Ga naar hoofdinhoud

Oranje op gedeelde eerste plek, Britten uit de strijd

Liveblog
Nog een keer Smolders en EmeraldFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Wat een waanzinnig spannende eerste omloop van de landenwedstrijd. Duitsland, Amerika, Brazilië en Oranje houden de score op nul en gaan voorlopig aan de leiding in de landenwedstrijd. Toch zal Rob Ehrens met gemengde gevoelens terugkijken op de eerste manche, omdat zijn steun en toeverlaat Zirocco er opnieuw de brui aan gaf. Het Franse team staat met een strafpunt op de vijfde plek, gevolgd door Canada. Zwitserland en Zweden zijn ook door naar de finale. Titelverdediger Groot-Brittannië staat op 13 strafpunten en komt morgen niet meer aan de start.

18.34 Ludger Beerbaum wordt het ongebruikelijk streepresultaat voor de Duitsers na een springfout. Duitsers blijven op nul staan.

18.33 Gisteren kon ze wel huilen, vandaag verliet Penelope Leprevost de ring breedlachend na een fraaie nulronde met Flora De Mariposa.  De Fransen met 1 strafpunt op 5e plaats. Brazilianen zitten in de juiste flow op eigen bodem. Ook slotruiter Pedro Venisss blijft foutloos, dus ook Brazilianen met nulscore door naar finale.

18.26 Steve Guerdat komt met acht strafpunten rond en wordt het streepresultaat voor de Zwitserse ploeg. De titelverdediger heeft Nino niet onder controle op sloot en steil. Zwitserland op gelijke hoogte met Zweden. Canada met nulrit van Eric Lamaze naar eindtotaal van vier strafpunten.

18.20  Wat een onverdiende kater voor Jur Vrieling. Zirocco Blue is het vertrouwen kwijtgeraakt in Rio en laat het net als gisteren afweten op de driesprong. De altijd zo succesvolle combinatie

Jur Vrieling met Zirocco Blue. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

verlaat met gebogen hoofd de piste. Bassem Hassan Mohammed rijdt met Dejavu een rit met vier strafpunten. Qatar eindigt met negen strafpunten op gelijke hoogte met de Oekraïne.

18.13 Spanje eindigt met 12 strafpunten door nulrit van Sergio Alvarez Moya. Staat nu 1 punt voor op de Britten. Rolf-Göran Bengtsson heeft zijn Unita een stuk beter aan het springen dan gisteren, maar de merrie zet voet in het water. Zweden eindigt met acht strafpunten en lijkt naar finale door te zijn.

18.08 De Britten moeten vrezen voor een finaleplek. John Whitaker komt met 23 strafpunten aan het eind en is het schrapresultaat. Britten nu op eindtotaal van 13 strafpunten. Beezie Madden heeft met Cortes C wel betere rondjes gereden. Haar acht strafpunten zijn het streepresultaat voor de Verenigde Staten, maar in het individuele klassement zakt de Amerikaanse.

18.05 Wat een geweldig meelevend publiek! Ze belonen Alvaro Doda de Miranda ruimschoots voor zijn prestatie. De Braziliaan rijdt net als gisteren zijn Cornetto K zonder problemen door het parcours en houdt daarmee Brazilië in de race voor een plaats in de tweede manche van morgen. Daniel Deusser zet Duitsland naast USA en Oranje door ook vandaag de lei schoon te houden.

17.50 De geweldig springende Emerald heeft Nederland aan derde foutloze rit geholpen. Zeer kundig reed Harrie Smolders de meewerkende voshengst in het rond en het duo had geen enkel

Harrie Smolders met Emerald. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

probleem onderweg. Oranje met Amerikanen aan de leiding. Martin Fuchs en Clooney tekenen voor de tweede nul van Zwitserland. Roger Yves Bost houdt Frankrijk in de race met slechts een tijdfout.

De Amerikanen hebben hun zaken goed voor elkaar en maken favorietenrol voor een medaille volledig waar. Ook McLain Ward rijdt met zijn 10-jarige Azur een prachtige foutloze rit. De derde nul voor de Verenigde Staten. Eduardo Alvarez Aznar wordt met twee weigeringen uitgebeld. Henrik von Eckermann hoort vandaag balk in Braziliaans zand ploffen. Qatar krijgt er een tijdfout bij met rit van Ali Al Rumaihi.

Voor de Britten wil het maar niet lukken. Michael Whitaker maakt fout op het water en krijgt tijdfout.

Meredith Michaels- Beerbaum zal blij zijn dat ze toch mee is naar Rio. Met de sterk springende schimmel Fibonacci zet de amazone ook voor Duitsland de tweede foutloze omloop neer. Drie landen aan de leiding, waaronder Nederland.

17.20 Amerika en Oranje aan de leiding

Amerika en Oranje gaan aan de leiding in de  tussenstand en hebben beiden nog de nulscore op het bord staan, Duitsland kan zich daar straks nog bijvoegen.

