Ga naar hoofdinhoud

Harrie Smolders doet het wéér, Nederland wint finale

Harrie Smolders met Don VHP Z Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Hij pakte deze zomer in Göteborg Europees zilver, hij won al de Global Champions Tour en vlak voor middernacht sleepte Harrie Smolders met zijn superieure nul-springer Don VHP Z ook nog eens de finale van de FEI Nations Cup binnen. Een briljante herhaling van Oranje's zege in 2014.

Jur Vrieling meldde zich in de finale der finales als eerste starter gelijk maar voor de bonus die ruiters met twee nulrondes mogen opeisen. Een prachtige nulronde met de geweldig springende Glasgow van ’t Merelsnest over het zeer lastige parcours zette Nederland op de goede koers.

‘Rookie’ Hendrix

Michel Hendrix trok de lijn razend knap door. De ‘rookie’ in het team van Rob Ehrens hield zijn zenuwen in bedwang en zijn paard Baileys aan de teugel. Met knap gereden afstanden met telkens een galopsprong extra zorgde Hendrix voor het tweede mooie resultaat voor Team Ehrens. Michel Hendrix en Baileys deden het bepaald niet kalm aan, maar moesten wel een tijdfout incasseren.

Moeilijkste lijn

Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero reden een uitstekende ronde. Maar de moeilijkste lijn van het parcours, een korte zeven galopsprongen na de brede sloot naar een dubbel steil, was net als voor veel andere combinaties een bottleneck.

Laatste starter Harrie Smolders leek met Don VHP Z geen fout te kunnen maken. Smolders nam zelfs nog risico’s om binnen de tijd te blijven, hoewel Team Ehrens zich een tijdfout kon permitteren.

Guery en Wathelet nul

Doordat de Belgen – na een ronde met 8 strafpunten voor Pieter Devos en Espoir – sterk op kwamen zetten (4 voor Niels Bruynseels, 0 voor Jerome Guery en Gregory Wathelet), mocht er aan Nederlandse zijde geen balk meer rollen of het Belgische team van Peter Weinberg zou de prestatie van 2015 hebben herhaald.

Maar met een rit van roestvrij staal loodste Harrie Smolders zijn geweldenaar Don VHP Z naar nul. Voor de zoveelste keer bleef de zoon van Diamant, het paard dat Smolders eerder al Europees eremetaal en veel euro’s van de Global Tour had opgeleverd, ver van de palen.

Belgen delen plaats twee met VS

Zo eindigden de Belgen op plaats twee, gedeeld met de speciaal naar Spanje gevlogen Amerikanen. De Zwitsers deelden de vierde plaats met de Zweden, Duitsland werd zesde en Frankrijk en Canada deelden de zevende en laatste plaats.

Zwaar en zeer technisch

Het parcours van Santiago Varela was zwaar en veel technischer dan de kwalificatieronde van eergisteren. De lijn van de sloot naar de dubbel steil en de laatste lijn met een driesprong waren gebouwd op tricky afstanden, met een extra galopsprong als beste optie. Maar dat was niet iedereen gegeven.

22.47 uur

De wedstrijd begon met een enorme vertraging. Om 22.47 uur ging de slotronde van de FEI Nations Cup dan alsnog van start. Problemen met een lichtmast zorgden voor hoofdbrekens bij parcoursbouwer Santiago Varela en technisch gedelegeerde Louis Konickx. Een uur en drie kwartier later dan gepland is de strijd om 1,25 miljoen euro aan prijzengeld dan toch losgebrand.

Herbouwen

Een uur na het officiële aanvangstijdstip heeft de wedstrijdleiding in Barcelona besloten om het parcours voor de Nations Cup-finale te herbouwen. De wedstrijd zou om 21.00 uur beginnen, maar na mislukte pogingen om een kapotte lichtmast weer te laten functioneren, besloten parcoursbouwer Santiago Varela en technisch gedelegeerde Louis Konickx om de hindernissen in een donkere hoek van de arena uit het parcours te nemen en het parcours te verleggen.

Even later floepen de lichten toch weer aan en kan de wedstrijd alsnog over het oorspronkelijke parcours plaatsvinden.

Als vierde van start

Het Nederlandse springteam gaat vanavond als vierde van start in de FEI Nations Cup-finale in Barcelona. Het begin van de wedstrijd is uitgesteld door problemen met het kunstlicht.

Het Nederlandse team dat vanavond aantreedt op de Real Club de Polo bestaat uit Jur Vrieling/Glasgow van ’t Merelsnest, Michel Hendrix/Baileys, Marc Houtzager/Sterrehof’s Calimero en Harrie Smolders/Don VHP Z.


Uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook