Ga naar hoofdinhoud

Goud voor Houtzager, zilver en brons voor Hendrix en Nooren

Liveblog
Marc Houtzager met Sterrehof's Calimero. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
16.48 Met slechts één tijdfout pakt Marc Houtzager - na een rondje springles op de formidabele Sterrehof's Calimero - de Nederlandse titel! Bondscoach Rob Ehrens zal heel blij zijn met de vorm waarin de nieuwe Nederlandse kampioen Houtzager steekt, mede dankzij het topniveau dat hij vandaag liet zien met zijn cracks Calimero en Baccarat.

16.46 Wat een sensatie, in de laatste lijn van de tweede omloop gaat het klassement dan toch nog helemaal op de kop. Fout van Chianti’s Champion en dan op de laatste hindernis nog een langsloper! Geen prolongatie van de titel voor Frank Schuttert. Eremetaal in elk geval voor Michel Hendrix en Lisa Nooren!

16.43 Fouten op steilsprong 5a en op de daaropvolgende, gevaarlijke Van den Boogaart-oxer. Met dank aan Remco Been en VDL Holland van den Bisschop schuift Michel Hendrix tóch door naar de bronzen positie.

16.40 Michel Hendrix gooit zijn kansen op het podium weg, rijdt een onmogelijk lange afstand naar de laatste hindernis. Baileys kan de fout niet vermijden.

16.38 Con Quidam van Sanne Thijsen is gretig, iets te gretig. Fout op een steilsprong halverwege en ook de laatste steil gaat tegen de vlakte. Nog steeds staat Lisa Nooren aan de leiding.

16.36 De pijp raakt een beetje leeg bij Charmeur. Twee balken uit de lepels, geen kans meer voor Gert Jan Bruggink.

16.34 Wat een pech, de laatste plank gaat tegen de vlakte. Kevin Beerse zakt in het klassement na een prachtige rit op Camelot.

16.32 De eerste dubbele nul komt op naam van Lisa Nooren en Sabech d’Ha. Sublieme rijkunst, nieuwe leider!

16.30 Voorlopig aan de leiding en kandidaat voor het Nederlandse team: Ben Schröder met Davino Q. Eerste manche foutloos, nu slechts één tijdfout. Imponerend!

16.29 Vijf strafpunten is geen slecht resultaat in deze lastige slotwedstrijd om het Nederlands kampioenschap. Doron Kuypers loodst de onervaren Charley (v. Calido), gefokt door Ron Nowee uit zijn Holsteinse Maria-stam, heel knap naar het eind.

16.25 Aniek Poels laat nog maar weer eens zien dat Berlin-dochter Athene overal overheen kan. Slechts vijf strafpunten.

16.23 Eén van de grote verrassingen van het kampioenschap heet Eric van der Vleuten met Wunschkind. Tot voor kort nog actief op 1.45 m-niveau, nu – na een zwaar kampioenschap – twee balkjes.

16.21 Joy Lammers en Taura van de Broekkant laten zien dat ze er helemaal bij horen. Mooie rit, één balkje.

16.19 De nakomelingen van Quasimodo Z doen het goed op het NK in Mierlo. Foutje op de laatste hindernis en een tijdfout voor Maikel van der Vleuten met VDL Groep Idi Utopia.

16.17 Ook Jur Vrieling en VDL Glasgow laten zien dat ze klaar zijn voor het Nations Cup-seizoen. Tijdfout en een klein tikje tegen een balk in de dubbelsprong.

16.14 Marc Houtzager en Sterrehof’s Baccarat zijn in briljante vorm. Maar opnieuw een tijdfout en ook een balkje voor de zoon van Padinus.

16.12 Ruben Romp en Audi’s Teavanta herhalen hun resultaat uit de eerste omloop. Alweer 5 strafpunten voor de combinatie die sterk aan het kampioenschap was begonnen.

16.06 Opmerkelijk duo: Peter Olthof met Doma Sue, in eigendom van de Amerikaanse gebroeders Porter. Slechts één balkje voor deze combinatie die op dit hoge niveau debuteert.

16.01 Kevin Olsmeijer is weer helemaal terug, mede dankzij Dalvaro. Nul in de eerste ronde, nu één balkje: top prestatie!

15.58 Dizzy Lizzy maakt nu een paar foutjes, maar houd dit paard en zijn ruiter Roelof Bril in de gaten. Alle vermogen en een grote belofte voor de toekomst!15.56 Perfect debuut op het hoogste niveau voor Dickyville, gereden door Doron Kuipers. Slechts 5 strafpunten in de tweede manche, geweldig prestatie voor dit nog jonge fokproduct van Peter Maat.

15.54 Veel haakse wendingen in de tweede manche om het Nederlands kampioenschap. Dat in combinatie met een scherpe toegestane tijd maakt het parcours lastig. De combinaties komen niet makkelijk in hun ritme, zo ondervond ook Wesley Mulder met Twister de la Pomme (14 strafpunten).

15.50 Mooi kampioenschap voor Joy Lammers met Winny. Maar ook deze combinatie, op de eerste dag nog de sterkste, krijgt acht strafpunten aangerekend. Net als bij Vrieling sneuvelt de Van den Boogaart-oxer, die kort uit de hoek opgesteld staat.

15.47 De tweede manche van de finalewedstrijd is pittig gebouwd. Jur Vrieling en VDL Corporal, in de eerste omloop nog foutloos, krijgen nu twee balken aan de benen.

Eerste omloop

De top hield het hoofd koel in de eerste omloop van de finalewedstrijd om het Nederlands kampioenschap in Mierlo. Met de laatste ronde straks om kwart voor vier nog te gaan, stevenen Marc Houtzager, Frank Schuttert en Remco Been op de medailles af.

Toch staat nog niets vast. De verschillen zijn zeer klein en de ruiters uit het tweede gelid van het NK voor senioren maakten vrij veel fouten. Ook de toegestane tijd, door Henk Linders en Louis Konickx behoorlijk scherp afgesteld, eiste zijn tol.

Weg medaillekansen

Veel ruiters die nog aanspraak mochten maken op een medaille moesten terrein prijsgeven. Glen Knoester met Alpicor, Gert Jan Bruggink met Umeunig, Jur Vrieling met VDL Glasgow van ’t Merelsnest en Eric vd Vleuten met Wunschkind, ze lieten allemaal balken rammelen en zagen hun medaillekansen opgaan in rook. Ook het tijdfoutje van Kevin Beerse met Camelot was kostbaar en hetzelfde gold voor Marc Houtzager, die Sterrehof’s Baccarat subliem in vorm heeft, maar nét iets te gemakkelijk zijn lijnen koos en daardoor de toegestane tijd met een fractie overschreed.

Gewapend met kennis

Dat kostte Houtzager de voorlopige derde plaats. Maar gewapend met de kennis hoe het níet moest, reed Houtzager als laatste van het veld een formidabele ronde met Sterrehof’s Calimero (v. Quidam de Revel), het neefje van de KWPN-hengst Ustinov. Hierdoor behield Marc Houtzager het uitzicht op de Nederlandse titel.

Nul op scorebord

Op de tweede en derde plaats hielden ook Frank Schuttert met de zeer vermogende Chianti’s Champion en Remco Been met de bloedvoorzichtige Holland van den Bisschop de nul op het scorebord.

Geringe verschillen

Door de geringe verschillen weet dit trio zich absoluut niet zeker van eremetaal. Michel Hendrix, bijvoorbeeld, imponeerde met Baileys en ook de als voorlopig vijfde geplaatste Sanne Thijssen steekt met Con Quidam in bloedvorm.

Uitslag dagwedstrijd

Tussenstand (in omgekeerde volgorde)

Alles over het NK Mierlo

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.