Ga naar hoofdinhoud

De ontwikkeling van… Coach

Exclusief
Coach met Beezie Madden in Aken Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De tienjarige Holsteiner ruin Coach (Con Air x Corofino I x Calypso II) staat op de dynamische HorseTelex Results ISV-wereldranking op plaats 15. Daarmee is de door Hans Dollen uit Onstwedde gefokte Con Air-zoon op dit moment het beste tienjarige springpaard van de wereld (de 14 paarden voor hem zijn allemaal ouder). De winnaar van 350.000 dollar in de Grote Prijs van Ocala sprong drie jaar geleden nog Z-parcoursen met Lennard de Boer. Tijd om zijn ontwikkeling onder de loep te nemen. 

Hans Dollen fokte Coach uit de in 1997 geboren Holsteiner 1,64m metende merrie Stuttgart (Corofino I x Calypso I x Landgraf I x Marlon xx, Holst. Stamm 671), die later ook bij het KWPN werd opgenomen. Op de Centrale Keuring in Tolbert in 2006 werd ze keur verklaard en dankzij haar sportprestaties (Z-springen) en het PROK-certificaat is dat nu elite. Toch registreerde Dollen de in 2008 geboren Coach bij het Holsteiner Verband.

Marcel de Boer en Lennard de Boer

Dollen verkocht Coach, die uitgroeit tot een paard ruim 10 centimeter groter dan zijn moeder, voor de helft aan Marcel de Boer en op zijn stal in Nieuwleusen werd Coach opgeleid. De eerste beelden van Coach zijn terug te vinden op een landelijk concours in 2013 in de klasse L. Daar nog onder Marcel de Boer zelf.

Later neemt stalruiter Lennard de Boer (geen familie) de teugels over. Coach wint geen grote kampioenschappen, maar zit er wel elke keer bij. Op de Hippiade 2014 in de klasse Z, op het Noord Nederlands Kampioenschap (ICNN Drachten 2015) in de klasse Z en op de KNHS Indoorkampioenschappen in de klasse ZZ in 2015.

Coach in 2013: 

Coach in 2014 op de Hippiade klasse Z:

Coach in 2015 op ICCN Drachten 2015:

Beezie Madden

In de zomer van 2015 ontdekt Beezie Madden, verblijvend bij Johan Heins, Coach op zevenjarige leeftijd. Zijn laatste wedstrijd onder Lennard de Boer loopt hij in Geesteren eind juni 2015. Op 8 juli wordt hij (volgens de FEI) overgeschreven op naam van Maddens sponsor Abigail Wexner en een maand later komt hij voor het eerst onder Madden in de baan. Op Jumping de Driehoek bij familie Schuttert en vervolgens in Valkenswaard bij Jan Tops. Een paar maanden later loopt hij zijn eerste concours op Amerikaanse bodem, in Del Mar.

Coach op Jumping de Driehoek 2015: 

Coach op CSI Del Mar 2015

Eerste internationale winst in Rotterdam

Zijn eerste internationale proef wint Coach in Nederland. Op het CHIO Rotterdam 2016 pakt hij het eerste geld in een tweefasen 1,45m. “Ik heb hoge verwachtingen van Coach”, zegt Madden direct na de eerste winst. In het najaar van 2016 loopt de achtjarige Coach zijn eerste 1,60m, op de Hampton Classic. Met één balk wordt hij 13e.

Coach in Rotterdam 2016

Dikke prijzen

In de winter van 2016-2017 loopt Coach zijn eerste seizoen Wellington. Dat sluit hij af met een eerste vette prijs: 30.000 dollar voor de vijfde plaats in de Rolex Grote Prijs (maart 2017). In juni volgt 57.000 dollar op Spruce Meadows voor de derde plaats en ook in Dublin is er een derde plaats (30.000 euro).

Coach Spruce Meadows 2017: 

Zijn dikste prijs won Coach vorige week zondag in Ocala: 350.000 dollar in de Great American Grand Prix.

Coach Ocala 2018 1.000.000$ GP Ocala:

Levensverhaal Coach

Lees binnenkort in De Paardenkrant het levensverhaal van Coach. Nog geen abonnee? Klik hier.

De ontwikkeling van…

Op de derde Paardenkrant-Horses.nl Fokkerijdag bij Joop van Uytert liet professor dr. Ab Barneveld optekenen dat jezelf onderwijzen in het herkennen van talent tegenwoordig niet zo ingewikkeld is: een werkende internetverbinding en abonnementen op ClipMyHorse.tv en KWPN.tv zijn de enige vereisten. Zo kan iedereen terugzien wat nu succesvolle paarden op jongere leeftijd lieten zien. Geïnspireerd door Barneveld helpt Paardenkrant-Horses.nl u een handje met nieuwe rubriek ‘De ontwikkeling van…’.

Aan Coach gingen vooraf:

Expression
Cornado NRW
Escolar

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook