Ga naar hoofdinhoud

Superieure Frank Schuttert opnieuw Nederlands Kampioen

Frank Schuttert, hier met Beautiful Red Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Door een achterbeenfout op de dubbel leek Frank Schuttert niet verder te komen dan een bronzen plak in een uitermate spannend NK Springen. Maar zijn rivalen Ben Schröder en de leider van het klassement Gerben Morsink gingen ten onder aan de druk en moesten met respectievelijk brons en zilver genoegen nemen. Voor Schuttert is het zijn tweede titel bij de senioren.

Ondanks een gehalveerd deelnemersveld van slechts 24 ruiters in de tweede manche, werd het Nederlands kampioenschap in Mierlo waardig afgesloten met een mooie en spannende strijd.

Stuivertje wisselen

Beautiful Red (v. Casall) maakte onder Frank Schuttert een achterbeenfout op de insprong van de laatste dubbel, waardoor er maximaal brons in leek te zitten voor de kampioen van 2016. Maar het antwoord van Ben Schröder met Davino Q,(v. Vingino) bleef uit. Het sterk opererende duo maakte op weg naar de laatste lijn een springfout op de oxer, en gaf daarmee Gerben Morsink zeven strafpunten speling voor een overwinning.

Dichter bij een kampioenschapstitel is Gerben Morsink nog niet geweest. Maar de speling van zeven strafpunten werd rap minder toen Navarone Z (v. Nabab de Reve) een fout maakte op de VDL Groep steilsprong in het eerste gedeelte van het parcours. Toen Morsink op de uitsprong van de laatste dubbel ook nog een fout maakte, bleef er ‘slechts’ zilver over voor de ruiter uit Beuningen.

Zakken in klassement

Zilveren medaillewinnaar van vorig jaar, Michel Hendrix en Baileys (v. Indoctro) konden de goede vorm van deze week niet vasthouden en kwamen met acht strafpunten de ring uit en zakte uit de top tien van het klassement. Ook Doron Kuipers en Charley (v. Calido I),  konden hun vijfde plek niet handhaven door een spring- en een tijdfout. Net als vorig jaar voor hun de 8e plaats in de einduitslag.

Bart Bles had met Comino (v. Cassini ) nog geluk op de planken hindernis, maar kreeg de balk alsnog op de insprong van de dubbel, uiteindelijk goed voor een vijfde plaats.

Foutloze ritten

Maikel van der Vleuten en Dana Blue (v. Mr. Blue) Willem Greve en zijn Zypria S (v. Canturo) verhoogden de druk op de top vijf door zonder fouten over de streep te rijden. Zij eindigden hun kampioenschap uiteindelijk op de 4e en 6e plaats.

Ook tweevoudig Nederlands Kampioene (2001 en 2007) Angelique Hoorn reed met Brego R’N B (v. Namelus R) zeer geconcentreerd foutloos rond en deed daarmee goede zaken voor het klassement. Ze klom van de 9e naar de 7e plek.

Leon Thijssen reed de numero Uno-zoon Cristello H scherp rond en was de eerste foutloze ruiter. Kevin Jochems volgde het goede voorbeeld van zijn werkgever en bleef ook nul met Captain Cooper, waardoor hij uiteindelijk op een keurige 9e plaats eindigde en de dagprijs won.

Eerste Manche

De eerste manche van het derde en beslissende onderdeel van het NK springen is uitgelopen op een ware regen van balken en tijdfouten. Alleen Frank Schuttert, Ben Schröder en de leider in het tussenklassement Gerben Morsink wisten de lei schoon te houden in het parcours van Henk Linders. Door het verloop van de wedstrijd is het klassement behoorlijk opgeschud

Frank Schuttert en Beautiful Red (v. Casall) was acht ruiters voor het einde van de startlijst de eerste die de nul op het scorebord wist te houden en schuift daardoor vijf plaatsen op naar de voorlopige bronzen plaats. Even later volgde ook Ben Schröder met Davino Q,(v. Vingino) die daardoor de tweede plaats bezet. Gerben Morsink liet met zijn Navarone Z (v. Nabab de Reve) zien dat zijn goede resultaten van de eerste dagen geen toeval was. Morsink kan zich straks in de tweede omloop slechts wat tijdfouten permitteren.

Tijdfout niet erg

De tijd stond aan de krappe kant in de eerste manche, waardoor een aantal ruiters met alleen wat tijdsoverschrijding over de streep kwamen, maar dat bleek geen ramp. Emile Tacken, de Nederlands kampioen van 2004, leek even foutloos te blijven met de Viento Uno W-zoon Cas, maar kreeg ook een tijdfout maar kroop daardoor wel van de 21e naar de tiende plaats.

Ook Johnny Pals en Chat Botte Du Ruisseau, die vandaag lieten zien een combinatie voor de toekomst te zijn, kregen een tijdfout, net als Demi van Grunsven en Tinka’s Hope en Kevin Jochems met Captain Cooper. Alle drie klommen in het klassement maar hebben normaal gesproken geen zicht op een podiumplaats.

Voortijdig naar huis

Jeroen Dubbeldam, donderdag nog winnaar van het eerste onderdeel met SFN Zenith , kwam vandaag niet meer aan de start met zijn toppaard. Met Roelofsen Horse Trucks Gioia verliet hij voortijdig de ring, net als Sanne Thijssen, Glenn Knoester en Hendrik-Jan Schuttert.

uitslag eerste manche

einduitslag NK senioren

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Superieure Frank Schuttert opnieuw Nederlands Kampioen

 • carma boot

  Alweer zo’n vreemd beest in het kampioenschap. Follow up is er waarschijnlijk niet, net als de andere waar hij mee won. Nooit meer van gehoord, maar succes, geeft het Nederlands kampioenschap echt een tintje, Nog even en we gaan dezelfde kant op als de Dressuur….

 • Marcel Dufour

  Het was een zeer matig kampioenschap waar de kampioen meer dan 8(!) strafpunten had.
  Ik kan me niet herinneren dat je met meer dan twee fouten Nederlands Kampioen kon worden.
  Als dit zo doorgaat wordt het NK een prijs die weinig waarde meer heeft.
  Het terughalen van een kampioenschap naar het begin van het seizoen is hier voor een groot deel debet aan.
  De kampioen hoort pas bekend te zijn als het seizoen al een tijd op weg is, niet al bij een van de eerste buitenwedstrijden zoals nu het geval is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook