Ga naar hoofdinhoud

Steve Guerdat ruziet met FEI over toegestane tijd

Steve Guerdat won vorig jaar de wereldbekerkwalificatie in Basel. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Niemand minder dan olympisch kampioen Steve Guerdat stond gisteravond centraal in een openlijke ruzie met de FEI. Het komt weinig voor dat ruiters zich demonstratief verzetten, gisteravond was het zover. Met de toegestane tijd als heet hangijzer.

 In de tweede finalewedstrijd om de Wereldbeker stond de toegestane tijd duidelijk te ruim. “Ik wilde daar na de eerste starter wat aan gaan doen, maar de jury was onverbiddelijk”, aldus een zeer boze parcoursbouwer Frank Rothenberger. “Ze zeiden: ‘Er wordt helemaal niets veranderd’. Toen wist ik zeker dat we veel te veel nullers zouden krijgen.”

Het werd een historisch grote barrage van 21 combinaties. En dat allemaal omdat de juryleden hun poot stijf hielden. John Roche, directeur springen van de FEI, wilde na afloop in de persconferentie wel uitleggen wat er aan de hand was. “Er is helemaal niets nieuws onder de zon. Na het uitmeten van het parcours volgens de ideale lijn, stelt de parcoursbouwer de gevraagde snelheid van de paarden in, bijvoorbeeld 350 meter per minuut. Daarna kán de jury in samenspraak met de parcoursbouwer ingrijpen, nadat enkele combinaties het parcours hebben gesprongen. Maar van deze mogelijkheid wordt de laatste jaren veel misbruik gemaakt. Vandaag besloot de jury om zich aan de regels te houden en niet in te grijpen. Dat is alles.”

Op dat moment werd het Steve Guerdat teveel. “Is de Wereldbekerfinale het goede moment om te beginnen met het strikt naleven van de regels?”, vroeg de olympische kampioen zich hardop af. “Wat is nou belangrijker, een normaal aantal barrageruiters of het strikt naleven van regels? Een parcoursbouwer als Frank Rothenberger kent ons en de sport beter dan alle juryleden bij elkaar.”

Bron: Horses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.