Ga naar hoofdinhoud

Jeroen Dubbeldam ook ‘Ruiter van jaar’ 2014

De door het Bestuur van Indoor Brabant ingestelde Commissie, die jaarlijks de Ruiter van het Jaar aanwijst, had tijdens deze 49e verkiezing geen moeilijke taak. Eerder al koos de FEI, springruiter Jeroen Dubbeldam tot de ‘FEI Best Athlete of the Year 2014’. Hij werd zowel als lid van het team als individueel wereldkampioen, het hoogst haalbare in de springsport. Dat werd door de FEI op juiste waarde geschat en door de Commissie van harte onderstreept. Jeroen Dubbeldam is daarmee verkozen tot Ruiter van het Jaar 2014. In 2006 kreeg het gouden WK-springteam, waarvan hij toen deel uitmaakte, deze eretitel.

De Nederlandse paardensportwereld kan terugzien op een zeer succesvol 2014, dat zijn bekroning kreeg tijdens de Wereldruiterspelen in Caen in Normandië waar maar liefst 18 medailles werden veroverd. Ons land behoort tot de succesvolste landen in de paardensport en paardenfokkerij en dat werd in Caen nadrukkelijk duidelijk gemaakt. De Commissie spreekt zijn waardering uit aan het adres van alle personen en instanties, die door bundeling van krachten en met een duidelijke doelstelling voor ogen, bijdroegen aan de successen in Caen en elders. In het bijzonder willen wij de sportkoepel NOC*NSF noemen, die de sport in den brede steunt en begrip toonde voor de complexiteit van ‘de sport met paarden’ door de selectieprocedures zodanig te wijzigen, dat nu al zekerheid van deelname bestaat voor Nederland aan de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro met een springteam, een dressuurteam en een eventingteam.

Na alle resultaten in ogenschouw te hebben genomen en in hun onderlinge samenhang te hebben bezien, kwam de Commissie tot de toekenning van twee Eervolle vermeldingen en vijf Nominaties.

Opmerkelijk is, dat na een lange reeks van jaren de dressuursport, ondanks twee bronzen medailles in Caen, hierbij ontbreekt. Dat heeft enerzijds te maken met de successen, die in andere hippische disciplines werden behaald. Anderzijds misten de verrichtingen de ‘brille’ van voorheen door de fysieke achterstand van enkele toppaarden. Edward Gal had een goed jaar, maar de ‘gouden rand’ ontbrak.

Eervolle vermeldingen
De para-dressuur heeft zich in de laatste jaren sterk ontwikkeld, niet in de laatste plaats ook door het door de KNHS als nationale paardensportfederatie voorgestane integratiebeleid, dat heel succesvol mag worden genoemd. Tijdens de Wereldruiterspelen realiseerden de para-deelnemers een mooie score, die naar wij hopen de opmaat zal zijn voor nog betere resultaten tijdens de Paralympics 2016 in Rio de Janeiro, waarvoor bij het WK in Caen een ticket voor een team werd veiliggesteld. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat de Commissie zich voor de vraag gesteld zag en ziet hoe de verrichtingen van de para-ruiters te wegen ten opzichte van die in de reguliere sport. Een zekere nuancering lijkt gerechtvaardigd. Niettemin heeft de Commissie zijn waardering willen vertalen in een Eervolle vermelding voor dressuuramazone Rixt van der Horst, die met Uniek tot mooie en aansprekende prestaties kwam, al voegen wij daaraan toe, dat de combinatie Sanne Voets en Vedet PB NOP weinig voor dit duo onderdeed.

De tweede Eervolle vermelding werd toegekend aan Marijke Visser, die met Laila de Jalima tijdens de Wereldruiterspelen voor een grote verrassing zorgde door de zilveren medaille in de Endurance te winnen. Nooit eerder werd in een wereldkampioenschap in deze discipline door een Nederlander een medaille veroverd. Deze unieke prestatie verdient de waardering van de Commissie.

Nominaties
De Nominaties werden (in alfabetische volgorde) toegekend aan drie teams en twee ruiters.
Springruiter Jeroen Dubbeldam kwam, zag en overwon met de talentvolle SFN Zenith NOP, die in het Nederlands Kampioenschap met een zilveren medaille al zijn grote mogelijkheden etaleerde. De apotheose kwam in Caen met het teamgoud en de onnavolgbare reeks goede verrichtingen in het individuele springkampioenschap, bekroond met deelname aan de ‘Final Four’. Als enige bleef Jeroen daarin viermaal foutloos, eerst met SFN Zenith NOP en daarna met de drie paarden van zijn mede-finalisten. Voor het eerst in de geschiedenis werd een Nederlandse springruiter individueel wereldkampioen. De prestaties in Caen riepen herinneringen op aan de strijd om de door Jeroen gewonnen gouden medaille met De Sjiem tijdens de Olympische Spelen 2000 in Sydney. Ook toen sloeg Jeroen in het heetst van de strijd koelbloedig toe. Het jaar kon helemaal niet meer stuk toen het springteam, waarvan Jeroen en SFN Zenith NOP deel uitmaakten, ook de finale van de ‘Furusiyya FEI Nations Cup Jumping Series’ won. Een unieke score. Beter kan niet.

Het Eventingteam, bestaande uit Merel Blom, Andrew Heffernan, Tim Lips en Elaine Pen, verdiende de nominatie door tijdens de Wereldruiterspelen beslag te leggen op de bronzen medaille. Ook hier was er sprake van een unieke prestatie, mede door toedoen van de jarenlange inzet en het vakkundige inzicht van bondscoach Martin Lips. Het team kwalificeerde zich overtuigend voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Vertegenwoordigende eventingteams kwamen ook tot goede verrichtingen in Fontainebleau (2e), Strzegom (3e) en Boekelo (3e).

Ook het Menteam excelleerde in Caen, waar IJsbrand Chardon (en passant voor de 25e keer Nederlands Kampioen), Koos de Ronde en Theo Timmerman (goed voor WK-brons) de gouden teammedaille wonnen. Zonder ook maar iets tekort te doen aan deze tot een Nominatie aanleiding gevende topprestatie, de mensport zou aan ‘zwaarte’ winnen door een breder deelnemersveld in de landenwedstrijden. Vertegenwoordigende teams wonnen ook de internationale menwedstrijden in Saumur, Aken en Breda, terwijl in Vecsés een tweede plaats werd behaald.

Vanzelfsprekend was er ook een Nominatie voor het Springteam. De zo succesvolle bondscoach Rob Ehrens selecteerde voor zowel het Wereldkampioenschap als de finale van de ‘Furusiyya FEI Nations Cup Jumping Series’ in Barcelona de combinaties Jeroen Dubbeldam-SFN Zenith NOP, Gerco Schröder- Glock’s London NOP, Maikel van der Vleuten-VDL Groep Verdi TN NOP en Jur Vrieling-VDL Bubalu en zij veroverden tweemaal goud. Alweer: beter kan niet! Ook tijdens de wedstrijden in de aanloop naar deze finale presteerden de vertegenwoordigende teams zo goed, dat het nationale team na de laatste wedstrijd in Dublin het klassement aanvoerde.

Springruiter Maikel van der Vleuten verdiende zijn Nominatie als teamlid met gouden medailles in Caen (WK) en Barcelona (finale Nations Cup) met VDL Groep Verdi TN NOP en als winnaar van het Nederlands Kampioenschap te Mierlo met VDL Groep Eureka. Hij won indoor de Grote Prijzen te Maastricht en Roosendaal en werd tweede in Groningen en London-Olympia. In het wereldbekercircuit werd hij tweede in Verona en derde in Gothenburg. In de Global Champions Tour zegevierde hij in Madrid (gehonoreerd met € 105.000) en werd tweede in Parijs en derde in Londen. Prachtige resultaten, die een nominatie rechtvaardigden.

Besluit
Hoe verdienstelijk de verrichtingen van het Eventingteam, het Menteam en de individuele ruiter Maikel van der Vleuten in 2014 ook waren, het waren het Springteam en Jeroen Dubbeldam, die beiden een maximale score bereikten in deze internationaal meest omvangrijke FEI-discipline.

Dat unaniem en vol overtuiging de keus op Jeroen Dubbeldam viel, heeft te maken met het feit, dat hij naar het oordeel van de Commissie:

  • nu met recht en reden de beste Nederlandse springruiter aller tijden is;
  • zich als zo vaak weer een ruiter met ‘een koele kop en stalen zenuwen’ toonde, die zich zeer goed kan focussen en concentreren;
  • de verpersoonlijking is van ‘real horsemanship’ vanwege zijn verrichtingen met De Sjiem, Nassau, Up and Down, Simon en SFN Zenith NOP en zijn vermogen om tijdens een ‘Final Four’ de paarden van andere ruiters feilloos aan te voelen;
  • ook vanwege zijn maatschappelijke betrokkenheid en sportiviteit een voorbeeldfunctie in de paardensport vervult.

De aan de titel verbonden ‘Anne van Doorne’ bokaal wordt op zaterdagavond 14 maart tijdens Indoor Brabant overhandigd aan Jeroen Dubbeldam.

Bron: KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook