Ga naar hoofdinhoud

Ziekte werd Bonfire fataal

Maandagavond maakte Anky van Grunsven bekend dat haar dressuurkampioen Bonfire was overleden. Later op de avond bleek dat ze het besluit had moeten nemen het dertigjarige paard in te laten slapen omdat er complicaties waren opgetreden in zijn gezondheidstoestand. Echtgenoot Sjef Janssen liet in het radioprogramma 'Langs de lijn' weten dat Bonfire al geruime tijd leed aan de ziekte van Cushing, een bijnierziekte.

“Een paar weken geleden werd hij hoefbevangen in allevier de hoeven”, meldt Janssen. “Hij kon heel moeilijk staan en bewegen. Toch kregen we dat weer redelijk onder controle, maar de laatste 48 uur verslechterde de situatie plotseling.” Janssen vertelt dat de beslissing zwaar was voor Anky. “Sinds Bonfire twee jaar oud was zijn ze samen opgetrokken. Dat is toch 28 jaar. Ze hebben heel veel overwinningen, maar ook tegenslagen meegemaakt.”

Anky van Grunsven won vijf olympische medailles met Bonfire. “Ondanks dat hij heel moeilijk was in zijn jeugd, was de afstemming met Anky zo perfect dat hij haar nooit heeft laten vallen. Juist op moeilijke momenten deed hij dubbel zijn best”, vertelt Janssen.

Indrukwekkende prestaties
Op de Olympische Spelen van Barcelona, Atlanta en Sydney behaalden Anky van Grunsven en Bonfire met het team drie zilveren medailles, en naast een individuele vierde plek in Barcelona won het tweetal individueel zilver in Atlanta en individueel goud in Sydney. Op de wereldkampioenschappen in Den Haag 1994 en Rome 1998 behaalden ze met het Nederlandse dressuurteam zilver en wonnen goud in de Kür op de Wereldruiterspelen (WEG) in Den Haag. Daarmee doorbrak Anky van Grunsven als eerste de Duitse hegemonie in de dressuur. Individueel won de combinatie ook zilver op de WEG in Rome.

Daarnaast nam Anky met Bonfire vier maal deel aan het EK. In 1991 kwam ze aan de start in Donaueschingen, waar ze brons behaalde met het team en individueel als vijfde eindigde. In Mondorf les Bains 1995 werd het individueel en team zilver. Twee jaar in Verden was het resultaat identiek en in 1999 won ze in Arnhem met het team wederom zilver, maar nu was het individuele goud voor Bonfire en Anky van Grunsven. Zes maal kwamen ze aan de start van een wereldbekerfinale, waarvan ze er vijf – Los Angeles 1995, Gothenburg 1996, ‘s-Hertogenbosch 1997 en 2000, alsmede Dortmund 1999 – winnend wist af te sluiten. Maar liefst acht maal wisten Bonfire en Anky van Grunsven de Nederlandse titel bij de dressuurruiters te veroveren.

In 2000 werden Anky van Grunsven en Bonfire uitgeroepen tot Hippische Combinatie van de Eeuw. In 2002 nam Bonfire op Indoor Brabant afscheid van het publiek. In 2005 werd in Erp een standbeeld van het legendarische dressuurpaard onthuld. De laatste jaren genoot Bonfire in de weide van zijn pensioen.

Klik hier voor een fotoserie van Arnd Bronkhorst.
Klik hier voor het volledige audiofragment van de NOS.
Klik hier voor een video van Bonfire, slechts enkele maanden geleden, die Anky meesleurt over het erf.

Bron: Horses / KNHS / NOS

7 reacties op “Ziekte werd Bonfire fataal

 • joke kraanen

  Nog nooit heb ik een paard gezien, die zo mooi kon bewegen als Bonfire ik heb jullie altijd gevolgd, ben ook bij het afscheid geweest in Brabant, wat in 1 woord prachtig was en heb gelukkig de videoband nog. Een respectabele leeftijd en een liefdevol leven gehad, rust zacht lieve Bonfire.

 • Gerda

  Het is natuurlijk nooit leuk om afscheid te nemen. Maar dit paard heeft natuurlijk een prachtig en goed verzorgd leven gehad, dus mag hij nu op de eeuwige groene weides gaan genieten. Hij zal vast een leegte achterlaten.

  Sterkte aan alle betrokkenen

 • v.kuik

  prachtige leeftijd en dat voor een paard die zo heeft moeten werken,zegt wat over zijn gestel en bovenal zijn verzorging.
  Voor mij was dit de echte match van Anky,elke keer weer reed ze op indoor Brabant met andere paarden naar binnen en keer op keer niet wat ik met Bonny zag,alleen met Salinero. Ik weet zeker als Anky nu vandaag de dag het over kon doen met Bonny dan zou ze het zo weer doen ondanks wat mensen zeggen over de kwaliteit van de paarden. Mensen het is de klick en dat was ongetwijfeld met Bonfire….prachtige kippenvel momenten, nu nog steeds bij het zien van haar kür…..een legende !!

 • Antoinette

  Beste Anky,

  Toen ik heb bericht hoorde, kreeg ik tranen in mijn ogen. Wat vreselijk triest. Ik leef ontzettend met jullie mee, want ik heb zelf 3 jaar geleden ook mijn paard door deze ziekte verloren (zij was pas 20). Ik hoop dat jullie steun hebben aan alle dierbare herinneringen aan Bonfire. Het was een kanjer! Ook al heeft hij deze hoge leeftijd mogen behalen, missen doen we hem zeker. Regelmatig kom ik door Erp en altijd kijk ik even naar dat prachtige beeld.
  Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd!

 • Barbara Lancel

  Het enige paard waar ik bij een proef ( Den Haag) om heb zitten huilen, zo mooi. Goede reis Bonnie en Anky sterkte, ik heb ook een oude boef en ben bang voor dit moment wat jij nu mee maakt.

 • ingrid

  Geen woorden .Heel veel Respect voor de beslissing om hem in te laten slapen.
  ik wens jullie heel veel sterkte met dit zware verlies,van een droom van een paard

  sterkte ingrid

 • erica kiemeneij

  Respect voor jullie beiden,paard en ruiter voor wat jullie samen gedaan hebben ,en respect voor de beslissing om een maatje in te laten slapen..het beste en moeilijkste wat je kunt doen na zoveel jaren samen.sterkte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.