Tweede nul voor Oranje! Maikel van der Vleuten rijdt opnieuw foutloos rond, ook al aaide Verdi over de de balk van de uitsprong van de laatste dubbel. Samen met Verenigde Staten nu aan de leiding. Romain Duguet helpt met 12-jarige Kannan-dochter Zwiserland aan foutloze rit. Ook Fransen blij met mooie rit zonder balken van Kevin Staut. Brazilië krijgt acht strafpunten toegevoegd door Stephan de Freitas Barcha.

Amerika dubbel nul 

Peder Fredricson rijdt in Rio zijn tweede foutloze ronde met All In. Sheikh Ali Al Thani moet zijn gretige First Devion tot kalmte manen, maar weet schade voor Qatar beperkt te houden tot 1 balk. Ben Maher boekt tweede rit met vier strafpunten voor titelverdediger Groot-Brittannië.

De tijd is voor de ruiters van de toplanden geen enkel probleem. De 23-jarige Lucy Davis stuurt haar Barron zonder problemen naar de eindstreep. de tweede nul voor Amerika. Ondanks de luidkeelse aanmoediging van Manuel Fernandez Saro maakt zijn U Watch een springfout voor Spanje, die staan nu op 12 strafpunten.

16.52 Vijf landen op nul

Nu ook Christian Ahlmann voor Duitsland foutloos met de geweldig springen Taloubet. Braziliaan Eduardo Menezes laat publiek in extase achter na knappe foutloze rit met Quintol (v. Quintender). Vijf landen nu op nul. Duitsland, Brazilië, Verenigde Staten, Canada en Nederland door fantastische nulrit van Jeroen Dubbeldam.

16.46

Jeroen Dubbeldam met Zenith. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Jeroen Dubbeldam heeft op geweldige wijze de openingsscore voor Oranje neergezet. Zenith kwam niet in de buurt van het hout en hield nu ook zijn voeten droog. Nul strafpunten voor Oranje !! Na Jeroen ook foutloze rit van Candees Yann Candele.  Janika Sprunger kan voor Zwitserland prestatie van gisteren niet evenaren en maakt twee fouten. Rozier maakt ook springfout voorFrankrijk.

16.36

Kent Farrington helpt de Amerikanen aan de eerste nul op het scorebord. Big Star maakt voor Groot-Brittannië vier strafpunten. Pilar Lucrecia Cordon wordt door schreeuwende man op tribune uit concentratie gehaald en noteert voor Spanje acht strafpunten op laatste dubbel.

Malin Baryard-Johnsson weet voor Zweden de lei niet schoon te houden. Vier strafpunten. Hamad Ali Mohamed A Al Attiyah blijft lang nul maar komt met 5 over de eindstreep.

16.26 Oekraine aan leiding voor Argentinië

Met negen strafpunten gaat de Oekraïne aan kop in de landenwedstrijd. De meest ervaren Argentijn Jose Maria Larocca kan met Cornet Du Lys (v. Cornet Obolensky) de Argentijnen niet op de leidende positie houden door zijn acht strafpunten.

Argentinië staat voorlopig op de tweede plaats met 9 strafpunten voor Japan en Australië met elk 14 strafpunten. Nu beginnen de elf andere landen aan hun wedstrijd. Slechts twee nulritten bij de eerste 25 starters. De tijd is een bepalende factor, al 14 ruiters kwamen met een tijdfout over de streep.

Een matige rit van Taizo Sugitani met 12 strafpunten laat Japan met eindtotaal van 14 strafpunten terugzakken in het voorlopige klassement. De Oekraïne staat op negen strafpunten na een goede rit van Rene Tebbel met Zipper. De vierde ruiter van Argentinië en Australië moeten zo na de pauze nog rijden. Deze landen hebben nog respectievelijk een val en 24 strafpunten goed te maken.

Australië aan de leiding

16.00

Na drie ruiters gaat Japan en Argentinië aan de leiding van de vier landen die nu hun landenwedstrijd rijden. Daisuke Fukushima en Reiko Takeda deden Japan een plezier door met slechts een tijdfout aan de streep te komen. Ook Argentinië heeft nu twee keer een tijdfout staan van Ramiro Quintana en Matias Albarracin.  Australië staat nu op plek drie door de vijf strafpunten van Edwina Alexander-Tops. De Oekraïne staat op acht strafpunten.

15.37

Na twee ruiters gaat Australië nog aan de leiding dankzij de nulrit van Matt Williams. Zijn landgenoot Scott Keach maakt als tweede starter een val nadat zijn paard stopt op de sloot. Daisuke Fukushima deed Japan een plezier met slechts een tijdfout, terwijl Argentijn Bruno Passaro met 24 strafpunten het slechtste resultaat tot nu toe op naam schrijft. Hij werd uitgejoeld door het publiek.

De ruiters uit Oekraïne, Japan, Argentinië en Australië zijn bezig met hun landenwedstrijd. Matt Williams rijdt voor Australië sterke nulronde met 14-jarige KWPN-gefokte Valinski S. Ramiro Quintana zet met zijn Appy Cara (v. Guidam) Argentinië voorlopig op tweede plek door slechts een tijdfout te noteren. Oekraïne staat op 4, Japan op 12.

Alleen Diniz Foutloos bij individuele ruiters

Luciana Diniz toont in de eerste rit aan dat het parcours van de Braziliaanse parcoursbouwer Guilherme Jorge foutloos te volbrengen is. De gretige Fit for Fun laat alle balken in de lepels liggen. Haar collega’s in de ritten na haar hebben het lastiger; Rene Lopez (13), Greg Broderick (5), Pablo Barrios (12) en Alonso Valdez Prado (16) maken veel fouten. Quickly de Kreisker zet een voet in de 4.30m brede sloot en spring een balk naar beneden op de insprong van de laatste dubbel.

De Belg Jerome Guery ging voortvarend van start, maar zijn ruig springende Grand Cru Van De Rozenberg ette een voet in de vrede sloot en maakte aan het eind van zijn rit nog een tweede fout. Ook de tijd lijkt krap te staan. Maar liefst zes ruiters kwamen buiten de toegestane tijd binnen.

Om 15.00 gaan 15 landenteams met elk vier ruiters van start in de eerste manche van de landenwedstrijd. De teamruiters worden voorafgegaan door negen individuele ruiters die hun tweede ronde voor het individuele klassement springen.  De landenwedstrijd begint, gebaseerd op de resultaten van zondag, met de 16 ruiters van Oekraïne, Japan, Argentinië en Australië. In het tweede gedeelte komen de ruiters van Rob Ehrens aan de start. Nederland heeft startpositie 10. Het Nederlandse team dat in actie komt bestaat uit Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P. (startnummer 31), Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P.(startnummer 42), Harrie Smolders met Emerald N.O.P. (startnummer 53) en Jur Vrieling met VDL Zirocco Blue N.O.P.(startnummer 64).

Bekijk hier de NOS Livestream

Bekijk hier de individuele startlijsten en uitslagen

Format Olympische landenwedstrijd

Vanmiddag, in de eerste manche van de landenwedstrijd staat voor alle teams de teller op nul. In deze manche tellen voor een team de beste drie resultaten, en mag het slechtste resultaat worden doorgehaald. De tweede manche van de landenwedstrijd wordt op de woensdag verreden. Hierin komen de teams van de acht hoogst geplaatste landen in actie. Ook in de tweede manche tellen voor een team alleen de beste drie resultaten. Het strafpuntentotaal over beide manches bepaalt wie de medailles van de landenwedstrijd mag ophalen. Bij een gelijk aantal strafpunten volgt er een barrage voor het verdelen van de medailles.

Vrijdag volgt de individuele ontknoping plaats, die bestaat uit twee omlopen. Voor de eerste ronde plaatsen zich de beste 35 combinaties uit het tussenklassement, gebaseerd op de resultaten behaald in de eerste kwalificatieproef van zondag en de twee omlopen van de landenwedstrijd. Per land mogen er maar drie ruiters aan de start komen in de finale. Alle ruiters beginnen de finale weer met nul strafpunten. De 20 beste ruiters mogen terugkomen voor een tweede omloop en strijden om het goud, zilver en brons. Bij een gelijk aantal strafpunten volgt er een barrage voor het verdelen van de medailles.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

7 reacties op “Oranje op gedeelde eerste plek, Britten uit de strijd

 • marcel dufour

  Sterk weer van Jeroen, Maikel en Harrie. Ik zal nooit begrijpen waarom ze Jur desondanks toch naar binnen hebben gestuurd. Daar viel niets te winnen, alleen te verliezen.

 • Yvon

  Marcel, ga jij je huiswerk maar eens beter doen en je ziet meteen waarom er voor Jur gekozen is.
  Jur heeft meerdere keren als laatste ruiter voor het NL team gestart en voor een medaille gezorgd. Daar was hij verantwoordelijk voor.

 • marcel dufour

  @Yvon
  Komt omdat je een amateur bent en dus niets begrijpt van de sport.

 • Anouk

  Jammer dat je reactie zo beledigend is Marcel. Wat Yvon van de sport weet, weten wij niet maar hetzelfde geldt voor jou. De meeste van ons zullen in de categorie amateur vallen als het om sport gaat. Dat neemt niet weg dat wij niet naar de sport kunnen kijken zoals een professional dat zou kunnen.
  Bovendien is Jur gekozen door de bondscoach. Wil je zeggen dat deze erkende professional ook een amateur is die niets van de sport begrijpt? Een beetje bescheidenheid en respect zou wel op zijn plaats zijn!

 • marcel dufour

  @Anouk

  Dan kan ik niet anders dan constateren dat zowel jij als @Yvon de strekking niet begrijpen aangezien ik wel de laatste zal zijn die zal beweren dat Jur geen begenadigd ruiter is. Ik ken hem al sinds hij 16 was en toen al hoorde hij bij de beste en dat is sindsdien niet veranderd.
  Wat niets afdoet aan het feit dat het strategisch veel slimmer zou zijn geweest om Zirocco gisteren niet te laten lopen. Dat was mijn mening vooraf en is dat nog steeds achteraf.

 • Tineke.

  Goh, en ik maar denken dat wij dressuur ruiters alles beter wisten….

 • marcel dufour

  Dat weeffoutje onder dressuurruiters is bekend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook