Ga naar hoofdinhoud

Jeroen Dubbeldam is WERELDKAMPIOEN!!!

Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Jeroen Dubbeldam is WERELDKAMPIOEN! Foutloos met Casall Ask, foutloos met alle vier de paarden! Wat een fenomeen, wat een excellente ruiter! De voltallige deelnemerstribune staat op voor de olympisch kampioen van Sydney, de tweevoudig team-Wereldkampioen, de winnaar van de Grote Prijs van Aken, de bronzen medaillist van de Europese kampioenschappen in San Patrignano, de meervoudig Nederlands kampioen en nu ook Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam!


Het zilver is voor Fransman Patrice Delaveau. Alleen met Casall Ask kreeg hij één tijdfout, verder bleef de in Normandië woonachtige Delaveau volledig foutloos. Beezie Madden pakt de bronzen plak. Met Zenith SFN, Casall Ask en Orient Express HDC kreeg de Amerikaanse één springfout, twaalf strafpunten dus in totaal. Nederland 1, Frankrijk 2, VS 3, oftewel hetzelfde podium als eerder deze week in de landenwedstrijd. De vierde plek is voor de Zweed Rolf-Göran Bengtsson, die met zijn eigen Casall Ask en met Orient Express één fout kreeg en met Zenith SFN één fout en twee tijdfouten.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Cortes C is het beste paard van de Final Four! De BWP’er uit de goed fokkende merrie Orchidee van de Tombeele sprong niet één balk naar beneden met vier verschillende ruiters. De gekruiste voorbeentechniek vormde geen enkele keer een probleem voor de Randel Z-zoon, die met zijn onbegrensde vermogen slechts één balk kreeg over in totaal negen parcoursen deze week.

Lees hieronder het live-verslag:

Beezie Madden krijgt één fout met Orient Express HDC, maar sleept toch brons in de wacht. Twaalf strafpunten in totaal voor de Amerikaanse.

Cortes C springt inmiddels huizenhoog over het parcours met zijn vierde ruiter Rolf-Göran Bengtsson. Cortes is foutloos en is nu hét beste paard van de Final Four. Wie had dat ooit verwacht van de met gekruiste voorbenen springende Randel x Darco-ruin? Rolf-Göran Bengtsson eindigt op 14 strafpunten. Alleen Beezie Madden nog. Zij staat op 8 strafpunten en rijdt nu Orient Express HDC.

Het zilver is voor Fransman Patrice Delaveau. Rolf-Göran Bengtsson en Beezie Madden gaan de strijd aan om het brons. Voorlopig is Cortes C het beste paard van de Final Four. De ruin van Beezie Madden is nog altijd volledig foutloos.

Casall Ask maakte even een wat zure indruk toen Jeroen Dubbeldam zitting in het zadel nam en het een en ander vroeg van de Holsteiner. Jeroen moet foutloos gaan om Wereldkampioen te worden, want Patrice Delaveau staat slechts één strafpunt bij hem vandaan. Het springen met Casall gaat wel goed.

Patrice Delaveau is het gelukt! Hij is ook met Zenith SFN foutloos! Met slechts één strafpunt voor tijd sluit hij het kampioenschap af, onder luid gejuich van het Franse publiek. Jeroen Dubbeldam móet foutloos rijden met Casall Ask om kampioen te worden.

Fransman Patrice Delaveau lijkt meteen de knoppen op Zenith SFN gevonden te hebben. De ruin van Jeroen Dubbeldam oogt ontspannen en staat goed aan de hulpen van de Fransman.

Rolf-Göran Bengtsson daagde Orient Express HDC een beetje uit in zijn parcours. Iets wat vaste ruiter Patrice Delaveau ook vaak doet. In de laatste lijn maakte Delaveau echter zeven galopsprongen en maakte Bengtsson er zes. Een achterbeenfout voor Orient Express en Bengtsson zakt naar veertien strafpunten. Jeroen Dubbeldam is na drie rondes de enige volledig foutloze.

Een Fransman op een Holsteiner was geen probleem, dan een Zweedse Holsteinse hengstenruiter op een Selle Français-hengst. Rolf-Göran Bengtsson moet even wennen aan Orient Express, maar de klik lijkt te zijn gemaakt. Henk Nooren en Bo Kristoffersen staan de Zweed bij.

Jeroen Dubbeldam rijdt formidabel foutloos met Cortes C. Nog één foutloze ronde en Dubbeldam is Wereldkampioen! Delaveau staat op 1 strafpunt, Bengtsson op 10 en Madden op 8.

Jeroen Dubbeldam lijkt op Cortes C direct het goede gevoel te hebben. De ruin van Beezie Madden staat goed aan zijn hulpen, is ontspannen en springt goed. Rob Ehrens en Gerco Schröder brengen wel even een wijziging aan: de springschoenen worden verwijderd.

Een mooi rondje voor Patrice Delaveau en Casall Ask. Maar net buiten de tijd, dus een tijdfout. Casall sprong onder Delaveau prima, ook al changeerde hij soms niet om en reed Delaveau een galopsprong meer dan Bengtsson in de laatste lijn.

Een Fransman zie je zelden op een Holsteiner, maar toch lijkt Patrice Delaveau weinig problemen te hebben met Casall Ask. De hengst lijkt ontspannen en springt goed.

Exact dezelfde fout als onder Bengtsson maakt Zenith SFN nu onder Beezie Madden. De 1,55 m-hoge uitsprong van de driesprong moet het ontgelden. Nu wel binnen de tijd en Madden staat op 8 strafpunten.

De klik bij Beezie Madden en Zenith SFN lijkt nog niet aanwezig. De Amerikaanse kreeg de changementen moeizaam uit de wat gespannen Rash R-zoon en was na de sprong de controle wat kwijt. De springkwaliteiten zijn wel zeer goed zichtbaar.

Wat een meester is Jeroen Dubbeldam! De stadionspeaker zei het al: ‘Springlessen van een Nederlandse ruiter.’ Een bijzonder vloeiende en ontspannen ronde met de pittige Orient Express. Foutloos en gedeeld aan de leiding!

Jeroen Dubbeldam staat onder andere bekend om zijn geweldige dressuurmatige kwaliteiten. Die scholing heeft Orient Express ogenschijnlijk iets minder gehad. Na wat haperingen in het begin lijkt Dubbeldam de knoppen gevonden te hebben. De hengst is ontspannen en springt goed.

Patrice Delaveau gaat sterk foutloos met een abnormaal springende Cortes C! De BWP’er trok de Fransman af en toe uit het zadel, maar Delaveau hield het hoofd koel en reed een vrij vloeiende foutloze ronde.

De Franse en Amerikaanse rijstijl hebben van origine veel raakvlakken. Dat zie je nu meteen terug wanneer Patrice Delaveau Cortes C bestijgt. De Fransman vergist zich wel bijna in de sprongkracht van de Randel Z x Darco-zoon, die hem bij de eerste sprong bijna lanceert. Op de tweede sprong een zelfde situatie..

Casall en Beezie Madden gingen ietwat zig-zaggend door het parcours, maar de Amerikaanse kon de hengst goed bij zich houden. In een mooi grondtempo gingen ze rond, maar in de driesprong kneep Casall toch iets. Het middelste element moest het ontgelden. Beezie Madden op vier strafpunten.

Casall Ask lijkt snel te wennen aan de meer Amerikaanse rijstijl van Beezie Madden. Als Madden wat de singel strakker aantrekt, reageert de Caretino-zoon iets, maar over het algemeen lijkt hij zijn gelegenheidsamazone te accepteren. Beezie rijdt extra veel overgangen met de hengst, om de afstemming en de hulpen snel bevestigd te krijgen.

Voorheen was Zenith SFN weleens wat gespannen in de ring, maar de afgelopen maanden was dat onder Jeroen Dubbeldam volledig onzichtbaar. Onder Rolf-Göran Bengtsson kwam deze aard echter weer wat boven. Zenith sprong fantastisch, maar wilde zo nu en dan wat ontsnappen aan de Zweed. In de driesprong sneuvelde de uitsprong. Plus twee tijdfouten wordt het 6 voor Bengtsson. 10 in totaal voor de Zweed.

In het dressuurwerk lijkt Zenith SFN snel ontspannen onder de Zweed Rolf-Göran Bengtsson, maar na de eerste hindernis sluipt er toch wat spanning in de Rash R-zoon. Het springen is echter wel geweldig!

Het enthousiaste Franse publiek had weer een reden tot juichen: Patrice Delaveau en Orient Express HDC zijn foutloos! De Fransman maakte de hele week een wat nerveuze indruk, maar hield zijn hoofd koel en hield de geweldige Quick Star-zoon van het hout. Rolf-Göran Bengtsson heeft nu drie minuten om aan Zenith SFN te wennen.

Terwijl Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder heel analyserend Cortes C staan te bekijken, gaat Beezie Madden met veel gemak foutloos.

De 1,55 m hoge uitsprong gaat naar beneden. Rolf-Göran Bengtsson en Casall Ask beginnen met vier strafpunten.

Het begin is goed voor Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN. De Nederlander gaat gemakkelijk foutloos en blijft nét binnen de toegestane tijd van 64 seconden. Nu Rolf-Göran Bengtsson.

Over enkele ogenblikken zal Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN het spits afbijten in de Final Four. Met zijn eigen topper, die deze week pas één balk kreeg, gaat hij het 1,55 m-hoge parcours te lijf…

Om 15.00 uur begint dé ontknoping van de Wereldruiterspelen springen: de Final Four, oftewel de paardenwissel. Jeroen Dubbeldam zal als eerste Nederlander sinds 1978 deelnemen aan deze prestigieuze finale. Patrice Delaveau, Beezie Madden en Rolf-Göran Bengtsson zijn zijn concurrenten.

De ruiters beginnen allen op hun eigen paard en zullen daarna op alle drie de overige paarden het 1,55 m-hoge en tien sprongen tellende parcours trotseren. Vier rondes dus voor de ruiters, maar zeker ook vier rondes voor de paarden. Zenith SFN, Orient Express HDC, Cortes C en Casall Ask zijn de paarden die vandaag vier maal een ruiterwissel zullen ondergaan.

Klik hier voor de live-uitslagen.
Klik hier voor de startlijst.
Klik hier voor de parcoursplattegrond.
Klik hier voor de analyse van assistent-parcoursbouwer.
Klik hier voor een overzicht van de Final Four.
Klik hier voor een fotoserie van Arnd Bronkhorst.
Klik hier voor het individuele klassement voor de Final Four.

Bron: Horses

10 reacties op “Jeroen Dubbeldam is WERELDKAMPIOEN!!!

 • MJ Kochx

  Wat een enorme TOPJOCKEY is Jeroen Dubbeldam!

 • MJ Kochx

  Verdiend wereldkampioen. Wat een enorme TOPJOCKEY is Jeroen Dubbeldam!

 • Andrea de Jonge

  Fenomenaal !!!!
  YEAHHHHH!!!!!

 • Michel Meerland

  Jeroen, fantastisch!
  Dit is de vijfde keer dat Jeroen deelnam aan een rubriek met paardenwissel en de vijfde keer dat hij won!
  Dat is allesbehalve toeval.

 • Trellie

  Pfffff…. Wát een zweetzenuwmomenten… Geweldig en van harte gefeliciteerd!!!!
  Waanzinnig wat de Nederlandse paardensporters op de WEG hebben gepresteerd in zoveel disciplines. Wow!

 • Mikael

  Super !

  Maar laten we ook Zenith SFN niet vergeten. Wat een topcombinatie en wat een goed paard met zijn 10 jaar oud.

  Supersport
  Super paard
  En een super ruiter !

  Gefeliciteerd

 • Fam Koelewijn

  Niet normaal meer zo,n klein landje en dan zo groots presteren SUPER!!!!!!!!!!!

  MVG STALOFTHENEWLIFE

 • Yvonne Meijer

  Van Harte Gefeliciteerd! Wat een spanning en een geweldig prestatie… Super! 😀

  En wat hebben de Nederlandse sporters super gepresteerd op de kampioenschappen in werkelijk alle disciplines. GEWELDIG! 😀

 • Jessie Stapelkamp

  Het is toch helemaal geweldig ! Super trots op Jeroen Dubbeldam ! M’n 4 grote voorbeelden hebben het super gedaan ! Jeroen Dubbeldam heeft zich toch het meest bewezen !

 • Michel Meerland

  Ook moet Nathalie van der Mei genoemd worden die Zenith zo vakkundig heeft opgeleid dat het mogelijk was voor Jeroen om hem zo snel al in zulke dikke proeven te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook