Ga naar hoofdinhoud

Derbyzege na heldenstrijd voor Sanne Thijssen met ‘prinses van stal’

Update
De Eindhovense Derby was zwaarder dan ooit te voren en het was zojuist Sanne Thijssen die deze met Ulena (v. Baloubet du Rouet) op haar naam zette. De Derby-debutante won daarmee een een fles champagne, een prijs waar de 17-jarige amazone zelf nog niets aan heeft.

Lang leek het er op dat er een barrage zou komen tussen de twee ruiters die met 9 strafpunten over de finish waren gekomen. Remco Been met de Mr. Blue-zoon Songe Bleu Des Vatys en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Quatro (v. Quaprice Bois Margot) werden uiteindelijk tweede en derde en zorgden zo voor een geheel Nederlands podium.

Toen kwam Sanne Thijssen met de 15-jarige Ulena in de piste. “Niet normaal hoe lang en hoe zwaar het parcours was”, verzucht Sanne Thijssen. “Maar Ulena heeft een vechtersmentaliteit. Ze wurgt zich erover.” Het éne foutje in het parcours was zelfs op een relatief gemakkelijke hindernis, een triple bar.

Het was een lang parcours, ruim een kilometer, met 21 hoge en zware hindernissen en moeilijke combinaties. Zo stond er een dubbel van dikke oxers maar ook twee dubbelsprongen van hoge steilsprongen. “Ulena is met haar vijftien jaar misschien een oud omaatje”, zegt Sanne Thijssen, “maar ze heeft een goede conditie. Ik heb niet geoefend voor de Derby. Ulena heeft wel ervaring. Ze werd twee jaar geleden derde met mijn vader Leon. Ik kwam hier eigenlijk alleen om Derby-ervaring op te doen, maar ‘m dan zo winnen is natuurlijk geweldig.”

Vierde werd de Britse Jessica Mendoza met Zahra II, in 2014 nog winnares van de Derby, gevolgd door Koen Leemans met Uraniet (v. Emilion).

De winnaars van de Derby vorig jaar én van de kwalificatie afgelopen donderdag, Joy Lammers en Zomerfee van de Broekkant, werden nu 12e met 20 strafpunten. Het duo begon heel goed, maar zag in het tweede gedeelte van het lange en zware parcours strafpunten op het scorebord verschijnen.

Prinses van stal

Meer dan ooit tevoren was de Lacom Derby van Eindhoven een slijtageslag. Gaat het in normale rubrieken om de vraag of een combinatie de nul op het scorebord kan houden, nu regende het strafpunten, vooral in het tweede deel van het zware parcours. Ten opzichte van voorgaande jaren was het parcours behoorlijk opgeschroefd en daar had het deelnemersveld zijn handen meer dan vol aan. Zo verliet vijfvoudig Derby-winnaar Wout-Jan van der Schans op Zorro de arena met 20 strafpunten en moest Jeroen Appelen met Filesto van de Herkant, drie weken geleden nog derde in de Derby van Lummen, zelfs 24 strafpunten slikken. Winnares Sanne Thijssen was met de bloedvoorzichtige en ervaren Ulena dan ook de witte raaf, zelfs dat ene foutje op de triple bar was niet nodig geweest. “Ik moest kiezen tussen twee afstanden en liet haar een extra galopsprong maken. Daardoor sprong ze te hoog op en haalde breedte niet. Maar Ulena is een fenomeen, een crack, de prinses van stal!”

Uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Derbyzege na heldenstrijd voor Sanne Thijssen met ‘prinses van stal’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.