Ga naar hoofdinhoud

Zieke staarten

Opinie
trekpaarden

Het lijkt maar niet tot een kleine groep fanatieke trekpaardfokkers in Nederland en België door te dringen: Couperen van staarten KAN ECHT NIET MEER. Laat ik vooropstellen dat deze fokkers over het algemeen heel gek zijn met hun trekpaarden, ze heel goed verzorgen en ze op en top voorstellen op een keuring. Maar er zal toch echt een knop om moeten. Een paard heeft een staart niet voor niets en vraagt niet om gecoupeerd te worden. Ook de maatschappij duldt het couperen niet en dus heeft de politiek dit welzijnsaspect ook hoog in het vaandel staan.

Uitgebreide lunch

Eigenlijk is het couperen al verboden sinds 2001. De KVTH wist heel lang de discussie uit de weg te gaan. Papte eerst nog aan met de politiek door medewerkers uit te nodigen op de jaarlijkse Ledenvergadering en te trakteren op een uitgebreide lunch. Couperen werd onder de tafel geschoven. Ik weet nog dat ik destijds het stamboekbureau, nog zetelend in Den Haag, belde en van de toenmalige secretaris te horen kreeg: ‘Als jij schrijft over het couperen, krijg je geen informatie meer van ons stamboek.’ Dat was een reden om het JUIST wel te doen.

Via Frankrijk

Daarna vond men de mazen in de wet. Veulens werden naar Frankrijk vervoerd om daar gecoupeerd te worden om vervolgens met een verklaring op zak toch op de keuring te kunnen verschijnen. De politiek ging zich er mee bemoeien, maar de rechter stelde dat het couperen via Frankrijk niet verboden kon worden… Het stamboek ‘verschool’ zich achter deze uitspraak en de koppen werden weer in het zand gestoken.

Grote onzin

Anderhalf jaar geleden werd door de NVWA serieus gedreigd met een flinke dwangsom als er keuringen werden gehouden met paarden met gecoupeerde staarten. Twee belangrijke CK’s werden afgeblazen en uiteindelijk kwam er een heel redelijk voorstel: Vanaf vorig jaar mochten geen gecoupeerde veulens meer op een keuring verschijnen. Wat schetste mijn volle verbazing: de zieke staarten uit België kwamen overvliegen en er kwamen gecoupeerde veulens met een medische verklaring in de baan op keuringen en fokdagen. Grote onzin natuurlijk. Zo was er met de staart van het Overijsselse kampioensveulen niets mis in Ambt-Delden. Zij werd later zonder staart kampioene op de fokdag in Gerwen!

Uitsluiten

Dit is zowel van de eigenaar als de veterinair die het attest opstelde, dom. Daarnaast zorgt het voor een zeer negatieve uitstraling. Een paard heeft recht op een staart. We moeten het fenomeen zieke staarten weren en gewoon de veulens en jaarlingen zonder staart, ook al hebben ze een medische verklaring, uitsluiten van alle keuringen. Organisaties neem je verantwoordelijkheid en stel het trekpaard niet in een kwaad daglicht.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur

2 reacties op “Zieke staarten

  • Irene

    Waarom lukt het wel om het bij honden te verbieden en niet bij paarden? Als je echt een liefhebber bent, doe je je paard dit niet aan.

  • Ad Schout

    Beste Jacquelien,

    Wat goed dat je dit probleem weer onder de aandacht brengt. Het was een strijd tussen de “traditionele” fokkers, de wetgever en de meer progressief ingestelde leden van de KVTH, welke jarenlang, door de traditionele leek te worden gewonnen. Maar het was, en is, wel een splijtzwam in de vereniging, mede doordat vele bestuursleden van de oude stempel zijn en geen verandering willen. Men nam als bestuur geen duidelijk standpunt in en verschuilde zich, je noemde het al, achter een gerechtelijke uitspraak. Wat was ik verheugd dat na de dreiging van de NVWA met een flinke dwangsom als er gecoupeerde paarden werden toegelaten tot de keuringen er een compromis werd gevonden in de 1-12-16 regel. Welke inhoud dat alle voor 1-12-2016 gecoupeerde paarden wel welkom waren op keuringen en alle na deze datum geboren paarden alleen nog ongecoupeerd welkom waren. Een bijzonder wijs besluit dat bestaansrecht gaf aan reeds gecoupeerde paarden en het bestuur de kans gaf om met dit besluit in de hand de vereniging een duidelijke koers in te laten varen en tegelijkertijd de politiek en de publieke opinie tevreden te stellen. Het gaat er niet meer om of men voor of tegen couperen is maar of men de wet wel of niet wil volgen? En dat dan wel zonder de mazen van de wet op te zoeken! De tijd was er helemaal rijp voor want steeds minder veulens worden gecoupeerd, vele, ook traditionele fokkers, hebben zich al neergelegd bij het onvermijdelijke dus was en is de de tijd rijp voor deze onafwendbare aanpassing bij de KVTH.
    Jammer dat nu de leden gestemd hebben voor broodnodige concentratie van activiteiten om op deze wijze de vereniging te helpen overleven deze bestuurlijke zwakte de vereniging blijft verdelen en ondanks alle inspanningen van vele goedwillende leden dit als het zwaard van Damocles boven de vereniging blijft hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.