden. Met een fout op de steilsprong na de sloot en op de insprong van de driesprong komt zijn eindtotaal op 19,19 en zullen we hem vanmiddag niet meer terug zien

Twentytwo des Biches heeft het beste gegeven voor het binnenslepen van de bronzen medaille eerder in de week. Romain Guguet geeft op.

Oostenrijk bewijst Christian Rhomberg dat het parcours zonder fouten en binnen de tijd te volbrengen is en blijft op 14,03 staan. Zijn landgenoot Max Kühner verkijkt zich  met Chardonnay op de sloot en noteert 5 strafpunten. Zijn totaal 17,76.

Laura Klaphake is de eerste deelneemster in de finale die de balken laat liggen, maar noteert wel een tijdfout met de Catoki-zoon Catch Me If You Can

António Matos Almeida, de enige finalist uit Portugal, maakt 2 springfouten met de vermoeide 8-jarige Lupicor-zoon Epicor da Gandarinha

Ook de Noorse Marie Longem zullen we niet terugzien in de tweede ronde. Ze komt met 14 strafpunten op eindtotaal van 33.88.Voor Luxemburg maakt Christian Weier als eerste kennis met het zware parcours van Konickx. Global weigert op de planken steilsprong (H6) en maakt op weg naar de finish nog een paar springfouten, en noteert 20 extra strafpunten.

Wedstrijd van vandaag

In de eerste ronde komen de 25 hoogstgeplaatste ruiters aan de start van opnieuw een zwaar een parcours met 12 hindernissen, gebouwd door de Nederlander Louis Konickx. Peder Fredricson staat op nul strafpunten, maar wordt op de voet gevolgd door vier ruiters op minder dan een balk afstand. De twee ‘gouden’ Ieren Shane Sweetnam en Cian O’Connor, de Zwitser Martin Fuchs en de Italiaan Alberto Zorzi liggen op de loer en zullen er alles aan doen de druk op de Zweed te verhogen. Voor Nederland komt als 12e ruiter Jur Vrieling de piste in (8.66 strafpunten) en Harrie Smolders heeft startnummer 17 (5,52 strafpunten). De beste 12 combinaties na de eerste ronde, komen terug voor een tweede en beslissende manche.

Bekijk hier de live uitzending bij de NOS

Bekijk hier de startlijst ven de eerste ronde

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.