Ga naar hoofdinhoud

EK Rotterdam: Volledig Duits podium met Werth, Schneider en Von Bredow!

Het podium van de kür op muziek. Isabell Wert goud, Dorothee Schneider zilver en Jessica von Bredow-Werndl brons. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Discussie over de zegereeks van Isabell Werth met Bella Rose is er al langer, vandaag misschien wel terecht. Met een niet ongenaakbare kür scoort Werth alsnog het allerhoogst met Bella Rose (v. Belissimo M): 90,875%. Dorothee Schneider komt met Showtime FRH (v. Sandro Hit) weer net tekort (90,561%). Maar de kür waarover iedereen zal praten is die van Jessica von Bredow-Werndl, de 'vierde man' voor Duitsland stijgt niet één, maar drie meter boven zichzelf uit met de Trakehner merrie TSF Dalera BB (v. Easy Game) en komt tot 89,107%. Er komt een tijd dat Werths zegereeks wordt onderbroken. En die tijd komt misschien wel snel: nu al zijn er twee juryleden die Schneider op 1 hebben en eentje die Von Bredow-Werndl op 1 heeft.

Werth is voor de FEI-camera ook niet zo uitgelaten als na de Spécial. Een beetje ongemakkelijk zelfs. “Het lag heel dicht bij elkaar. Aan het eind werkte het”, aldus Werth die haar twintigste (!) gouden medaille op een internationaal kampioenschap omgehangen kreeg.

Het royaal toegestroomde publiek in Rotterdam werd getrakteerd op prachtige sport. Vijf combinaties gingen over de 85%, nog eens vijf over de 80%. Bij die laatste groep horen ook Edward Gal en Hans Peter Minderhoud. Gal wordt met Zonik zesde (84,271%) en Minderhoud met Dream Boy negende (81,546%). Nederlands succes is er ook via de KWPN-fokkerij met vijf KWPN’ers in de vijftien paarden tellende finale. De hoogste score is voor de door familie Korver gefokte Vancouver K met Judy Reynolds.

Uitslag

Liveblog:

Dit is ook het kampioenschap van Judy Reynolds: 85+  in de kür!

Dit is niet alleen het kampioenschap van Isabell Werth of Dorothee Schneider, maar minstens zoveel van Judy Reynolds. Ze leidde Ierland naar het Olympische ticket in de Grand Prix met een record, reed een PR in een fantastische Spécial en zet de kroon op deze week met een 85%-score als laatste starter in de kür. Dat allemaal op de rug van KWPN’er Vancouver K (v. Jazz), die zijn wilde haren nu echt kwijt lijkt te zijn. De zeventienjarige loopt werkelijk op het toppen van zijn kunnen en scoort 85,589%. Weer een record en één van de vijf (!!) 85+ scores in deze kür.

 

Schneider verliest het op de laatste lijn

17.50 uur Dorothee Schneiders Showtime (v. Sandro Hit) kan een  heleboel dingen beter dan Bella Rose. Stappen, uitstrekken in draf, de galoponderdelen. Maar op de piaffe (waarin hij overigens meer zit dan Bella Rose) moet hij wat toegeven. Bella Rose veert nog veel meer van de grond. Het lijkt er lang op dat Showtime het vandaag misschien toch gaat redden, maar in de laatste lijn zit een kleine storing in de overgang van piaffe naar passage en waarschijnlijk doet dat Schneider de das om. 90,561% wordt het, waarbij twee juryleden  Showtime op één hebben.

Dorothee Schneider met Showtime. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Werth en Bella Rose niet ongenaakbaar

17.40 uur In de andere twee proeven was er al discussie over de winst van Isabell Werth en Bella Rose, maar de Duitse dressuurkoniging zette wel twee dijken van proeven neer. Daar was geen speld tussen te krijgen. In de kür waren er fouten, maar toch ging Bella Rose over Dalera heen met 90,875%.  Alleen Isabel Judet uit Frankrijk durft het aan om Von Bredow Werndl boven Werth te zetten. Alle juryleden hebben Werth over de 90.

Prachtige proef, maar Cassidy komt net te kort

17.30 uur Cathrine Dufour was met haar brons in de Spécial al door het dolle heen en het ziet er ook naar uit dat ze het daar mee moet doen. Atterupgaards Cassidy (v. Caprimond) doet zijn best, Dufour rijdt zoals altijd prachtig, maar Von Bredow-Werndl was briljant. De score van Dufour komt uit 87,771%. Een enorm percentage, maar met het niveau van de sport op dit moment waarschijnlijk niet genoeg voor een medaille. Cassidy blijft altijd een beetje schommelen in onder andere de passage en het lijkt er op dat de juryleden dat na haar blessurepauze meer meenemen in de beoordeling. Aan het rijden van Dufour ligt het niet, maar er zijn paarden die eenvoudigweg hoger kunnen scoren dan Cassidy.

BRILJANTE kür voor Von Bredow Werndl en Dalera

17.20 uur Jessica von Bredow-Werndl moest aan het begin van deze week huilen van teleurstelling, na de kür zijn er tranen van vreugde. De Trakehner merrie TSF Dalera BB (v. Easy Game) loopt werkelijk de proef van haar leven. Alles lukt, alles is mooi, alles swingt. Drie juryleden gaan over de 90% (en daarmee behoort ze tot een zeer select gezelschap) voor Von Bredow en het wordt 89,107%. Daarmee mengt Von Bredow-Werndl zich serieus in de medaillestrijd. Nu wordt het vandaag misschien toch nog een volledig Duits podium. Alleen niet het verwachte Duitse podium met Werth, Schneider en Rothenberger. Prachtige sport en verrassingen in Rotterdam!

Edward Gal haalt alles uit de kast

17.10 uur Edward Gal neemt met zijn nieuwe kür met bombastische en meeslepende muziek alle riscio’s die hij kan nemen. Met het sterkste punt van Glock’s Zonik, het uitstrekken, rijdt hij de laatste lijn. Het wordt 84,271%! Verder een proef die je meeneemt in een verhaal: het wordt muisstil op de tribune. Het uitstrekken zit er veel in (waarvan het tweede uitstrekken mega is), zowel in  draf als galop. Veel moeilijke overgangen ook: onder andere van piaffe naar uitgestrekte draf en vervolgens naar stap. Edward Gal haalt er alles uit wat er in zit. Meer risico nemen kan niet.

Kittel over Minderhoud

17.00 uur Hoe het ook gaat: Patrik Kittels vuist gaat na de proef de lucht in. In de kür loopt de merrie Well Done de la Roche CMF (v. Fürstentraum) voor wat ze waard is: hoogtepunten in de passage, maar wat weinig ruggebruik in veel andere oefeningen. Het wordt een PR met 82,296%, waarbij de juryleden allemaal dicht bij elkaar zitten.

Beste proef van het kampioenschap voor Zack

16.50 uur Voormalig KWPN-keuringskampioen Blue Hors Zack (v. Rousseau) liep een goede Grand Prix, een iets mindere Spécial en de kür is verreweg het beste proef van de succesvolle dekhengstop dit kampioenschap. Daniel Bachmann Andersen rijdt veel passage in het drafgedeelte en dat kan Zack. In de galopreprise gaan de punten nog verder omhoog, want wat Zack vererft kan hij zelf ook: galopperen! De eners gaan wel fout, maar die kan Bachmann nog herhalen op zijn jokerlijn. Wat wel opvalt dit kampioenschap is de vaak geopende mond van Zack en dat moet een beetje aan punten hebben gekost. Het wordt 83,711% met scores tussen de 81 en 85%.

Derde PR op rij voor Gareth Hughes

16.10 uur Classic Briolinca (v. Trento B) van de Brit Gareth Hughes is ook wat gespannen in Rotterdam, waar er veel lawaai van de tribunes komt. De KWPN-merrie staat niet stil bij het halthouden aan het begin en het eind van de proef. Maar daar tussen: een proef met veel hoogtepunten. Een en ander behoeft nog meer verfijning, maar Hughes rijdt een geweldig kampioenschap. Na PR’s in de Grand Prix en de Spécial ook een record in de kür: 80,125%. Dr. Evi Eisenhardt uit Duitsland denkt er overigens anders over: zij vindt de proef maar 74% waard.

Classic Briolinca met Gareth Huhges Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Hawtins Delicato is on fire, maar een beetje teveel

16.00 uur Hawtins Delicato (v. Diamond Hit) van Carl Hester is van nature niet het spectaculairste of meest getalenteerde Grand Prix-paard, hij moet het hebben van zijn mooie, brave proeven. In de kür lijkt er een ander paard te staan: Delicato ziet spoken bij het halthouden en in de opeens wel van de grond gaande passage-appuyementen galoppeert Delicato aan (en duurt het even tot hij  weer terug is bij Hester). De gehele proef blijft de ruin gespannen: dat uit zich in fouten, een boel fouten en veel zichtbare spanning. Carl Hester die het normaal zo van zijn harmonieus uitziende rijden moet hebben, krijgt het in Rotterdam niet voor elkaar om Delicato te laten ontspannen en de score gaat net over de 70%. De 70,732% is nog aan de royale kant voor een proef met zoveel spanning en zoveel fouten! Slechts drie juryleden durven het aan om onder de 70% te gaan zitten.

Genialiteit en gekte dichtbij elkaar bij Rossetti

15.50 uur Rossetti (v. Romanov) van de Fin Henri Ruoste is één van de ontdekkingen van dit EK. De enorm getalenteerde Deense ruin begint echter dramatisch aan zijn kür: hij ziet spoken bij het halthouden en Ruoste kan hem nog maar net in de ring houden. Later op in de proef blijkt nog een keer: genialiteit en gekte liggen dicht bij elkaar. Ook bij paarden. In de stapreprise komt Rosetti een keer recht overeind. Tussendoor laat hij zijn geweldige talent zien, maar deze uitspattingen die uit het niets lijken te komen moet de jury meenemen. Het wordt 67,982%.

Ramel heeft handen vol aan Buriel

15.40 uur De Zweedse Juliette Ramel rijdt al een behoorlijke tijd op Grand Prix-niveau met Buriel KH (v. Osmium), maar een kür reed ze nog nooit. In Rotterdam wordt wel een beetje duidelijk waarom: Buriel wordt wel heel heet, er zitten fouten in de proef en er moet behoorlijk wat geremd worden. De score is de laagste tot nu toe: 74,246%.

Dream Boy en Minderhoud over de 81%

15.30 uur Ook Dream Boy (v. Vivaldi) is het aan te zien dat hij er al twee zware proeven op heeft zitten en de zomer vandaag opeens weer is teruggekeerd in Nederland. Dat uit zich niet in fouten (zoals bij Dante Weltino), maar wel in een wat onrustige aanleuning waarbij Dream Boy er een paar keer achter knikt aan het begin van de proef. Toch pakt de zwarte hengst onder Hans Peter Minderhoud goed door – net zoals hij er in de andere proeven aan bleef trekken – en in het laatste deel van de proef (met veel passage en passage-appuyementen – daar waar Dream Boy kan scoren) pakt hij nog weer extra punten. Hij gaat daarmee over de magische 80-grens. Geen record, maar wel dichtbij het record: 81,546%. De technische scores zitten tussen de 74 en 78%, met de artistieke scores van 84 tot 88% tikt het lekker door.

Hans Peter Minderhoud en Glock’s Dream Boy N.O.P. in de Kür Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dante Weltino heeft de knollen op

15.20 uur Dante Weltino (v. Danone I) heeft de knollen op met Therese Nilshagen. Er sluipen veel foutjes in de kür op de moderne muziek. De populaire hengst heeft nog steeds vele hoogtepunten (uitgestrekte draf en galop onder andere), maar in de hoogste verzamelingsoefeningen zoals de piaffe en de pirouette geeft Dante Weltino meerdere keren enigszins de brui aan. De piaffes zijn niet zo actief, in de superkleine dubbele pirouette zit een storing. Verder gaan de tweeërs fout (maar die herhaalt Nilshagen) en al met al een beeld van een wat vermoeid paard. Met de hoogtepunten toch nog 78,946%. Een jury (Susanne Baarup) gaat nog over de 81%.

Spaanse showman benut de sterke punten optimaal

15.10 uur De Spaanse showman Claudio Castillo Ruiz trakteert de volle tribunes in Rotterdam op een mooie show. Met de Lusitano Alcaide (v. Lobito) begint hij spectaculair: een dubbele pirouette na het halthouden, gevolgd door een serie eners op één hand (die overigens niet allemaal lukken). Castillo Ruiz weet dat hij het met z’n Lusitano (waarvan er overigens vijf deelnamen aan dit EK Dressuur) kan scoren in het meest verzamelde Grand Prix werk en rijgt piaffes en passages aan elkaar. Met zijn slimme benutting van de sterke punten van zijn paard komt hij op 77,861%.  De Spanjaard laat het publiek glimlachen. De tribunes zitten – in tegenstelling tot bij de Grand Prix waar de tribunes nog voor geen kwart gevuld waren – bomvol!

Starttijden Nederlandse combinaties

15.20 uur Hans Peter Minderhoud met Glock’s Dream Boy N.O.P.
17.00 uur Edward Gal met Glock’s Zonik N.O.P.

Format EK Dressuur

De uitslag van de landenwedstrijd wordt bepaald over de uitslagen van de Grand Prix. Van ieder land tellen de beste drie resultaten mee, het land met gemiddeld de hoogste score wint de landenwedstrijd. Dat betekent dat dinsdag de uitslag hiervan bekend is! Donderdag, in de Grand Prix Spécial, worden de eerste individuele medailles verdeeld. De beste dertig combinaties uit de Grand Prix mogen de Spécial rijden. Daarvan mogen de beste 15 weer door naar de kür op muziek (zaterdag), met een maximum van drie combinaties per land.

Uitslag

Lees hier het verslag van de Grand Prix Spécial

Lees hier het verslag van de ontknoping van de landenwedstrijd, de Grand Prix. 

Lees hier het verslag van de eerste dag van landenwedstrijd, de Grand Prix.

Handige links

(live)uitslagen (individueel)
livestream FEI.tv (betaald)
livestream NOS
startlijst

Bron: Horses

2 reacties op “EK Rotterdam: Volledig Duits podium met Werth, Schneider en Von Bredow!

  • Silvia

    Jammer dat de commentator voortdurend aan het woord is. Zo hoor je de muziek nauwelijks .

  • Wytske

    @ Silvia Daarom ben ik dus weer overgeschakeld naar de site van de FEI. Die praten ook wel. Maar wel zo weinig dat het niet storend was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.