Ga naar hoofdinhoud

Smeerput

‘Steve, weet je hoeveel geld je hebt verdiend?’ Het was een vraag aan de man die zojuist in Gothenburg de Wereldbeker voor springruiters met succes had verdedigd. ‘I don’t care’, luidde het antwoord vanachter die glimmende beker met daarin gegraveerd al die illustere namen.

Je moet Steve Guerdat een beetje kennen om te begrijpen dat hij dat echt meent. Een compleet gefocuste, op-en-top sportman, die precies met één ding bezig is: zíjn ding, de springsport. Natuurlijk kan hij die 233.100 euro goed gebruiken. Maar dat is dus niet om ermee op vakantie te gaan. Dat is om zijn sport te kunnen bedrijven.

Stomtoevallig stelde ik vlak daarvoor een vergelijkbare vraag aan Harrie Smolders. ‘Wist jij dat het verschil tussen de tweede en de derde plaats dik 50.000 euro is?’ Smolders was samen met Daniel Deusser op drie strafpunten geëindigd, de tijd in de tweede manche van de laatste wedstrijd moest bepalen wie de 131.250 euro voor de tweede plaats en wie de 78.750 euro voor de derde plaats in ontvangst mocht nemen.

‘Geen idee’, antwoordde Smolders. ‘Daar zijn wij helemaal niet mee bezig. We weten dat dit een hoog gedoteerd kampioenschap is. Maar als de wedstrijd is begonnen, zijn wij alleen maar met technische dingen bezig. Het parcours, onze paarden, alles wat nodig is en hoort bij de focus. Het gaat mij echt om de sport. Ik ben nog steeds hartstikke gek van het spelletje.’

Springruiters hebben de naam dat ze hun sport voornamelijk voor de handel bedrijven. En de wedstrijden selecteren op prijzengeld. Uitzonderingen daargelaten is het eerder andersom: handel en prijzengeld zijn noodzakelijk om de springsport te bekostigen. Het vuur dat maakt dat een kind wil paardrijden raakt nooit uitgedoofd, ook niet als het op latere leeftijd rijk wordt door de sport.

De eerste die mij duidelijk maakte dat het zo werkt was Bert Romp. Ik interviewde hem ooit over de pijn om als lid van het gouden olympische team van Barcelona géén medaille te hebben ontvangen. Een onvergeeflijke actie van het comité dat in 1992 de Spelen organiseerde: bezuinigen op de vierde teammedaille. Bert maakte mij duidelijk dat paardensport helemaal niets met geld te maken heeft. Als kind zette hij zijn pony in de smeerput van zijn vader, om diens argument dat er geen stal was te weerleggen.

Paardensport is inderdaad een virus. Een gevangenis waarin wij ons vol vreugde levenslang opsluiten. Daar veranderen de miljoenen van Rolex en Longines niets aan.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])

4 reacties op “Smeerput

 • tony v

  Inderdaad ruiters die hun passie boven het geldgewin plaatsen blijken over het algemeen verder te schoppen dan andersom. Volg je passie eerst en het geld komt je achterna.

 • Frans Berings

  Ik meen mij te herinneren dat tijdens de WK springen 2014 in Normandië, er verschillend topruiters die dachten niet meer te kunnen winnen, voortijdig de spelen verlieten om nog hetzelfde weekend in Galgary om het grote geld te gaan rijden. Jeroen die ook op achterstand stond bleef en het resultaat van zijn sportiviteit is bekend.

 • Ingrid

  Fijn dat mensen hun paard boven het geld plaatsen,maar dit is gewoon onzin. Paardensport is een dure sport en geen enkele ruiter wijst een gewonnen geldprijs af of schenkt het aan een goed doel. Kan me meerdere situaties bedenken dat de springruiters meer geldprijzen wilden ontvangen! Of naar een ander concours gingen omdat daar meer te verdienen was !
  Wat heb ik een bewondering voor de dressuurruiters omdat ze nog steeds niet die geld prijzen krijgen die de springruiters wel krijgen.

  .

 • eddy crul

  Wie schreef daar nog dit prachtig artikel over “REALITEITSZIN”? Idyllische teksten zijn mooi om lezen maar in dit geval ontbreekt die relaliteitszin volledig.Gelukkig staan de meeste paardenliefhebbers dichter bij de realiteit dan wat ons hierboven wordt voorgeschoteld.Althans ik hoop het toch voor hen. vr gr EC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook